18.03.2024
Поділитися

Вино в Італії: від престижних червоних діамантів до маленьких виноробів

Італія — винна географія, якою відома у всьому світі. Це яскрава країна здатна захопити дух у кожної людини. Вона може закохати в себе своїми краєвидами, традиції та звичайно ж вином. Ця країна славиться своїм виноробством і сьогодні ми розберемо разом із винним путівником по Італії чому ж це воно настільки популярне не тільки в Італії, а й в інших країнах.

Історія виноробства в Італії

Історія виноробства в Італії

Вперше вино було створено в Італії приблизно 2000 років тому. Його історія почалася на острові Сицилія, коли туди припливли фінікійці та привезли із собою виноград. Вони почали там його активно висаджувати і в міру того, як він розростався і їм стало мало місця, і вони почали просуватися вже не тільки по певному материку, а й по всій Італії.

Ця країна відрізняється відмінними кліматичними та географічними умовами географічним розташуванням для виноробства. Італія відрізняється достатньою кількістю сонця та тепла. Також погода у цій країні м'яка та немає сильних морозів. Тут цілий рік помічено теплу погоду. Тому створюються сприятливі умови для вирощування винограду неймовірної якості. Оскільки країна омивається п'ятьма морями, це також дуже впливає на розвиток смаку та аромату винограду, який надалі використовується для створення вина. У сукупності всі ці фактори впливають на те, що Італія здатна виготовити 5 млрд. літрів вина на рік, що робить її лідером у приготуванні винних виробів. Бували моменти, коли не вистачало місця для того, щоб посадити звичайні оливки або навіть ту саму пшеницю, яка дуже важлива. І в такі періоди виноробів змушували знищувати виноградники.

Центри виноробства в Італії

Велика кількість виноробів зробила великий внесок у розвиток сортів винограду в Італії. Існує безліч місцевих сортів, які не можуть зустрітися більше в інших країнах. Більше тисячі винних сортів винограду в Італії було створено, але лише 400 з них можуть бути використані для створення вина. А це означає, що кожна людина може спробувати як мінімум 400 різних за смаками та ароматами вин, які не будуть схожі на інші. Також слід враховувати, що у кожного винороба є власна рецептура, яка дозволяє створювати той напій, який не буде схожим на інший, можливо навіть з того ж сорту винограду. Інші унікальні сорти використовуються для створення соків, бальзамічних оцтів та інших цілей. 

Особливості класифікації вин в Італії

Особливості класифікації вин в Італії

Створення вина в Італії не стоїть на місці і винороби постійно розвиваються. Тому законодавство ухвалило рішення контролювати якість. Навіть незважаючи на те, яку багату історію має виноробство, лише 1970 року було створено класифікацію. Розділено її на 4 категорії:

  1. Vino da Tavola — сюди відноситься столове вино, яке не мають на етикетки географічного положення і зроблено воно з винограду, який може бути зібраний з різних частин Італії.
  2. Indicazione Geografica Tipica — вино може класифікуватися так лише у випадках прив'язки до певного регіону.
  3. Denominazione di Origine Controllata (DOC) — категорія цього вина з'явилася в 1960 році, як аналог французького Apellation d'Origine Contrlolee (AOC). Вона контролює географічну зону пригоди вина, сорти винограду та кількість алкоголю також. Ця категорія може вказувати певні методи виготовлення та період витримки вина. В Італії ця категорія є найпопулярнішою і вони створюють вина, які виконують усі правила регіонів. Для того щоб отримати таку категорію винороби повинні 5 років виконувати всі правила і тільки після цього часу вони можуть на своїх пляшках вказувати DOC. Загалом в Італії існує приблизно 332 виноробні з таким дозволом.
  4. Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) — до цієї категорії належать провини найвищої якості. Крім усіх вимог якості, які також відповідають DOC, у цій категорії дуже важливо, щоб вино було розлите у пляшці саме в регіонах, де його виготовляють. Необхідно, щоб напої пройшли процедуру дегустації Міністерства сільського господарства. І про це свідчить номерна марка на кожній пляшці. Загалом в Італії лише 76 виноробів має цю категорію, і отримати її можна лише після 10 років виконання всіх вимог.

Слід зазначити, що не завжди звичайне столове вино може бути простим. Так як в Італії є виноробна зона, яка називається Супертосканом. У цій категорії створюються вина сортів винограду Італії, таких як Каберне Совіньйон, Каберне Фран, Мерло та інші. Через те, що в країні в законодавстві ці сорти не прописані для категорій, то вони вважаються як столові. Хоча вони повністю відповідають усім вимогам якості. Крім того, такі види полюють різні колекціонери і просто любителі, оскільки смак і потенціал такого напою не може залишити байдужим. Також такі алкогольні напої можуть коштувати дуже дорого і вони таки вважатимуться їдальнями, що є деяким парадоксом.

