03.04.2024
Поділитися

Безалкогольне вино: що потрібно знати

Сучасні люди все частіше відмовляються від вживання алкоголю на користь безалкогольних напоїв. Найпопулярнішим із них вважається безалкогольне вино, яке доступне у найрізноманітніших варіаціях. Пропонуємо познайомитися з ним трохи ближче, вивчивши історію створення, рецептуру приготування та найпопулярніші марки.

Безалкогольне вино за складом є соком

Поширені міфи про вино без алкоголю

Для початку розглянемо найпопулярніші міфи про безалкогольне вино і розповімо, чому їм не варто довіряти.

Міф 1. Безалкогольне вино за складом є соком. 

У цьому твердженні немає правди, оскільки в процесі приготування напій проходить практично ті самі етапи, що й класичний. Просто в певний момент його відокремлюють від спирту.

Міф 2. Безалкогольне вино містить багато хімії. 

Фактично, відсутність алкоголю ніяк не збільшує хімічні речовини у складі напою, тому, як і у випадку зі звичайними винами, все залежить тільки від чесності конкретного виробника.

Безалкогольне вино абсолютно не містить алкоголю

Міф 3. Безалкогольне вино абсолютно не містить алкоголю. 

Варто розуміти, що в напої таки є 0,5% алкоголю. Хоча в більшості випадків цей показник набагато менший і за концентрацією поступається навіть квасу.

Міф 4. Все безалкогольне однакове на смак. 

У цьому виразі також немає правди, оскільки для виробництва напою можна використовувати ті самі сорти, що й у класичному випадку, тому головна мета кожного виробника полягає у збереженні особливостей обраного сорту.

Міф 5. Безалкогольне вино набагато дешевше, ніж звичайно. 

Багато людей вважають, що якщо у складі немає алкоголю, то розмір мита набагато менший. І це правда. Але при виготовленні здійснюється деалкоголізація, яка потребує використання додаткового обладнання та збільшує суму витрат. До того ж, попит на такий напій набагато нижчий, а ще він потребує більш інтенсивної реклами, що разом є набагато більшою сумою, ніж мито. Тому навряд чи ви зможете знайти дешеве вино без алкоголю.

І все таки, безалкогольне вино, що це таке? 

Головною і найбільш відчутною відмінністю напою, що не містить алкоголь, є проходження його через процес деалкоголізації в ході приготування, що забезпечує інший склад.

Безалкогольне вино: історія

Безалкогольне вино: історія

Історія цього напою почалася досить давно. Ще 1908 року було презентовано принципово нову методику виготовлення безалкогольного вина від німецького винороба Карла Юнга. На той момент його ідея мало кому сподобалася, бо видавалась абсолютно неперспективною. І лише практично через століття фахівці змогли побачити в цій методиці щось цікаве, завдяки чому розробка Юнга лягла в основу великої індустрії, яка існує по сьогоднішній день. Як вже згадувалося раніше, більшість виробничих етапів такого вина не відрізняється від класичної рецептури, але в певний момент напій піддається деалкоголізації.

Безалкогольне вино — як виробляють, шкода та користь

Раніше ми заглибилися в історію створення цього напою. Тепер пропонуємо трохи ближче познайомитися з його рецептурою та особливостями. 

Безалкогольне вино. Як його роблять

Безалкогольне вино. Як його роблять

Сучасні виробники використовують три методи виготовлення винного напою без алкоголю у складі.

  1. Нагрівання до 78° С. Ця методика досить проста. Спирт під впливом температури швидко випаровується. Такий спосіб виготовлення є одним із найпопулярніших, оскільки він найпростіший і бюджетніший, але існує дуже відчутний недолік. Разом зі спиртом виходять численні фенольні речовини, ароматичні властивості та тонін. Але класичний винний смак все ж таки залишається на місці.
  2. Вакуумна дистиляція. Оскільки поміщені у вакуум рідини швидше доходять до стану кипіння, така методика є м'якшою і дозволяє зберегти у складі максимум фенольних та ароматичних речовин. Для вакуумної дистиляції досягається температура 27°С. З напою виходить спирт і на виході ми отримуємо готове безалкогольне вино з прекрасним ароматом.
  3. Зворотний осмос. Під час виготовлення рідина фільтрується за допомогою особливої мембрани. І тут головну роль грає не температура, а розміри молекул. Головною перевагою даного методу є делікатність, оскільки він дозволяє зберегти максимум смаку та аромату, подібно до класичного алкогольного напою. Але є і істотний мінус - це ціна такого способу і його тривалість. Відповідно, вартість вин таких марок буде вищою на тлі решти.

Безалкогольне вино: на що схоже? Це питання не дає спокою багатьом. Насправді відповідь максимально проста: за смаком напій практично не відрізняється від аналога з алкоголем, хіба що відсутністю того самого алкогольного присмаку.

Буде неправильно назвати його виноградним соком, оскільки технологія набагато ближча до методики виготовлення звичайного вина. Якщо виробник не заощаджує на виготовлення напою, то з першого ковтка можна буде дізнатися свій улюблений сорт винограду, адже якісно приготовлені напої зберігають усі свої смакові характеристики максимум. 

