11.03.2024
Поділитися

Текіла – унікальний алкогольний напій із блакитної агави

Текіла – автентичний мексиканський алкогольний напій

Текіла - міцний алкогольний напій, виготовлений з соку, що перебродив, блакитної агави. Давайте дізнаємося трохи більше про цей автентичний мексиканський алкогольний напій, розглянувши нюанси його виробництва, класифікацію та культуру вживання.

Почувши слово «текіла», більшість людей відразу починають посміхатися, згадувати забавні історії про текілу або асоціювати її з гучними вечірками та приємними людьми. Текіла – це напій, який має більш ніж сторічну історію, це напій, який зачаровує різноманітністю смаків та ароматів. Саме тому ми повинні розібратися у всіх тонкощах цього напою, щоб дізнатись його до глибини.

Текіла – це різновид мескалю (міцного алкоголю, виготовленого з агави). Різниця полягає в тому, що мескаль може бути виготовлений з будь-якого виду агави, тоді як текіла може бути виготовлена лише з блакитної агави. Багато хто думає, що агава – це кактус, але вона більше схожа на алое, що характеризується утворенням плода під назвою піна біля основи жорсткого листя, яке, власне, і використовується у виробництві спирту текіли. Агаві потрібно шість-сім років, щоб досягти повної зрілості.

Пульке - батько текіли

Пульке - батько текіли

Пульке виробляють у центральній Мексиці вже понад 1000 років. Він виробляється з ферментованого соку агави, має вміст алкоголю 2-8% та молочно-білий колір. Його історія сягає доколумбових часів, коли він був священним напоєм, і не всім дозволялося його пити.

Після іспанського завоювання Мексики пульке став улюбленим напоєм іспанців, його пили у великих кількостях, досягнувши піку популярності в 19 столітті, але в 20 столітті його обсяги значно скоротилися, оскільки з'явилося пиво з набагато більшим терміном зберігання, і пульке стало складно конкурувати з ними. Сьогодні пульке орієнтована на туристів, але й місцеві жителі не нехтують її вживанням.

Головною особливістю цього напою є те, що його виробляють із соку агави, який ферментують протягом 7-14 днів після збирання врожаю та випускають під час дозрівання, але не все так просто. Оскільки цей напій є традиційним для мексиканців, до його виробництва ставляться з особливою старанністю.

Під час бродіння в приміщення, де готують пульке, не пускають жінок і сторонніх, а поряд співають ритуальні пісні, щоб ферментація пройшла добре, а точніше, щоб задобрити духів. Темною стороною пульке є її термін придатності, оскільки її потрібно випити протягом декількох днів після дозрівання, і вона не стала популярною, оскільки її не можна переносити із собою. Однак він багатий натрієм, магнієм, залізом, вітамінами С, В, D та Е.

Майже оригінал текіли

Майже оригінал текіли

З огляду на особливості виробництва цього напою, можна зробити висновок, що мескаль передує текіли. Мескаль можна виробляти із трьох сортів агави у дев'яти мексиканських штатах. Мескаль – це крафтовий продукт, який часто виробляється на невеликих плантаціях і часто невеликими партіями.

Після того, як агава дозріває протягом 6-8 років, її зрізають кемадори та перевозять на виробництво, де потрібно підпалити на великому вогні, перш ніж із неї можна буде зробити мескаль. Основна відмінність мескалю від текіли полягає в тому, що агаву спалюють у великій ямі.

Щоб спалити агаву для мескаля, потрібно розпалити вогонь у великій ямі, викладеній камінням, і як тільки каміння досить розжариться, вугілля виймають із ями і кидають туди агаву. Ось чому мескаль має димний смак і аромат. Потім агава залишається в цій ямі на 5-7 днів, протягом яких вона обгорає і починає бродити. Потім м'якуш подрібнюють, вичавлюють сік і ферментують протягом 3-10 днів.

Щоб переконатися у справжності мескаля, деякі виробники досі вичавлюють сік із агави за допомогою круглого жорна; до 19 століття мескаль дистилювали лише один раз, із вмістом алкоголю 28%, але згодом його почали дистилювати двічі, з більш делікатним та збалансованим смаком. Сьогодні він повинен мати 38-42% алкоголю за обсягом.

Один з найяскравіших виробників є Мескаль Tier Miahuatlan

Один з найяскравіших виробників є Мескаль Tier Miahuatlan

Дословный перевод Мескаль Tier Miahuatlan – «маленький мескаль з Міуатлана. Засновник Рікардо Суарес був знайомий з дистиляцією мескалю з дитинства і, ставши дорослим, вирішив заснувати свою компанію поблизу села Ель-Койот, де мескаль найчастіше вирощують завдяки особливостям ґрунту. У процесі виробництва використовується лише ручна праця та старовинні технології, що демонструють всю силу мексиканської культури.

Текіла це насамперед напій, місце виробництва якого захищене, і є певні правила, які виробник повинен дотримуватися, щоб написати на пляшці назву «текіла».

Передусім текілу дозволено виробляти тільки з одного виду агави, а саме з блакитної агави, і тільки в регіоні Халіско.

Педро Санчес де Тальї, відомий як батько текіли, посадив перше дерево блакитної агави біля містечка під назвою Текіла близько 1600 року.

