23.04.2024
Поділитися

Великодні традиції хлібного мистецтва

Великдень у слов'янській традиції - це велике християнське свято, яке пов'язане з величезною кількістю сімейних традицій. Залежно від регіону та місцевих звичаїв, люди готують різноманітні страви та випічку, щоб зустріти цей день. Пропонуємо познайомитися з цією темою трохи ближче та дізнатися, які символи, традиції та обряди Світлого свята Великодня існують у різних країнах світу

Історія пасхальної паски та Великодня в цілому

Історія пасхальної паски та Великодня в цілому

Великдень - це дуже старе християнське свято, яке відіграє велику роль серед віруючих людей. Її відзначають як символ воскресіння Ісуса Христа та дотримуються численних традицій, що передаються з покоління до покоління. 

Великодні звичаї слов'янських народів беруть свій початок почали формуватися ще в першому столітті нашої ери. Їх основою стало єврейське свято Великодня, в якому відзначали річницю визволення єврейського народу з єгипетського полону.

Святкування Великодня в різних країнах світу традиційно посідає весняний період, коли тільки починається пробудження природи після холодної зими, що є символом нового часу та відродження. У християнстві Великдень - це символ перемоги Ісуса Христа над смертю і дивного порятунку всього людства, адже християнські вірування свідчать, що він воскрес на третій день після своєї загибелі на хресті. Саме тому Великдень символізує надію, радість та віру в існування вічного життя.

Кулінарні традиції на Великдень в Україні

Кулінарні традиції на Великдень в Україні

Великодні традиції українського народу зародилися багато років тому, тому вони мають нерозривний зв'язок зі слов'янськими обрядами. Головна ідея слов'янського свята полягає у відродженні та перемозі над смертю, а велика частина традицій мають великий зв'язок із приготуванням та споживанням традиційних великодніх страв.

Як з'явився звичай пекти паски на Великдень? Насправді святковий хліб став невід'ємною частиною цього дня дуже давно. У всіх українських обрядах простежується зв'язок з глибоким корінням обрядів, які практикувалися ще в давнину. Особливо велику роль у це свято грає підготовка великоднього кошика, наповненого символами відродження та багатої, щедрої природи. Як правило, основними складовими такого кошика є:

Кожна страва демонструвала, наскільки багата українська кухня та традиції цієї нації. 

Історія фарбування писанок, що символізують нове життя

Важлива частина святкування в Україні – це фарбування писанок, що символізують нове життя. Також особливу атмосферу створюють вітання та святкові страви та особлива форма привітання - “Христос Воскрес” і “Воістину Воскрес” як віддзеркалення спільних культурних зв'язків українського населення.

Пасхальний хліб традиції. Святкування у різних країнах світу

Великодній хліб традиції — дивні та не дуже. Святкування в різних країнах світу

Великодні традиції з усього світу кардинально відрізняються. У кожного народу є різноманітні традиції та страви для відображення не лише релігійних вірувань, а й особливостей кожної культури з урахуванням переваг населення у святкових частуваннях. 

Головні великодні звичаї: що символізують пасха в різних місцевостях 

На території Польщі Великдень – це глибокий релігійний обряд та час частування традиційними вакансіями. На тлі інших традицій виділяється одна з найважливіших - освячення їжі в церкві, де народ збирається з пасками, яйцями та іншими стравами для їхнього освячення. Не менш важлива складова цього свята – об'єднання всієї родини за фарбуванням та розпискою писанок. Символічні обрядові яйця завжди символізували воскресіння.

Італійський Великдень – це особливий період, коли вся родина сідає за стіл для святкового обіду. Серед улюблених страв агнелло алла роману, тірамісу, тартуфі, панеттоне и коломба. Останні готують найчастіше, адже саме вони приносять а будинок позитивні емоції і роблять сімейне проведення часу теплішим.

В Іспанії під час Великодня проводяться релігійні обряди, а традиційні частування дарують смакові насолоди. У цій країні також дуже важливі традиційні великодні страви на кшталт бакаліао ля віскайну, сальмонеті аль тхермідор і мона де паскуа. Остання з перерахованих – особливий пасхальний хліб.

Жителі США під час Великодня особливо цінують сімейний затишок та веселощі. Вони святкують голосно, з організацією парадів, квестів з пошуку прикрашених великодніх яєць та приготуванням різноманітних смачних частування. Важлива частина дня - святковий обід у колі найближчих людей.

