Делікатеси з м'яса придумані для того, щоб урізноманітнити та збагатити основні страви своїми смаковими та текстурними якостями. Але щоб це дійсно було смачно та естетично красиво, вибирати м'ясні продукти, делікатеси особливо потрібно, володіючи певними знаннями та уважністю.
Простими словами м'ясні делікатеси – це продукти з м'яса, яке зазнало одного зі специфічних видів обробки. Це може бути копчення, засолювання, в'ялення, варіння і т.д. з обов'язковим додаванням великої кількості різних спецій. Різні види м'ясних делікатесів якраз і виходять в результаті різних способів приготування, а також через різноманітні в них спеції.
Чим простіше і зрозуміліше склад продукту, тим він кращий і практично завжди смачніший.
Сучасний асортимент м'ясних делікатесів впевнено розширюється за рахунок додавання до нього органічних видів продукції. Такі вироби не мають штучних інгредієнтів та славляться повністю натуральним складом.
Придбавши м'ясні делікатеси, слід уважно читати склад.
Склад будь-якого продукту повинен бути написаний на упаковці, включаючи всі штучні добавки, тому, купуючи той чи інший делікатес, не лінуйтеся прочитати етикетку, якщо, звичайно, вам потрібна якісна продукція.
Копчення – давно відомий та поширений вид обробки м'яса для надання йому особливого аромату, смаку та кольору. Для копчення підходить м'ясо будь-якого типу, а продукти, які отримуються в результаті, бувають:
м'ясні делікатеси копчена ковбаса – вид продукції, що отримується з рубаного м'яса, спецій та добавок різного роду, запакований у вигляді циліндра. Такий формат упаковки зручний для зберігання та подальшого вживання. Оброблена димом ковбаса набуває того самого неповторного копченого аромату.
шинка – частина свинячого стегенця, готується різними засобами, і шляхом копчення у тому числі; універсальний продукт, використовується кухнями різних країн, однаково гарна на смак як копченою, так і вареною;
бекон – довгі пласти копченого м'яса з прожилками сала;
Копчене м'ясо, втім, як будь-який інший продукт стало вже традиційним на святкових та повсякденних столах. Його аромат і смак здатні надати гулянням більш урочистого, а іноді й інтимного характеру.
В'ялення – процес особливої обробки м'яса шляхом холодного сушіння з обов'язковим додаванням спецій. М'ясні в'ялені делікатеси виходять сухими, за рахунок видалення з них зайвої вологи в процесі приготування, а значить можуть зберігатися тривалий час, оскільки бактеріям, що викликають процес гниття, просто ніде розмножуватися.
В'ялений м'ясний делікатес ковбаса – рубане м'ясо з добавками, запаковане особливим способом і висушене за певних умов. Ковбаси є найпоширенішим видом делікатесів: їх легко зберігати та зручно використовувати, а їхня форма дозволяє постійно експериментувати з різними смаками, отримуючи все більш вишукані та тонкі поєднання.
Ще один дуже популярний продукт у світі сьогодні – це хамон. Він відноситься до категорії іспанських м'ясних делікатесів, слава яких поширилася на весь світ багато в чому завдяки хамону. Якщо коротко, то це частина свинячого стегенця засоленого особливим чином, а потім висушеного цілком у спеціальній сушарці. Свині для хамона вирощуються під суворим контролем раціону та на спеціальних пасовищах. Для мармуровості м'яса їм вводять у їжу різні компоненти, включаючи зерно для білих і м'яких прожилок. Але головне, як є хамон: великий окіст нарізають тонкими, практично прозорими скибочками і таким чином подають до вина, фруктів, сирів та іншої їжі. Такі м'ясні делікатеси зі свинини перетворюють будь-яке гуляння у святкове.
Палету – той самий хамон, тільки з передньої ноги свині. Гурмани стверджують, що смак м'яса з різних ніг, навіть якщо рецепт приготування один, відрізняється. І хамон і палети вважаються еталоном м'ясної в'яленої продукції, недаремно їх часто беруть як м'ясні делікатеси у подарунок на свята чи сімейні урочистості.
