11.04.2024
Поділитися

Зелене вино - Vinho Verde

Наіменування «зелене вино» ніяк не пов'язане з його кольором. Таке вино може бути білим, червоним або рожевим. Тоді що таке зелене вино? Річ у тім, що назва походить від місця, де їх виготовляють - Vinho Verde, що в перекладі з португальської «verde» означає «зелений». Цей алкогольний напій вирізняється ніжним і свіжим смаком із приємним яскравим ароматом фруктів.

Невеликий екскурс в історію зеленого вина

Невеликий екскурс в історію "Зеленого вина"

Зелене вино і його історія бере свій початок з 1980-х років: у той час потрібно було, щоб землі фермерів були використані максимально раціонально, вони прийняли рішення по периметру своїх земельних ділянок посадити виноградники. Це рішення мало приносити додатковий прибуток, ну ніяк не основний. Як правило виготовляли газоване червоне вино, міцність якого була приблизно 10%.

По закінченню збору врожаю вино одразу ж розливалося в пляшки, хоча процес бродіння ще не був закінчений. Тому зелене вино з Португалії мало індивідуальні риси – невелика шипучість. У цьому алкогольному напої був один негативний аспект - у зв'язку з продовженням бродильного процесу, у вині утворювалося трохи осаду. Тому, щоб його було не видно, вино почали розливати в темні пляшки: раз осаду не видно, значить, його там і немає.

Територія для вирощування виноградників Вінью Верде була затверджена законодавством ще 1908 року. А нині це 21 000 га виноградної лози, де вирощується майже 50 сортів винограду. Щороку на 600 виноробних заводах виробляється десятки мільйонів літрів вина завдяки праці 25 000 працівників.

Де правда, а де вигадка про зелені вина

Де правда, а де вигадка про "Зелені вина"

Стараємося розібратися про зелені вина: міфи і реальність іноді складно відрізнити. Одним із відмінних аспектів такого напою є методика підв'язування лози. У зв'язку з тим, що на території, де вирощуються виноградники, йдуть рясні дощі. Тому, щоб унеможливити гниття виноградної лози, винороби використовують спеціальні високі конструкції, щоб до них підв'язати виноградну лозу на кілька метрів вгору. Це дає змогу не псуватися виноградникам практично на жодному квадратному метрі території.

До речі, таке розташування лози пов'язане з тим, що був період, коли кукурудза досить напористо стала витісняти виноград. Тому люди прийняли рішення розсаджувати його по периметру полів, а щоб була можливість виробляти більше вина, то його і стали підв'язувати до високих конструкцій, таким чином збільшуючи врожайність винограду.

Підвищений попит на португальське зелене вино (Vinho Verde) з'явився в 1990-х роках, саме в цей період часу вино стало одним із найпопулярніших напоїв за межами Португалії. І щоб задовольнити потреби любителів вина, винороби прийняли рішення виготовляти біле вино міцністю до 12%. А процес ферментації після розливу в пляшки визнали непотрібним і відпала необхідність розливати вино в пляшки з темного скла, оскільки вже не утворювався осад. Крім того, винороби перестали підв'язувати виноград до високих конструкцій, і лоза перестала рости вгору.

Наразі у зв'язку з тим, що більше не відбувається ферментація в пляшці, а шипучість вина так подобалася споживачам, то винороби стали застосовувати спеціальну технологію, яка робить його трохи газованим.

Зелене вино новий тренд у світі алкоголю

Зелене вино – новий тренд у світі алкоголю

Упродовж останнього часу різко зріс попит на зелені вина, це може бути пов'язано з тим, що споживачі більше надають перевагу легкому вину, а не міцнішим винам та іншим алкогольним напоям. Дехто вважає, що такий попит може бути пов'язаний із глобальним потеплінням. Тож, де раніше був більш прохолодний клімат влітку, тепер він став спекотнішим і хочеться випити саме легкого вина, а Vinho Verde для цього найкраще підходить.

Отже, що більший споживчий попит на напій, то його популярність зростає, а отже, і винороби мають його виробляти в тій кількості, щоб задовольнити всіх його шанувальників. Але що більше виробляється напою, то сильнішою буде конкуренція між виноробними заводами. А боротьба за лідерство в реалізації продукції буває за рахунок її високої якості. Тому в даному випадку така велика затребуваність цього напою стала його перевагою.

Що таке зелене вино і як його подавати до столу

Що таке зелене вино і як його подавати до столу

Завдячуючи відмітним особливостям при виготовленні Vinho Verde володіє ненав'язливою газованістю і дуже легкою кислинкою для гастрономії. Тому ідеальною закускою до цього вина можуть бути такі морепродукти, як устриці та різна риба. Саме ці продукти дозволять максимально розкрити смакові нотки зеленого вина. Крім цього, до зеленого вина чудово підійде японська кухня (суші, роли, сашимі). Оскільки це вино вважається практично універсальним, то воно чудово поєднуватиметься з багатьма стравами. І тут все залежатиме від індивідуальних переваг кожного. Адже не дарма кажуть: «На смак і колір – товаришів немає».