Італійські вина: регіони, сорти винограду

Італійські вина: регіони, сорти винограду

Незважаючи на те, що в Італії дуже велика кількість вин, одним із популярних вважається просекко. Його знають люди з усього світу і він асоціюється саме з Італією. Вино було створено на противагу французькому Шампань. Він відрізняється тим, що робиться трохи швидшим. Його легкість і при цьому насиченість смаку та запаху дозволяє людям насолоджуватися цим напоєм. І для того, щоб виготовити одну пляшку просекко, необхідно приблизно 30 днів з моменту збирання врожаю. А для Шампані потрібно як мінімум 15 місяців. Якщо порівнювати смаки, то вони не схожі і значно відрізняються. Наприклад, вино Fantinel виготовляють із 100% сорту винограду глера. І він збирається лише вручну. Для виготовлення використовується традиційні методи Шарма для просекко. Також воно має безліч нагород у міжнародних конкурсах виноробників. Вже кілька поколінь виноробня радує людей своїми напоями і вона виросла з маленького виноробства до більш серйозного, яке впевнено стоїть на міжнародному рівні.

Червоне вино Італії - Амароне

Червоне вино Італії — Амароне

Червона вина займають важливе місце в Італії. Винороби створюють чудові напої, які просто здатні збити з ніг своїм смаком та ароматом. Амароне — це одна з вершин італійського виноробства. Для того, щоб зробити його, потрібно підв'ялити виноград. Найчастіше це роблять у будинках, які є високо в горах. Час, що лежить виноград, може досягати до 6 місяців. І за цей період він встає біль більше схожий на родзинки. Вина Амароне виготовляє у зоні Вальполічелла, що на півдні Італії. Спочатку винороби виготовляли солодке вино, але в ході виробництва змінилося рецептура і коли вони забули зупинити процес бродіння і всі дріжджі усунули цукор, згодом їм вдалося зробити червоне вино з алкоголем до від 16%. Дуже важливо, щоб виноград був майже в змозі майже як родзинки. Так, винороби можуть створити дуже концентроване та ароматне вино. І під час дегустації всі можуть помітити у цьому напої нотки спецій, чорносливу, темної вишні та навіть лаванди.

Ці вина Південної Італії створюється виноробами Тедеші, які розпочали свою історію в далекому 1630 році. Сім'я засновників сама з Німеччини, але любов до вина змусила їх переїхати до цієї країни. Так вони і почали робити вишукані напої та їх девіз «Терпіння та відданість». Вони довгі роки ретельно працювали над створенням чудової рецептури, яка дозволить кожному оцінити гідністю це вино Tedeschi Amarone Della Valpolicella.

Напівсолодкі та сухі італійські вина

Напівсолодкі та сухі італійські вина

Серед солодких вин фаворитом вважається Пассіто ді Пантелерія. Воно створюється на маленькому острові Італії, яке за своїм розташуванням навіть ближче до узбережжя Африки. Воно створюється також на основі винограду, який попередньо підв'ялюють. Але трохи відрізняється процес, оскільки виноград в'ялять під сонцем на сіні. Цей острів має вулканічне походження і 70% острова займають саме виноградники. Також виноробня, яка представляє це вино має назву Донафугато, що в перекладі це означає «жінка, що тікає». Вона була названа на честь головної героїні роману одного з найвідоміших італійських поетів. У цьому романі жінка тікала від злого чоловіка і знайшла собі притулок саме на острові Сицилія. Така історія надихнула виноробню створити етикетки для пляшок на яких зображена жінка з волоссям, яке розвивається. Також виробники підтримують збереження природи, тому більшість обладнання працює саме від сонячної енергії. Виноробна також дбає про своїх працівників, і весь виноград збирається виключно вранці, доки не встигло піднятися спекотне сонце.

Італійські вина – це напої найвищої якості

Італійські вина – це напої найвищої якості

Найвідоміші винні регіони Італії створюють чудові напої, які відрізняються найвищою категорією якості. Також по всій країні є багато виробників, які створюють чудовий алкоголь. Тому, якщо комусь не подобається певне вино з італії — це означає, що людина просто ще не змогла знайти для себе ідеальний смак і аромат. Серед великої різноманітності тут кожна людина точно зможе знайти оптимальний варіант, який відкриє світ італійського вина.

-20%
Cantine Pellegrino Zebo Moscato фото
Cantine Pellegrino
-20%
Donnafugata Anthilia фото
Donnafugata
-20%
Filipetti Prosecco Extra Dry фото
Valsa Nuovo Perlino
Новий
Pio Cesare Nebbiolo Langhe фото
Pio Cesare
-20%
Ferrari Brut (в коробці) фото
Ferrari
-20%
Monchiero Carbone Recit Roero Arneis фото
Monchiero Carbone
-20%
Dal Bello Asolo Prosecco DOCG Brut Millesimato фото
Dal Bello
Про WINETIME Гастромаркети WINETIME це 31 гастромаркет у 14 регіонах і понад 8000 найменувань товарів власного імпорту з Італії, Іспанії, Франції, Чилі, Португалії, Німеччини, Шотландії, Австралії та інших країн.
Вино та листи Підпишіться на наші новини і акції
Даю згоду на обробку персональних даних