29.09.2024
Поділитися

Які бувають сорти сирів із пліснявою

Які є сири з пліснявою

Сир – це унікальний за складом та смаком продукт, джерело кальцію, білка та корисних жирів. Сортів так багато, що кожен може вибрати собі те, що сподобається саме йому. Особливу нішу у величезній родині сирів займає сир із пліснявою. Він вважається делікатесом, його люблять не лише за неповторний смак, а й за здатність розкриватися новими смаковими нюансами у поєднанні з вином. Такий продукт має безліч видів, уподобань і навіть текстур, і на кожен різновид є своя армія справжніх шанувальників. Для противників алкоголю теж знайдуться сорти, що відмінно поєднуються з фруктами або зі свіжим хлібом.

Як відомо, сировиною для сиру є молоко. Для сирів із пліснявою переважно використовується коров'яче молоко, але є окремі продукти на основі молока кози чи вівці.

Історія відкриття корисної плісняви на сирах досить цікава. Як і багато цікавих та корисних відкриттів, це було зроблено випадково, коли один з пастухів сховав сир у печері, а через час виявив його покритим дивною синьою пліснявою. Смак сиру, проте не тільки не зіпсувався, але став набагато цікавішим і пікантнішим. Так з'явився сир із блакитною пліснявою відомий у всьому світі як Рокфор, а пліснява, яка так змінила смак звичайного продукту, має назву Penicillium roqueforti.

Інший відомий більшості поціновувачів сир із білою пліснявою бри був винайдений середньовічними ченцями одного з монастирів. У давнину монастирі виробляли власну продукцію, таким чином забезпечуючи себе і прихід.

Ті ж ченці доклали руку до винаходу ще одного відомого сорту. Сир із пліснявою камамбер вперше приготувала проста селянка, яка дала притулок одному з аббатів монастиря, що втікали, за часів Французької революції. Він і розкрив їй таємниці сироваріння, завдяки яким і з'явився на світ камамбер.

Класифікація сирів із пліснявою

Класифікація сирів із пліснявою

Хоч би багато налічувалося сортів сиру з пліснявою, всіх їх можна розділити на групи.

Сири з білою пліснявою

М'який сир із пліснявою у вигляді тонкої білої скоринки, що має яскраво виражений грибний присмак – це сир із білою пліснявою. Найвідоміші його представники – це бри і камамбер. Грибна кірка, що ретельно покриває сир зовні, дозволяє сиру дозрівати, набираючись смаком і зберігаючи при цьому м'яку структуру та вершковий присмак.

Сир із білою пліснявою камамбер відрізняється яскравим вершковим смаком, а скоринка, що покриває м'яку ніжну серцевину, надає йому відтінків свіжих грибів і запашних трав. Подається як самостійна закуска до червоному вину, а також у запеченому вигляді із хлібом та овочами.

Сир із пліснявою бри – ще один відомий сир, покритий білою пліснявою, з ніжною текстурою та присмаком свіжих вершків. Гарний у поєднанні з вином, медом, джемом, горіхами та фруктами, часто є інгредієнтом у десертах та соусах.

Брі і камамбер все ж таки відрізняються один від одного

При схожості, що здається на перший погляд, бри і камамбер все ж відрізняються один від одного:

  • корочка білої плісняви – вона є в обох сирів, але у камамбера вона, як правило, тонша і має смак яскравіший і виразніший;
  • розміри та форма – в силу технологічних особливостей виробництва, Брі випускають великими плоскими головками (до 40 см в діаметрі), а камамбер - більш дрібними та опуклими (10-12 см);
  • щільність та текстура – Брі м'якший навіть при кімнатній температурі, в той час як камамбер – щільніший, особливо біля кірки. Тому його часто подають у розплавленому вигляді. Зрілий камамбер стає м'якшим, але все одно, залишається більш щільним у порівнянні з бри;
  • термін витримки – Брі на відміну від камамбера, однаково гарний як молодий, так і зрілий.

Різниця між ними лише в інтенсивності смаку. Камамбер повинен бути дозрілим, щоб його смак відчувався як слід.

Сири з блакитною пліснявою

Особливе місце серед побратимів займає сир із пліснявою, назва якої говорить сама за себе. Це сири з блакитною пліснявою, вона вважається найблагороднішою з усіх відомих, а сири з нею мають яскраві і пікантні смаки, у кожному з яких є своя родзинка. Так, наприклад, Гранд Нуар виділяє тонка плівка цвілі з характерним грибним післясмаком, а Сент Аґюр відрізняє подібний присмак, але гостріший і солоніший. Найпопулярніший сир цього типу – це сир із пліснявою Дор блю. Він весь пронизаний блакитними або сірими прожилками, що утворюються при підсадці певного виду грибка до сиру під час дозрівання.

Сир із пліснявою блю має яскравий смак із пікантними солонуватими нотами та присмаком грибів та горіхів. Відмінно поєднується із сухими сортами червоного вина, а також широко застосовується у соусах.

Сир із зеленою пліснявою

Окрім блакитної зустрічається також зелена пліснява в сирах. Такі сорти відрізняються більш стриманим, навіть ніжним смаком із яскраво вираженими нотками горіхів. Сорти із зеленою пліснявою менш популярні, ніж блю, проте вони мають і свої переваги, і свої шанувальники.

Сири з червоною пліснявою

Сири з червоною пліснявою найчастіше тверді, а пліснява на ньому утворюється у вигляді кірки. Такі сорти мають дуже яскравий і насичений смак, а найвідоміший їхній представник – це Епуас, який по праву носить звання короля сирів за свій неповторний смак та аромат.