Прошуто - італійські м'ясні делікатеси із в'яленого м'яса свиней. Багато в чому схоже з хамоном, тільки соковитіше та м'якше. Ніжність прошутто пов'язана з зовсім іншим способом випасання та годування тварин для приготування прошуто. Свиней в Італії вигулюють вільно, а годують переважно кукурудзою, іноді додаючи фрукти та сироватку. Існує і кілька сортів самого прошуто:
Прошуто є традиційним італійським продуктом, може подаватися як закуска і як окрема самостійна страва.
Бастурма – делікатес родом із Вірменії. Для його приготування береться вирізка, замочується в розсолі та витримується під гнітом протягом 12 годин. Дозрівати ж таке м'ясо вивішують, попередньо обмазавши сумішшю перців та традиційними вірменськими спеціями.
Фует – особливий сорт ковбаси, технологія приготування якої полягає не просто у в'яленні рубаної свинини, покладеної в натуральну оболонку, а й витримка її потім за певних умов. Ковбаса має вигляд тонкої довгої палиці, нерідко покритої спеціальною пліснявою, яка теж є їстівною. Купуючи м'ясні делікатеси з перцем часником та іншими яскравими спеціями, варто звертати увагу на їхню зовнішню оболонку: вона повинна бути сухою і в жодному разі не слизькою, оскільки ковбаса повинна витримуватися кілька місяців у боксі з гарною вентиляцією до остаточного висихання.
Засолювання – найпоширеніший вид обробки м'яса, відомий здавна. Сіль – не просто спеція, а й відмінний консервант: її здатність знищувати шкідливі бактерії широко використовується у світовій кулінарії, дозволяючи довго зберігати продукти.
солене сало – улюблений усіма українцями продукт, що часто готується з додаванням часнику та спецій;
Пастрами – окремий вид м'ясних продуктів, який набув популярності на території США через цілу мережу закусочних, основною стравою яких були сендвічі з пастрами. Для виробництва пастрами беруть м'ясо індички або яловичину і замочують його в розсолі на якийсь час. Після чого його коптять, а потім ще піддають додаткової термообробки для надання більш ніжної та м'якої текстури.
М'ясні делікатеси, солоний смак яких так добре доповнює основні страви та поєднується з багатьма традиційними напоями, міцно увійшли до побуту багатьох сімей. Їх люблять за можливість довго насолоджуватися смаком завдяки спеціальній обробці.
Варка, тобто. процес обробки продукту за допомогою окропу – це найпростіший спосіб приготувати м'ясо. Створені таким чином продукти відрізняються однорідною консистенцією та винятковою м'якістю.
варену ковбасу – після приготування повинна зберігатися в холоді через велику кількість вологи у складі, має невеликий термін зберігання;
сосиски та сардельки – по суті, та сама ковбаса, лише маленькими порціями;
М'ясні нарізки можна сміливо віднести до різновиду м'ясних делікатесів, оскільки в одній упаковці можуть пропонуватися різні сорти виробів, різного способу приготування та термін зберігання.
М'ясні делікатеси нарізка – це тонкі слайси продуктів з м'яса, приготованого особливими способами та упакованими таким чином, щоб їх легко можна було використовувати як закуски.
нарізка салямі – різні види такої ковбаси, як салямі. Вона відрізняється дрібно нарубаним м'ясом з характерним яскравим кольором та запахом. Може бути як копченою, так і сиров'яленою;
брезаолу – італійський делікатес із яловичої вирізки, приготовленої спеціальним способом із застосуванням традиційних італійських спецій.
екзотичні нарізки – приготовані з м'яса рідкісних тварин, нерідко використовуються як м'ясні подарункові делікатеси або як продукти для особливих випадків.
Всю продукцію, про яку написано статтю, можна побачити та придбати на сайті інтернет-магазину Wine Time. Купуючи м'ясні делікатеси онлайн, ви зможете не тільки легко та швидко ознайомитися з пропонованим асортиментом, але й заощадити час, а часто й кошти для покупки м'ясних делікатесів для будь-якого випадку.