Безалкогольне вино чим відрізняється від звичайного та які має недоліки

Безалкогольне вино – чим відрізняється від звичайного і які має недоліки

Спочатку розглянемо менш приємний бік цього напою. Багато людей після його вживання скаржаться на настання ефекту “похмілля”. Як це відбувається, якщо у складі немає алкоголю? Відповіді на це запитання шукала у своїй статті Крістін Паркінсон. За її словами, ця ситуація практично не відрізняється від ситуації із звичайними винами. Багато хто намагається знайти причину сульфітів, але основну роль грають далеко не вони, хоча і сульфіти теж мають важливість у даному випадку. Люди помилково вважають, що від червоного вина настає ефект сп'яніння, хоча в його складі є гістамін, тобто алерген, а також дубильні речовини, які є причиною похмілля від безалкогольного напою. Деяким допомагає попередній прийом протигістамінних препаратів, перш ніж вип'ють келих безалкогольного вина, але такі люди в меншості.

Насправді не так багато тих, кому шкідливе безалкогольне вино. Це люди, які мають непереносимість алкоголю в будь-якому вигляді, адже у складі напою все ж таки міститься його невелика концентрація.

Безалкогольне вино: чому воно має попит і чим корисне?

Насправді, безалкогольне вино може містити ті ж корисні речовини, що й звичайне. Воно наповнене тими ж антиоксидантами та поліфенолами, що забезпечують захист організму від атеросклерозу, а клітини від раннього старіння. Також завдяки напою знижується рівень холестерину.

Не менш важлива відмінність безалкогольного вина від звичайного полягає в тому, що в його складі в два рази менше калорій, тому такий варіант буде кориснішим у разі зниженої секреції шлункового соку, адже вживання винної та яблучної кислоти сприяє кращому перетравленню їжі.

Вживання вина, в якому немає алкоголю, не заборонене для людей, які мають проблеми із серцем, печінкою та нирками. Більше того, келих червоного сухого вина допоможе у зниженні кров'яного тиску та скоротить ризик різних серцево-судинних захворювань, аж до розвитку інсульту, на цілих 20%. Зрозуміло, класична рецептура все ще залишається найпопулярнішою, але з роками все більше людей відмовляється від вживання алкоголю, обираючи альтернативи. Деякі просто піклуються про здоров'я, іншим просто не можна поєднувати його з медикаментами. Також це чудове рішення для спортсменів чи водіїв. Люди все ще намагаються дотримуватися традиції вживання алкоголю, виключаючи при цьому алкогольний сегмент зі свого життя. Винний напій вже давно став не просто шляхом стану сп'яніння, а справжнім ритуалом, або навіть способом комунікації.

Найкращі безалкогольні вина: вибір сомельє

Найкращі безалкогольні вина: вибір сомельє

Ми підготували для вас кілька лідерів. 

Вино напівсолодке рожеве Kylie Minogue No Alcohol Sparkling

Це ароматне ігристе вино, яке було створено у колаборації із відомою співачкою Кайлі Міноу. Але зв'язок із зіркою є не єдиною його особливістю. Далеко не кожному виробнику вдається зберегти почуття нудотності. Це спровоковано зникненням більшої частини фенольних речовин та танінів під впливом високої температури. І навіть якщо на цьому етапі вдалося зберегти смак, то без алкоголю у складі напій швидко позбавляється ароматичних сполук. У виноробні знайшли ефективне рішення – у сусло додають настій китайського зеленого чаю. В результаті напій на смак дуже схожий на класичний. 

Вино напівсолодке рожеве Peter Mertes Bree Free Rose

Брі – це компанія, яка з'явилася на ринку не так давно. Вона знаходиться у Німеччині, країні, яка лідирує з виробництва безалкогольних вин. В асортименті є як звичайна безалкогольні напої, так і найсмачніші коктейлі з порційними пляшками. Особливістю продукції від цієї компанії є нестандартна форма пляшки, зокрема як для німецького виробництва, де частіше використовується пляшка-флейта. Перш ніж розпочати масовий випуск, співробітники протестували найрізноманітніші пляшки, але так і не обрали ту, що має потрібну форму. У результаті було ухвалено рішення щодо розробки власного примірника. Вина бренду Брі - це легкість та естетика у кожній пляшці. 

Якщо ви все ще не пробували безалкогольне вино, рекомендуємо відкрити для себе цей світ. 

Новий
Peter Mertes Bree Free Rose фото
Peter Mertes
Новий
Kylie Minogue No Alcohol Sparkling фото
BENCHMARK DRINKS
Dr. Heidemanns-Bergweiler
Новий
Schenk Bacio Della Luna Spritz фото
Schenk
Cantine Sgarzi
Про WINETIME Гастромаркети WINETIME це 31 гастромаркет у 14 регіонах і понад 8000 найменувань товарів власного імпорту з Італії, Іспанії, Франції, Чилі, Португалії, Німеччини, Шотландії, Австралії та інших країн.
Вино та листи Підпишіться на наші новини і акції
Даю згоду на обробку персональних даних