Пиво - це слабоалкогольний напій, для виготовлення якого використовується солодове сусло. Після бродіння рівень вмісту алкоголю сягає 3-6%. Він відрізняється дуже приємним ароматом та освіжаючим ефектом.
Сучасні виробники пропонують безліч найрізноманітніших варіацій хмільного. Зараз любителям доступні понад 1000 сортів, які відрізняються за смаком та міцністю. Для більш приємного проведення часу можна вибрати як якийсь лагер, який так і проситься до столу під час літнього відпочинку, так і сауер з приємним фруктовим ароматом або з легким пивним післясмаком. Кожен може знайти варіант, який припаде йому до душі.
Але для того, щоб повною мірою усвідомити всю величність цього напою, варто заглибитись у його багаторічну історію та познайомитися ближче з рецептурою.
Пиво є одним із найстаріших напоїв у світі. При цьому воно незмінно має найбільшу популярність і різноманітність. У чому секрет успіху? Пропонуємо дізнатися про це у нашій статті.
Історія пива почалася дуже давно і наповнена багатьма цікавими фактами. Багато любителів цього алкоголю не знають, що він відноситься до найстаріших напоїв на рівні з медом, вином і навіть квасом. Раніше фахівці навіть припускали, що вирощування зернових культур ініціювалось саме для створення алкоголю, а не хлібних виробів. Підтвердження цього факту знайшли під час розкопок на території Ізраїлю, в печері Ракафет. За словами вчених, виробництво напою тут почалося ще в 11 тис. до н.е., коли мова зовсім не йшла про виготовлення хліба. Зрозуміло, в той час звичний нам напій швидше за все виглядав як алкогольна каша, але ефект від його вживання явно виправдовував очікування людей.
Важко сказати, хто створив пиво першим, напевно. Але окрім Ізраїлю, в його історії згадуються Месопотамія та Вавилон за часів 3000 років до нашої ери. Ходять чутки, що працівники, які займалися будівництвом Єгипетських пірамід, додатково до їжі отримували келих хмільного напою. Але, з більшою ймовірністю, такий вибір був пов'язаний з високим рівнем забруднення води, тому що для вгамування спраги потрібна була чиста рідина без бактерій.
Згодом історія пивоваріння продовжила свій розвиток. Виготовляти напій почали у всіх країнах, у яких були зернові культури. Деякі використовували для цього ячмінь, інші ж овес, а найвідчайдушніші експериментатори взагалі перетворювали на алкоголь рис. На території середньовічної Європи пивоварінням займалися переважно ченці - саме вони зробили дуже великий внесок у розвиток цієї індустрії. Навіть у сучасному світі на території багатьох європейських монастирів продовжується виготовлення пива, і варто зазначити, що вони мають до цього особливий талант.
У середньовіччі побалувати себе таким охолодним напоєм могли не лише дорослі, а й діти. Оскільки в ході приготування хмільне нагрівається, воно позбавляється мікробів, і на той момент пиво було набагато безпечніше, ніж вода. Німеччина, яка відома як батьківщина пива, прославила напій назвою “рідкий хліб”, оскільки воно містить величезну кількість калорій і дозволяє наситити організм.
Пивні традиції та уподобання різних країн світу дуже відрізняються, тому ми пропонуємо ознайомитися з класичною технологією виготовлення напою.
Давним-давно існувало лише кілька етапів виробництва.
Але технології постійно вдосконалюються та змінюються, тому сучасне пиво, яке всім так полюбилося, є далеко не найпростішим продуктом.
Цікавий факт. Деякі любителі цього напою колекціонують кришки та пробки від пива. Таке явище називається бірофілією. Його складно назвати просто захопленням, адже за багато років бірофілія перетворилася на окрему культуру, де люди демонструють свої накопичення, і можуть розповідати про те, скільки видів смачного та унікального пива вони скуштували.
Культура пиття та пивні традиції у країнах світу можуть дуже сильно впливати на характеристики напою. З розвитком цієї індустрії з'явилося безліч найрізноманітніших сортів.
Насамперед варто виділити класифікацію залежно від сировини, яка використовується для її виготовлення.
Серед найпопулярніших:
Але в деяких країнах взагалі практикується виробництво напою з банана, картоплі та інших овочів.
