Кава - це напій з багатовіковою історією, який залишив свій відбиток у культурі багатьох народів світу. Експерти вважають, що вперше кава з'явилася дуже давно, з плоду дикого кавового дерева, відомого як "червоні ягоди". Згідно з легендами, вперше енергетичні здібності напою виявили у давній Ефіопії.
Саме з того моменту зерна почали використовувати у торгівлі та культурному обміні, завдяки чому вони поширилися практично на всі кутки світу. Зараз кава – це цінний напій, заради якого створюються цілі кав'ярні та спільноти. Також він символізує гостинність, радість та дружбу.
За часів середньовіччя про цей чудовий напій дізналися народи Близького Сходу та Північної Африки, де й були створені перші у світі кав'ярні. Саме XVII століття можна назвати періодом найактивнішого поширення кави, коли напій потрапив до Європи і стрімко став популярним серед місцевої еліти. На той час саме в кав'ярнях збиралися для обговорення різних політичних та культурних питань.
Сьогодні каву можна сміливо віднести до найпопулярніших напоїв у світі. Він так само об'єднує людей, даруючи енергію і насолоду. Якщо заглибитись у багаторічну історію кави, можна з упевненістю назвати її символом культури та суспільства, який незмінно дарує спокій та натхнення.
На просторах інтернету можна знайти всі види кави з назвами, описом та фото, але завдяки цій статті ви зможете вивчити цю тему трохи глибше.
Для того, щоб почати тісніше знайомство з цим напоєм, пропонуємо дізнатися різновиди кави та основні види кавових напоїв.
Усього існує два основних сорти кави. Вони відрізняються за характеристиками і відповідно до вартості. Справжні кавомани можуть відчути різницю у смаку, ароматі, кислотності та тілі напою.
Арабіка - це найпопулярніший і найпоширеніший сорт кави у всьому світі. Її вирощують на високих гірських схилах висотою близько 600-2000 метрів над рівнем моря. Серед характерних відмінностей цього сорту ніжніший смак та аромат. Також присутні квіткові та фруктові нотки з помірною кислотністю. З додаванням цієї кави часто роблять вишукані кавові суміші та спеціальна кавові напої.
Для вирощування робусти підходять нижчі регіони, переважно це рівнинні місцевості з висотою до 600 метрів над рівнем моря. Головна відмінність цього сорту полягає у більш гіркому та кремастому смаку. З першого ковтка можна відчути шоколадні та горіхові відтінки. Якщо порівнювати з арабікою, то робуста є гіркішою, але при цьому менш кислою. Вона є важливим компонентом у створенні еспресо та інших популярних кавових напоїв, у яких важливий насичений смак та аромат.
Серед найбільш яскравих відмінностей найпопулярніших кавових сортів, можна виділити такі.
Залежно від особистих переваг кожен має можливість вибрати відповідний для себе сорт, щоб насолоджуватися цим чудовим напоєм.
Отже, ми розібрали найпопулярніші види кави, тепер пропонуємо ознайомитися зі способами її обробки.
Розглянемо поширені види кавових напоїв, що вже так полюбилися кавоманам, та їх опис.
Сам процес обробки кави є дуже складним та важливим процесом. Він складається з багатьох етапів, починаючи від збору сировини, і закінчуючи упаковкою готового продукту. Збір кавових ягід здійснюється ручним чи механічним способом. Після того, як урожай було зібрано, він обробляється з метою видалення пульпи та виділення зерен. Далі вони ретельно просушуються та очищаються від сторонніх частинок. Заключний етап виробництва - це сортування зерен за розміром і якістю перед обсмаженням. Всі ці етапи дуже важливі у формуванні кінцевого смаку та якості кави. При використанні різних методів обробки кави може набувати різного смаку та аромату.
Суха обробка - це найпоширеніший метод обробки зерен. Каву, яка проходить через цей процес, називають натуральною, або ж необробленою. Наперед підготовлені кавові зерна розміщуються на сонці без попереднього видалення м'якоті плода. Після просихання вона видаляється, а всередині зерна залишається суха кава. В результаті виходять чудові кавові зерна з великим фруктовим смаком та ароматом.