Збереження великодніх традицій по всьому світу виразно демонструє різноманітність культурної спадщини, а у смакових нюансах можна побачити відображення багатої смакової палітри та традиції кожного народу.

Великдень: час пекти хліб

Великдень: час пекти хліб

Роль великодньої випічки не варто недооцінювати, адже це найважливіший великодній символ кожної культури. Незважаючи на всі їхні різноманітні варіації, є один фактор, що об'єднує - цей хліб символізує єднання і в більшості випадків готується за участю всіх членів сім'ї.

Паска (Україна)

Паска є традиційним українським великоднім хлібом, який у більшості випадків має круглу форму. Для його виготовлення використовується дріжджове тісто з додаванням яєць, олії, цукру та інших інгредієнтів. Історія цієї випічки зародилася дуже давно і має нерозривний зв'язок із святом Великодня у християн. Українська паска – це символ воскресіння Ісуса Христа та нового життя. Західні регіони країни нерідко готують бабку.

Babka (Польща)

Бабка - це традиційна назва польського великоднього кексу, для виготовлення якого використовують пухке тісто. До нього додають цукор, яйця та вершки. Для прикраси використовується класична глазур або шоколад. Бабку випікають у Польщі вже багато років. Саме з нею асоціюються всі святкові урочистості та весняні обряди.

Також поляки випікають мазурок. Прийнято ходити в гості з цим пирогом, попередньо прикрасивши його за допомогою сухофруктів, цукерок та глазурі.

Panettone – всесвітньо відома назва італійського великоднього хліба. Його особливість полягає в м'якій консистенції та цитрусовому ароматі. Для виготовлення використовують пухке тісто із сухофруктами та кришталями з цукру. Виріб набув своєї популярності серед італійців ще в середньовіччі. Пізніше, завдяки особливому смаку та аромату, він став затребуваним у багатьох країнах світу.

Бріхо (Франція)

Особливість французького великоднього хліба Бріхо є наявність у складі великої кількості курячих яєць та олії, завдяки чому виходить дуже ніжне та ароматне тісто. Для прикраси використовується глазур на основі цукру або моральні волосіні.

Tsoureki (Греція)

Tsoureki - це традиційний пасхальний хліб у Греції. Його характерна особливість - ароматна начинка, ванільна та мастична. Часто греки роблять цю випічку плетеної форми, як символ поєднання сім'ї та її міцності. Tsoureki є незмінною складовою грецької культури вже багато років, відколи традиції тільки починали формуватися.

Osterbrot (Німеччина)

Osterbrot - це різновид німецького великоднього хліба, у складі якого різноманітні зерна та сухофрукти. Крім чудового смаку цього виробу, великою перевагою є його поживність. Для випікання цього хліба найчастіше використовують форму кола чи восьмикутника. Як і в інших країнах, Osterbrot став частиною традицій багато років тому. Він виготовляється як символ весни та нового життя рл після холодних зимових місяців.

Simnel Cake (Великобританія)

Склад британського великоднього торта Simnel Cake відрізняється вмістом фруктів, спецій та марципану. Для прикраси виготовляють дванадцять куль із марципану, які є символом апостолів. Деякі британці додають ще одну кулю, що символізує Христа. Така випічка демонструє об'єднання сім'ї та гостинність. 

Pinca (Хорватія)

Pinca – це назва хорватського великоднього хліба, особливий аромат якого забезпечують лимон та апельсин. Для прикраси використовують сухофрукти та мак, а саме тісто відрізняється пухкою текстурою. Pinca є символом радості та святковості протягом багатьох років.

Великдень є особливим моментом для всіх християн

Незалежно від країни, де святкують цей великий день, Великдень є справді особливим моментом для всіх християн. Вона пов'язана з унікальними культурними особливостями та традиціями, але об'єднана однією ідеєю – символізація єднання та відродження. 

-20%
Farnese Lama di Pietra Nero di Troia фото
Cantina Diomede
-20%
Halewood Crabbie's Yardhead фото
Crabbie
EL MEDOSO
Про WINETIME Гастромаркети WINETIME це 31 гастромаркет у 14 регіонах і понад 8000 найменувань товарів власного імпорту з Італії, Іспанії, Франції, Чилі, Португалії, Німеччини, Шотландії, Австралії та інших країн.
Вино та листи Підпишіться на наші новини і акції
Даю згоду на обробку персональних даних