До 1758 року якість текіли була посередньою, але завдяки сім'ї Куерво, яка оселилася на околиці Текіли, почала швидко покращуватися.

Дон Хосе де Марія Куерво був першою людиною, яка отримала дозвіл від короля Іспанії на виробництво текіли.

Головною особливістю та відмінністю текіли від мескаля є те, що текіла руегосу запікається в печі для отримання приємного аромату та смаку руегосу. Слід також зазначити, що різетлан не є кактусом, оскільки належить до сімейства спаржових, а близьким родичем різетлану є алое.

Класифікація Текіли

Текіла також має класифікацію і може бути розділена за ступенем зрілості таким чином:

  • Бланко-текіла, яка продається відразу після дистиляції або може бути витримана у сталевих резервуарах для стабілізації.
  • Gold-текіла, яка може бути підфарбована барвниками або карамеллю для надання вигляду витриманої текіли.
  • Reposado - перекладається як "текла, що відпочила", витримується в дубових бочках від 2 до 12 місяців.
  • Añejo – преміальний сегмент текіли, яка має бути витримана не менше одного року. Для виготовлення цієї категорії текіли обов'язково запрошують представника відділу контролю виробництва текіли, що опечатує склад перед витримкою. Це робиться для запобігання підробкам, оскільки в Мексиці досить жарко і доля ангела (кількість спиртного, втраченого при витримці, випаровуванні, витоку в бочки і т. д.) може становити майже половину бочки, а втрачати стільки ніхто не хоче. Деякі виробники були помічені у додаванні текіли в бочки під час дозрівання та вирішили опечатати свої склади, щоб гарантувати, що покупці отримують саме той лікер, який вони мають отримувати.
  • Extra Añejo – це вершина всієї текіли, яка має бути витримана не менше трьох років. Категорія була введена відносно недавно – 2005 року, але за цей короткий час вона вже встигла завоювати серця поціновувачів цього вишуканого напою. Більшість цієї текіли експортується, особливо до Європи, де люди вважають за краще наливати потроху в келих і сидіти, медитувати, попиваючи цей напій.

Як п'ють текілу по-різному

Як п'ють текілу по-різному?

Існує кілька основних способів вживання текіли.

Перший спосіб був винайдений у Європі, де текілу змішують із сіллю та лаймом.

Ви насипаєте сіль на руку, тими ж пальцями берете лайм, злизуєте сіль, випиваєте текілу і заїдаєте лайм. Це не дозволило оцінити повний смак текіли. Існує дві історії про походження цього методу: одна з них полягає в тому, що мексиканці лікували у такий спосіб грип, поєднуючи ці інгредієнти. Інше полягає в тому, що мексиканці завжди кладуть лайм на склянку текіли, щоб запобігти зараженню комахами, і коли європейці побачили це, вони трохи змінили рецепт, і ось що вийшло.

Другий спосіб є більш традиційним і часто використовується мексиканцями. У цьому випадку текілу змішують із сангрією. Рецепт цього напою напрочуд простий, що робить його ще смачнішим. Змішайте 5 частин томатного соку, 2 частини соку лайма, 1 частина апельсинового соку, сіль, перець та соус табаско (пропорції за смаком) і розведіть текілою.

Яку текілу вибрати та як купити за вигідною ціною

Яку текілу вибрати та як купити за вигідною ціною?

Сьогодні текіла представлена на полицях магазинів найрізноманітнішими продуктами.

Зверніть особливу увагу на напис 100% агави. Цей напис свідчить про те, що використовується тільки спирт, виготовлений із блакитної агави.

Heaven Hill Distilleries Lunazul Blanco – виготовлена із 100% блакитної агави, ця текіла має збалансований аромат та приємний смак агави, ідеально доповнить вечір у компанії випадкових друзів.

El Destilador Premium Reposado – витримана протягом 12 місяців у дубових бочках, ця текіла переплітає вишуканий колір вареної агави із пряними тонами, привнесеними бочками. Ця текіла ідеально підходить для спокійного відпочинку.

Los Torres Tonos Extra Anejo – це Lamborghini світу текіли, і цю текілу найкраще смакувати з сигарою, а не з їжею чи сан-ритою. Витримка не менше трьох років може здатися не дуже великою, але для текіли цього достатньо. Цей варіант також є чудовим подарунком не тільки для любителів текіли, але й для любителів вишуканих алкогольних напоїв. Адже багато хто навіть порівнює цей варіант з добре витриманим коньяком або віскі.

З усього вищесказаного можна зробити висновок, що текіла - не такий вже простий напій, а її багатогранність означає, що кожен може знайти категорію, що відповідає його смакам.

Сподіваємося, що ви зможете вибрати текілу на свій смак і насолоджуватися нею.

Destileria Santa Lucia
Jose Cuervo
Heaven Hill Distilleries
Destileria Santa Lucia
Про WINETIME Гастромаркети WINETIME це 31 гастромаркет у 14 регіонах і понад 8000 найменувань товарів власного імпорту з Італії, Іспанії, Франції, Чилі, Португалії, Німеччини, Шотландії, Австралії та інших країн.
Вино та листи Підпишіться на наші новини і акції
Даю згоду на обробку персональних даних