Рекомендується подавати до столу, коли його температура перебуває в межах не більше від 6 до 10 С. Це надасть можливість повністю відчути весь смаковий спектр напою та отримати насолоду від його вживання. Таке вино дасть змогу відмінно розслабитися і завдяки такому релаксу повністю зняти фізичне та емоційне напруження.

Віньо Верде – «зелене португальське вино» рекомендується вживати молодим, тобто в рік його розливу. Якщо ви його перетримаєте вдома або придбаєте пляшку вина, термін виготовлення якого перевищує рік, то вже не зможете відчути тієї легкості та свіжості такого благородного напою. У тому випадку, якщо ви купуєте Vinho Verde спеціально витримане в процесі його виробництва, то в такому разі його дата виготовлення не стане перешкодою для насолоди всіма його смаковими характеристиками. Молоде вино можна вживати як аперитив - легке та освіжаюче. Для цього підійдуть звичайні винні келихи, а не фужери під шампанське (у цьому вині не настільки багато шипучості).

Підіб'ємо невеликий підсумок - чому вино зелене

Підіб'ємо невеликий підсумок - чому вино зелене

Чому вино зелене?

Вінью Верде, Португалія - назва походить від місцевості, де його виготовляють: у цьому регіоні дуже багато зелені, і виготовляють його з сортів винограду такого ж кольору.

Зелене вино це яке?

Це молоді вина, які виробляють у північній частині Португалії.

З якими продуктами відмінно сумісне Вінью Верде?

Рекомендується з морепродуктами та японською кухнею. 

Велика гордість регіону Verde

Велика гордість регіону "Verde", яку обов'язково варто спробувати 

Casal Garcia White Vinho Verde

Бренд Casal Garcia було засновано далекого 1939 року, тому що саме цей рік дав чудову врожайність у цьому регіоні. Таким чином вийшов вдалий старт цього вина. Колись енолог із Франції, відвідавши під час своєї подорожі Португалію, звернув увагу на красу виноградної лози та ландшафт, де всі сорти винограду зростали окремо один від одного, що не було типовим для того періоду та місцевості.

Він зацікавився і відвідав виноробство з метою поспілкуватися з господарем і попросити влаштуватися до нього на роботу, настільки йому сподобалася ця місцевість. І його бесіда пройшла успішно – він почав працювати на цьому виноробстві. Крім того, в перший же рік там, де працював француз, урожайність була дуже рясною. Тому дана компанія вирішила використати гасло «Хай буде щастя! Нехай буде Сasal Garsia». Саме ці слова завжди вимовляють ті, хто цінує цей бренд.

Наразі Casal Garsia – це один із найвідоміших брендів серед вин, які поширені в понад 70 країнах по всьому світу.

Casal Garcia White Vinho Verde – для цієї категорії вин, виноград піддається пресуванню за знижених температур, а потім відбувається процес ферментації за встановленої температури. До того, як вино розлити, воно проходить через фільтри і стабілізується в охолодженому стані. Характеризується ніжним кольором лаймового соку. Володіє фруктовими нотками, молоде та чудово збалансоване.

Aveleda Fonte Vinho Verde Rose

До теперішнього часу цією виноробною компанією керують два спадкоємці п'ятого покоління. Тому це виноробне виробництво змогло зберегти всі традиції своєї родини. Компанії належать багато виноградників у різних регіонах, але головною їхньою гордістю є саме молоді вина, які продають у понад 80 країнах у всьому світі.

Для того, щоб виноробне виробництво розвивалося зі збільшенням виробничих потужностей, керівники інвестують величезні суми у свою компанію. Це надає можливість виробляти вина найвищої якості на сучасному обладнанні. Завдяки цьому їхні вина мають велику кількість нагород від участі в багатьох конкурсах.

Виноробня компанія Quinta da Aveleda є володаркою почесної Міжнародної премії «Кращий винний туризм» і вважається найкрасивішою та найвідомішою пам'яткою туристів у Португалії. Усі туристи мають чудову можливість побачити на власні очі всі етапи виготовлення вина Aveleda Fonte Vinho Verde Rose, зокрема і вже його розлив у пляшки та маркування. Крім цього вина можна продегустувати і закусити сиром. І це всього лише мізерна частинка того, як можна чудово провести час у цій частині Португалії.

Aveleda Fonte Vinho Verde Rose

Отримало 85 балів від Роберта Паркера (винний критик). Він його назвав легким із фруктовими нотками та приємним відтінком червоних ягід. Якщо ви його спробуєте, то жодного любителя вин, воно не залишить байдужим.

Хай буде щастя! Нехай буде Vinho Verde!

Про WINETIME Гастромаркети WINETIME це 31 гастромаркет у 14 регіонах і понад 8000 найменувань товарів власного імпорту з Італії, Іспанії, Франції, Чилі, Португалії, Німеччини, Шотландії, Австралії та інших країн.
Вино та листи Підпишіться на наші новини і акції
Даю згоду на обробку персональних даних