Сир – це унікальний за складом та смаком продукт, джерело кальцію, білка та корисних жирів. Сортів так багато, що кожен може вибрати собі те, що сподобається саме йому. Особливу нішу у величезній родині сирів займає сир із пліснявою. Він вважається делікатесом, його люблять не лише за неповторний смак, а й за здатність розкриватися новими смаковими нюансами у поєднанні з вином. Такий продукт має безліч видів, уподобань і навіть текстур, і на кожен різновид є своя армія справжніх шанувальників. Для противників алкоголю теж знайдуться сорти, що відмінно поєднуються з фруктами або зі свіжим хлібом.
Як відомо, сировиною для сиру є молоко. Для сирів із пліснявою переважно використовується коров'яче молоко, але є окремі продукти на основі молока кози чи вівці.
Історія відкриття корисної плісняви на сирах досить цікава. Як і багато цікавих та корисних відкриттів, це було зроблено випадково, коли один з пастухів сховав сир у печері, а через час виявив його покритим дивною синьою пліснявою. Смак сиру, проте не тільки не зіпсувався, але став набагато цікавішим і пікантнішим. Так з'явився сир із блакитною пліснявою відомий у всьому світі як Рокфор, а пліснява, яка так змінила смак звичайного продукту, має назву Penicillium roqueforti.
Інший відомий більшості поціновувачів сир із білою пліснявою бри був винайдений середньовічними ченцями одного з монастирів. У давнину монастирі виробляли власну продукцію, таким чином забезпечуючи себе і прихід.
Ті ж ченці доклали руку до винаходу ще одного відомого сорту. Сир із пліснявою камамбер вперше приготувала проста селянка, яка дала притулок одному з аббатів монастиря, що втікали, за часів Французької революції. Він і розкрив їй таємниці сироваріння, завдяки яким і з'явився на світ камамбер.
Хоч би багато налічувалося сортів сиру з пліснявою, всіх їх можна розділити на групи.
М'який сир із пліснявою у вигляді тонкої білої скоринки, що має яскраво виражений грибний присмак – це сир із білою пліснявою. Найвідоміші його представники – це бри і камамбер. Грибна кірка, що ретельно покриває сир зовні, дозволяє сиру дозрівати, набираючись смаком і зберігаючи при цьому м'яку структуру та вершковий присмак.
Сир із білою пліснявою камамбер відрізняється яскравим вершковим смаком, а скоринка, що покриває м'яку ніжну серцевину, надає йому відтінків свіжих грибів і запашних трав. Подається як самостійна закуска до червоному вину, а також у запеченому вигляді із хлібом та овочами.
Сир із пліснявою бри – ще один відомий сир, покритий білою пліснявою, з ніжною текстурою та присмаком свіжих вершків. Гарний у поєднанні з вином, медом, джемом, горіхами та фруктами, часто є інгредієнтом у десертах та соусах.
При схожості, що здається на перший погляд, бри і камамбер все ж відрізняються один від одного:
Різниця між ними лише в інтенсивності смаку. Камамбер повинен бути дозрілим, щоб його смак відчувався як слід.
Особливе місце серед побратимів займає сир із пліснявою, назва якої говорить сама за себе. Це сири з блакитною пліснявою, вона вважається найблагороднішою з усіх відомих, а сири з нею мають яскраві і пікантні смаки, у кожному з яких є своя родзинка. Так, наприклад, Гранд Нуар виділяє тонка плівка цвілі з характерним грибним післясмаком, а Сент Аґюр відрізняє подібний присмак, але гостріший і солоніший. Найпопулярніший сир цього типу – це сир із пліснявою Дор блю. Він весь пронизаний блакитними або сірими прожилками, що утворюються при підсадці певного виду грибка до сиру під час дозрівання.
Сир із пліснявою блю має яскравий смак із пікантними солонуватими нотами та присмаком грибів та горіхів. Відмінно поєднується із сухими сортами червоного вина, а також широко застосовується у соусах.