Волога обробка займає більше часу, ніж попередній спосіб. Для початку кавові зерна розміщують у воду для проходження процесу ферментації та розчинення плодової м'якоті. Далі здійснюється промивання та сушіння сировини. В результате получается кава з великим тілом, але фруктовий смак у цьому випадку буде менш вираженим. Також у таких зернах добре відчувається кислотний профіль.
У цьому методі поєднуються два попередні. Спочатку здійснюється відокремлення зерен від м'якоті плода, але при цьому не відбувається ферментація. Завдяки такій зміні технології зберігаються фруктові нотки, і при цьому зменшується рівень кислотності, який підвищує вологу обробку.
Перш ніж будь-якого бариста приступить до справи, він повинен не тільки освоїти практичні навички, а й вивчити всі види кави та як їх готувати. Обсмаження є дуже важливим технологічним процесом у підготовці зерен для вашого напою.
Обсмажування є найважливішим процесом обробки сирих кавових зерен, який дуже впливає на їх смак, аромат та інші характеристики. Саме при обсмажуванні зерно виходить і характерний колір і розвиває ті самі унікальні смакові властивості. При вивченні різних рівнів обсмажування варто звернути особливо пильну увагу на такі.
Це найслабший рівень обсмажування кавових зерен, який є початковим етапом. В результаті можна отримати зерно світлішого кольору з ніжними смаковими та ароматичними властивостями. Напій, виготовлений з таких зерен, насичений фруктовими та квітковими нотками з помірною кислотністю.
Середня обсмажування є золотою серединою, у більшості випадків кавомани воліють саме такі зерна. Після обробки цим методом зерна мають середній колір з більш розкритими смаковими якостями, ніж після слабкої обсмажування. Переваги такої кави у більш збалансованому смаку. При цьому відчуваються шоколадні, горіхові та навіть карамельні нотки.
Головна відмінність темного обсмажування, яке можна помітити навіть візуально - це темний та насичений колір зерен. Також вони мають дуже яскраво виражений смак та аромат. Справжніх кавоманів приваблює багатство та інтенсивність смаку такої кави, а також шоколадні нотки із низькою кислотністю. Цей спосіб обсмажування є актуальним для приготування надалі еспресо та інших напоїв з насиченим смаком та ароматом.
Раніше ми розібралися, у чому різниця між популярними видами кави. Тепер пропонуємо познайомитися з напоями та секретами їх приготування.
Існує величезна кількість найрізноманітніших видів кави, які мають унікальні характеристики і готуються лише певними способами. Ми розповімо про найпопулярніші з них.
Еспресо – це вічна класика. Є чимало любителів цього концентрованого напою, для приготування якого використовується кавоварка із високим тиском. Для того щоб приготувати еспресо, потрібні кавові зерна дрібного помелу та високий тиск. Таке поєднання сприяє збереженню максимального смаку та аромату. Як правило, одна порція цього напою дорівнює приблизно 30 мл еспресо.
Американо є сумішшю еспресо та гарячої води. Для приготування можуть використовуватись різні пропорції - 1:2 або 1:1, залежно від особистих смакових уподобань.
В основі латте також еспресо. Додатково до цього напою входить гаряче молоко та піна. Для того, щоб приготувати латте, попередньо заварюють еспресо, потім його змішують із гарячим молоком, яке частіше збивають, щоб створити піну.
Капучино - це кавовий напій, в якому поєднуються еспресо, гаряче молоко та піна. Його відмінність від попереднього варіанта полягає лише у пропорціях. Найчастіше для більш презентабельності на поверхні піни створюються малюнки.
Ми розглянули лише невелику частину кавових напоїв та способи їх приготування. Всі вони мають особливий смак і аромат, тому знаходять своїх шанувальників.
Тепер ви знаєте, як правильно підібрати каву. Звертайте увагу на його вигляд, спосіб обробки, обсмажування та сам напій, для якого ви купуєте зерна. Залежно від виду кави ви отримаєте конкретні смаки та аромат. Від способу обробки та обсмажування залежить багато чого, наприклад, після вологої обробки кави набуває фруктових ноток, а світла обсмажування сприяє підкресленню яскравих ароматів. Після знайомства з класифікацією кави кавових напоїв вам буде значно простіше підібрати її для створення своїх улюблених напоїв.