Ель: історія, особливості та різновиди пива
Ель - це пиво для справжніх поціновувачів. Воно має дуже незвичайний складний смак із ледь відчутними фруктовими та пряними нотками. У сфері пивоваріння виділяють різноманітні типи елю, з урахуванням його особливостей.
Якщо ви вперше зважилися скуштувати пиво ель, купити його можна у безлічі різних виконань. Таке пиво класифікується за такими відмінними рисами, як складові інгредієнти, способи приготування, ароматичні властивості та смакові якості. Абсолютно кожен існуючий стиль має неповторні особливості, що підкреслюють його унікальність, які виключають варіант переплутати його з рештою стилів.
Замовити ель пиво в Україні можна на нашому сайті. Ми пропонуємо широкий асортимент алкогольних напоїв за прийнятними цінами.
Історія створення пива Ель
Історія створення цього напою є не лише довгою, а й дуже цікавою. Найперша інформація про початок виробництва пива ель датується понад 5 тисяч років тому, в часи, коли на території Сирії і тоді ще існуючої Месопотамії вперше було запущено виробництво пива на основі пшениці та класичного ячменю. Досить швидко воно знайшло своїх поціновувачів, набуваючи популярності в Єгипті, Греції та Римі, де для приготування пива використовувався ячмінь та інші зернові культури.
У період середньовіччя пиво Ель належало до найпопулярніших напоїв у Європі. Жителі Ірландії та Англії зробили його не лише напоєм, а й невід'ємною складовою культурного життя. Історія багатьох пивоварень почалася дуже давно, а окремі з них продовжують існування сьогодні.
Завдяки постійному вдосконаленню технологій любителі хмільного можуть скуштувати крафтове пиво ель та безліч інших ароматних напоїв, оформивши замовлення в нашому інтернет-магазині.
Що таке Ель пиво і як воно створюється?
Ель пиво - це особливий вид алкогольного напою, для якого застосовується технологія верхового бродіння. Воно відрізняється ненав'язливими нотками фруктів у смаку і великою концентрацією спирту.
Цей немає виробництва напоїв було відкрито ще в період давніх шумерів. До моменту, коли в Англії вперше з'явився хміль, завезений з Нідерландів, термін “Ель” належав лише до напоїв, які створювалися шляхом бродіння без хмелю. Вже після появи напою, у складі якого є хміль, його вирішили називати новим терміном “Пиво”.
Ель виготовляється на основі спеціальних дріжджів, які після закінчення ферментації виявляються на поверхні через вплив вуглекислого газу. Для верхнього бродіння підтримується температурний режим від 15 до 24°С. У процесі формуються численні вищі спирти та різні ефіри, завдяки яким аромат та смакові нотки пива розвиваються ще більше.
Розкажемо докладніше про класичну технологію приготування пивного елю. У процесі заздалегідь підготовлене сусло доводять до низької температури, з'єднують його з дріжджами і переливають у ємності з постійною підтримкою температури від 15 до 24 °С. Для завершення головного етапу приготування їх залишають на період 3-5 діб для подальшого бродіння. Особливість верхового пива полягає в сильному охмеленні, а міцні сорти виготовляються з додатковим внесенням хмелю в період закінчення бродіння. Дозрівання верхового пива відбувається у приміщеннях підвалів з температурою 11-14 °C. Саме ця температура рекомендується і для подачі пива, оскільки вона сприяє максимально якісному розкриттю його смаку.
У більшості випадків для цього виду пива використовують солод ячменю, а додавання хмелю дозволяє отримати в готовому напої нотки гіркоти. Крім того, він є своєрідним консервантом. Загалом на приготування пива ель середнього градуса йде близько 3-4 тижнів.
Завдяки тривалому верховому бродінню з винятком процесів пастеризації та стерилізації, пиво Ель має неповторний та оригінальний смак. Цікавий факт – у ході приготування ступінь солодощі солоду визначається не присутністю хмелю, а додатковими спеціями та різноманітними ароматними травами. Їх додають у напій при варінні сусла. Після приготування напою, він розливається по бочках і пляшках. У деяких випадках додають ємності невелику кількість цукру. Він необхідний для оновлення процесу бродіння та подальшого дозрівання елю протягом трьох-чотирьох тижнів. Пиво світлий Ель, приготовлене відповідно до класичної технології, багата різноманітними вітамінами груп В і Е. Також з напою можна отримати фосфор, кальцій і навіть магній. Але варто пам'ятати і про високу концентрацію калорій у вмісті такого пива, адже в середньому вона сягає 40 калорій на 100 г напою.
Яке пиво Ель вигідно купити в Україні?
Якщо ви хочете відкрити для себе пиво ель, купити його можна, скориставшись нашим сайтом. Ми пропонуємо темне пиво, світле, з різними добавками та країною виготовлення.
Для того щоб визначитися з вибором, пропонуємо ознайомитися з видами елю.
- Партер. Якщо вам до душі класичний темний пиво Ель, почати варто саме з цього виду. Це міцний і щільний напій, у якому відчувається сильний солодкувато-гіркий смак та хмелевий присмак. У кожному горлянці відчувається велика концентрація ароматичних речовин. Колір може бути не лише темним, а й світлим.
- Стаут. Цей вид пива називають темним предком портера, що має сильний хмелевий смак. Завдяки кільком видам паленого солоду пиво має дуже насичений колір і легкі ненав'язливі кавові нотки.
- Коричневий. Пиво з більш насиченим смаком темно-коричневого кольору. З першого ковтка відчувається солод, а також присмак горіхів та шоколаду, або солодкої карамелі.
- Пейл. Це світле пиво з привабливим бронзовим відтінком, в якому міститься вуглекислота у невеликій концентрації. Найчастіше вже на етапі дозрівання його розливають у пляшки. Відрізняється гіркувато-пряним присмаком.
- Гіркий ель. Виготовляється із найсвітлішого ячменю високого ступеня очищення та великого обсягу хмелю, що формує освіжаючий смак із фруктовими нотками.
- Білий ель. Чудовий варіант для любителів легкого пива. Має ненав'язливий фруктово-квітковий аромат та хлібний запах.
Ми розглянули лише частину доступних варіацій пива Ель. Насправді існує дуже багато напоїв, кожен з яких має свій неповторний смак та аромат.
Ель пиво: як замовити за найкращою ціною?
У нашому інтернет-магазині ви можете замовити із швидкою доставкою пиво Ель, ціна на весь асортимент вас приємно порадує. У каталозі представлено безліч різноманітних видів цього сорту, щоб в залежності від своїх переваг ви мали можливість спробувати темне пиво житнє Ель, світле, або навіть трохи специфічне - імбирне Ель пиво.