Також існують окремі різновиди залежно від кольору рідини. На цю характеристику впливає солод: що більше, тим більше темніше пиво, і навпаки.
Зрозуміло, що не менш важливу роль відіграє вміст алкоголю. Аж до кінця XX століття неможливо було знайти пиво, в якому було б понад 9% алкоголю, адже за такого вмісту алкоголю припиняється робота пивних дріжджів. Але вже до 1994 року у Німеччині вперше з'явився напій, що містить 10,4% алкоголю. Секрет нової технології виявився досить простим - для виготовлення використовували інші, більш стійкі дріжджі.
З того моменту всі виробники почали добиватися найвищої міцності. Проводилося безліч експериментів з різними дріжджами, а також було впроваджено процес заморожування із замерзанням зайвої води та підвищенням концентрації алкоголю. Гонка продовжилася і в сучасному світі, тому вже в 2017 році шотландська компанія Brewmeister примудрилася побити свій рекорд і представила пиво із вмістом алкоголю 67,5%.
Ще його можна розділити за ступенем гіркоти, адже саме на цей показник звертають увагу багато поціновувачів слабкого алкоголю.
За гіркоту напою відповідає хміль у його складі. Разом із збільшенням концентрації цього інгредієнта зростатиме ступінь гіркоти на виході.
За всіх часів саме Німеччина була найбільшою країною в індустрії пивоваріння, тому всі найвідчутніші зміни відбувалися на її території.
Ці події припали на далекий 1516 рік. Тоді вийшов закон від Вільгельма IV “Про чистоту пива”. Незважаючи на те, що нововведення мали стосуватися переважно виробництва хліба, вони охопили і пивну індустрію, оскільки і для хліба, і для пива використовувалися однакові зернові культури.
Закон говорив, що відтепер пиво можна виготовляти лише з хмелю, солоду та води. Незважаючи на те, що минуло багато десятків років, технологія приготування напою все ще передбачає лише ці компоненти.
Але чому цей закон акцентував увагу саме на хлібі?
Причина досить проста. Велика популярність та розвиток пивоварень сформували величезний запит на пшеницю та ячмінь. В результаті сталося різке підвищення цін, через що практично не залишилося зерна для хліба, а сировина, що залишилася, була дуже дорогою. Для того, щоб вирішити цю проблему, допустимим для виробництва алкоголю залишилося використання лише тих культур, з яких неможливо виготовити хліб.
Саме завдяки цьому закону докорінно змінилися пивні традиції Німеччини, і тепер ми маємо лише високоякісні німецьке пиво без різних добавок у складі.
Фестиваль пива Октоберфест у Німеччині є наймасштабнішим пивним гулянням, яке щорічно організовується у Мюнхені. Важко знайти хоч одного справжнього пивного фаната, який може пропустити це свято.
Початок свята традиційно припадає на першу половину вересня, а саме воно триває від 12 до 15 днів. Саме там можна дізнатися, чим закушують у різних країнах світу та відкрити для себе нові незвичайні сорти напою з усіх куточків планети. Відвідувачам є безліч різноманітних атракціонів і розваг. Щорічно з усього світу збирається близько 6 млн людей, що створює величезні масштаби заходу.
Вперше Октоберфест відбувся 12 жовтня 1820 року, коли одружився кронпринц Людвіг. Згодом подібний захід вирішив організувати його син на своєму весіллі.
У 1813 гуляння не відбулося через війну, але вже у 1819 році це свято вийшло на державний масштаб і було прийнято рішення організувати його щороку.
Відкриття Октоберфесту - це дивовижне видовище, коли почесна хода пивоварів дозволяє познайомитися з присутніми на святі брендами напою. Далі бургомістр Мюнхена, що діє, використовує дерев'яний молоток, щоб забити кран у дерев'яну бочку, і з цього моменту святкування можна вважати відкритим.
Всі відомі пивовари створюють ексклюзивний напій спеціально для цього заходу, щоб порадувати присутніх новим смаком.
У наметах безліч бажаючих покуштувати келих хмільного зі смачними закусками, що створює особливу атмосферу.
Підбиваючи підсумки, можна сказати, що зараз у світі існує дуже потужна пивна індустрія, яка незважаючи ні на що продовжує свій розвиток і радує любителів напою.