У чому користь сиру з пліснявою

У чому користь сиру з пліснявою

Сир не тільки дуже смачний продукт, а й корисний. А сир із пліснявою, користь якого базується не лише на складі самого сиру, а й на властивостях спеціальних грибків, взагалі вважається делікатесом.

Так чим корисний сир із пліснявою:

  • він багатий на мікроелементи, такі як кальцій і калій;
  • має у своєму складі білок, що легко засвоюється;
  • цвіль – джерело біфідобактерій, що благотворно впливають на травлення;
  • у грибках плісняви містяться вітаміни групи Б, які зміцнюють нервову систему.

Як видно зі списку, неважливо, як називається сир із пліснявою, вони всі однаково корисні, якщо, звичайно, дотримуватися помірності при його вживанні: все-таки кількість жирів і калорій у сиру теж пристойна. 

Як купити якісний сир із пліснявою

Як купити якісний сир із пліснявою

Часто при виникненні питання, який сир із пліснявою купити, багато хто орієнтується лише на ціну. Насправді, вибір сиру з пліснявою нічим не відрізняється від вибору будь-якого іншого продукту.

Достатньо дотримуватися простих правил:

  • переконатися, що візуально продукт добре виглядає;
  • має хорошу однорідну текстуру;
  • цвіль рівномірного кольору без вкраплень та переходів;
  • з продукту не виділяється зайва рідина та відсутні сторонні запахи;

Дуже часто для вдалого вибору сиру взагалі і з пліснявою зокрема досить просто подивитися на дату виготовлення.

Як правильно зберігати сир із пліснявою

Як правильно зберігати сир із пліснявою

Зберігати сир потрібно в холодному місці без потрапляння прямого сонячного світла, краще в холодильнику в ємності, що провітрюється, або в папері, можна у вощанці. Наявність поряд із сиром продуктів із сильним ароматом може зіпсувати природний молочний смак сиру, тому потрібно цього по можливості уникати.

З чим їсти сир із пліснявою

З чим їсти сир із пліснявою

Подається сир як закуска до червоного та білого вина. Дуже часто сири з пліснявою подають до насичених міцних вин, таких як кагор. Подібне вино Pere Ventura Primer рекомендується для подачі Дор Блю.

До Брі йдуть легкі білі вина, здатні повністю розкрити вершковий відтінок та грибний присмак цього найніжнішого продукту. Підходять до нього і ігристі вина, і шампанське. Ferdinand Bonnet Grande Reserve – наша рекомендація.

Камамбер відмінно доповнять легкі сухі червоні та ігристі вина без зайвої кислотності, наприклад Pere Ventura Tresor

Сент Агюр через яскравість смаку та підвищену солоність добре поєднуватиметься з винами солодких сортів, здатних приглушити інтенсивність та пікантність смаку сиру. До нього рекомендується подавати Bougrier Touraine Sauvignon Confidences – вино з яскраво вираженими цитрусовими нотами, здатними згладити надто яскравий сирний смак.

Рокфор через свою пікантність вимагає насиченого червоного або міцного і солодкого білого вина, такого як Dow's 20 Years Old Tawny Port.

При такій розмаїтості та різноманітності сортів виникає питання: а чи може завдати сир із пліснявою шкоди. Звісно, може. Як і будь-який молочний продукт, він протипоказаний людям з непереносимістю лактози. Спеції, що входять до складу сиру, можуть не всім підходити. Що ж до плісняви, то як би корисна вона не була, важливо дотримуватися норми споживання і не переїдати жодних продуктів, тим більше таких як сири.

Чому покупка сиру з пліснявою онлайн це зручно

Чому покупка сиру з пліснявою онлайн це зручно

Будь-яка покупка через інтернет сьогодні – це швидко та зручно. Так можна купувати продукти.

Такий вид вибору має низку переваг:

  • багатий вибір сортів, смаків та розфасувань;
  • можливість вивчити повний опис продукту та його компонентів;
  • нерідко в онлайн магазинах в опис додають корисні поради про те, з чим їдять сир із пліснявою, наприклад;
  • вивчення відгуків на сайтах та в магазинах здатне значно полегшити та прискорити вибір;
  • відмінне місце для тих, хто хоче спробувати сир із пліснявою, але не знає, з чого почати; (почитавши на сир із пліснявою відгуки, можна легко скласти для себе список того, що хотілося б спробувати);
  • доставка продуктів здійснюється з дотриманням температурного режиму, а значить ризик, що вони зіпсуються, мінімальний;

Купувати продукти, навіть такі «капризні», як сири з пліснявою через інтернет насправді вигідно та просто. Як правило, вони мають надійне вакуумне пакування, а магазини часто пропонують сири за цінами, набагато вигідніше, ніж у звичайних продуктових магазинах.

Для того, щоб придбати якісну та свіжу продукцію, потрібно користуватися послугами перевірених магазинів. Обов'язково ретельно вивчайте інформацію про продавця та про доставника. Наш магазин працює тільки з надійними постачальниками та партнерами, тому наша продукція відрізняється якістю та натуральністю.

Про WINETIME Гастромаркети WINETIME це 31 гастромаркет у 14 регіонах і понад 8000 найменувань товарів власного імпорту з Італії, Іспанії, Франції, Чилі, Португалії, Німеччини, Шотландії, Австралії та інших країн.
Вино та листи Підпишіться на наші новини і акції
Даю згоду на обробку персональних даних