06.02.2019
Поділитися

Білі бочкові: огляд вин з витримкою в дубі

Біле вино більш тендітне і ніжне, ніж червоне. Контакт з дубом може додати родзинку, а може повністю вбити весь смак та аромат вина. Тому ми підібрали п'ять позицій, що б зрозуміти які плюси і мінуси може дати бочка і чи варто це робити взагалі?

Antoine Moueix Le Grand Chapelain Blanc

Країна: Франція. Регіон: Бордо. Сорти: 70% совіньон блан, 30% семильон. Рік: 2014. Алко: 12%. Витримка: 2 місяці на осаді. Ціна: 482грн.

Зріле вино з ароматом давньої бочки і мінеральністю. Морські ноти, цитрус, апельсинова цедра. Смак маслянистий, але з хорошою кислотністю, на подив є свіжість. Але в цілому особливого захоплення немає, все дуже складно і важко. Пристаріле, але не зовсім зів'яле вино, яке потрібно терміново пити не відкладаючи.

Polkura Aylin Sauvignon Blanc

Країна: Чилі. Регіон: Сан-Антоніо. Сорти: 100% совіньон блан. Рік: 2017. Алко: 14%. Витримка: 14 тижнів у французькому дубі (5%) і в чанах з нержавіючої сталі. Ціна: 337грн.

Не типовий совіньон з дуже м'яким, приємним ароматом тостів, масла і манго. Округлий смак без натяку на свіжість. Гірчинка в післясмаку все псує. Вершковість, тропіки, відсутність свіжого смаку. Вплив бочки забрала весь характер вина. Цікаво спробувати, але прихильники свіжих, класичних совіньонів його навряд чи оцінять.

Villa Montepaldi Ateneo Sauvignon Toscana

Країна: Італія. Регіон: Тоскана. Сорти: 100% совіньон блан. Рік: 2016. Алко: 14,5%. Витримка: 1-2 місяці на осаді з батонажем, частина сусла - у французькому дубі. Ціна: 397грн.

Тосканський совіньон здивував не менше. Холодний, ледве вловимий аромат з відтінками  жовтих яблук і яблучного ніжного пюре. Повітряно і легко. Свіжий смак без яскравої кислотності з хорошим балансом. 14,5% алкоголю! Де вони? Їх немає, не чути зовсім. Хороше вино в стилі північній Італії, але не вистачає аромату.

Blackstone Chardonnay

Країна: США. Регіон: Каліфорнія. Сорти: 100% шардоне. Рік: 2015. Алко: 13,5%. Витримка: 7 місяців в американському і французькому дубі. Ціна: 597грн.

Америка дала все те, що так чекаєш від бочкового шардоне. Щільне, маслянисте вино з глибоким ароматом. Дубильні ноти, ваніль, вершки, крем-брюле, випічка. У смаку солодкість, карамельний попкорн. Щільне вершкове вино. Класика шардоне витриманого в бочці. Нічого не бентежить, все в балансі. Коліфорнійскій стиль не переплутаєш ні з чим.

Santa Ana La Mascota Chardonnay

Країна: Аргентина. Регіон: Мендоза. Сорти: 100% шардоне. Рік: 2014. Алко: 13,5%. Витримка: протягом 9-ти місяців в новому французькому і американському дубі. Ціна: 397грн.

Дуже хотілося порівняти Аргентину і Америку, різниця в витримці всього декілька місяців. Аромат такий же вершковий і солодкий. Мигдальні ноти, карамельний попкорн. Але смак інший, в ньому збереглася вся палітра шардоне. Фруктова свіжість не була порушена, і це плюс. Але смак і аромат не доповнюють один одного, а це мінус, хочеться балансу.

Резюме: оцінювати вплив бочки на ніжні білі сорти виявилося дуже цікаво. Всі вина різні і не стандартні. Але якщо говорити про хороший баланс, то виділити можна тільки два. Якщо освіжаюче біле вино, з мінімальним впливом бочки, варто скуштувати італійський совіньон. Для тих, хто хоче відчути всю яскравість і міць впливу дуба, потрібно вибирати Америку.

Про WINETIME Гастромаркети WINETIME це 31 гастромаркет у 14 регіонах і понад 8000 найменувань товарів власного імпорту з Італії, Іспанії, Франції, Чилі, Португалії, Німеччини, Шотландії, Австралії та інших країн.
Вино та листи Підпишіться на наші новини і акції
Даю згоду на обробку персональних даних