Окрім блакитної зустрічається також зелена пліснява в сирах. Такі сорти відрізняються більш стриманим, навіть ніжним смаком із яскраво вираженими нотками горіхів. Сорти із зеленою пліснявою менш популярні, ніж блю, проте вони мають і свої переваги, і свої шанувальники.
Сири з червоною пліснявою найчастіше тверді, а пліснява на ньому утворюється у вигляді кірки. Такі сорти мають дуже яскравий і насичений смак, а найвідоміший їхній представник – це Епуас, який по праву носить звання короля сирів за свій неповторний смак та аромат.
Сир не тільки дуже смачний продукт, а й корисний. А сир із пліснявою, користь якого базується не лише на складі самого сиру, а й на властивостях спеціальних грибків, взагалі вважається делікатесом.
Як видно зі списку, неважливо, як називається сир із пліснявою, вони всі однаково корисні, якщо, звичайно, дотримуватися помірності при його вживанні: все-таки кількість жирів і калорій у сиру теж пристойна.
Часто при виникненні питання, який сир із пліснявою купити, багато хто орієнтується лише на ціну. Насправді, вибір сиру з пліснявою нічим не відрізняється від вибору будь-якого іншого продукту.
Дуже часто для вдалого вибору сиру взагалі і з пліснявою зокрема досить просто подивитися на дату виготовлення.
Зберігати сир потрібно в холодному місці без потрапляння прямого сонячного світла, краще в холодильнику в ємності, що провітрюється, або в папері, можна у вощанці. Наявність поряд із сиром продуктів із сильним ароматом може зіпсувати природний молочний смак сиру, тому потрібно цього по можливості уникати.
Подається сир як закуска до червоного та білого вина. Дуже часто сири з пліснявою подають до насичених міцних вин, таких як кагор. Подібне вино Pere Ventura Primer рекомендується для подачі Дор Блю.
До Брі йдуть легкі білі вина, здатні повністю розкрити вершковий відтінок та грибний присмак цього найніжнішого продукту. Підходять до нього і ігристі вина, і шампанське. Ferdinand Bonnet Grande Reserve – наша рекомендація.
Камамбер відмінно доповнять легкі сухі червоні та ігристі вина без зайвої кислотності, наприклад Pere Ventura Tresor
Сент Агюр через яскравість смаку та підвищену солоність добре поєднуватиметься з винами солодких сортів, здатних приглушити інтенсивність та пікантність смаку сиру. До нього рекомендується подавати Bougrier Touraine Sauvignon Confidences – вино з яскраво вираженими цитрусовими нотами, здатними згладити надто яскравий сирний смак.
Рокфор через свою пікантність вимагає насиченого червоного або міцного і солодкого білого вина, такого як Dow's 20 Years Old Tawny Port.
При такій розмаїтості та різноманітності сортів виникає питання: а чи може завдати сир із пліснявою шкоди. Звісно, може. Як і будь-який молочний продукт, він протипоказаний людям з непереносимістю лактози. Спеції, що входять до складу сиру, можуть не всім підходити. Що ж до плісняви, то як би корисна вона не була, важливо дотримуватися норми споживання і не переїдати жодних продуктів, тим більше таких як сири.
Будь-яка покупка через інтернет сьогодні – це швидко та зручно. Так можна купувати продукти.
Купувати продукти, навіть такі «капризні», як сири з пліснявою через інтернет насправді вигідно та просто. Як правило, вони мають надійне вакуумне пакування, а магазини часто пропонують сири за цінами, набагато вигідніше, ніж у звичайних продуктових магазинах.
Для того, щоб придбати якісну та свіжу продукцію, потрібно користуватися послугами перевірених магазинів. Обов'язково ретельно вивчайте інформацію про продавця та про доставника. Наш магазин працює тільки з надійними постачальниками та партнерами, тому наша продукція відрізняється якістю та натуральністю.