Спеції, приправи та прянощі давно і міцно зайняли свою нішу в кулінарії. Вони не просто прибирають прісність зі страв, надаючи їм різних смакових відтінків, а й підкреслюють власні особливості продуктів. І хоча застосовуються подібні добавки багато століть, багато хто не бачить різниці між цими поняттями, часто плутаючи їх і не розуміючи їх прямого призначення. Спробуймо розібратися чим так схожі прянощі спеції та приправи між собою і в чому різниця між ними.
Визначення спецій
Спеції – речовини, покликані підкреслювати та посилювати власний смак продуктів, що входять до складу тієї чи іншої страви. Зовсім не обов'язково спеції мають бути отримані з рослин. Часто їх роблять із кори, коріння, плодів. Основна різниця між спеціями та прянощами полягає в тому, що спеції не мають власного запаху і смаку, вони тільки відтіняють натуральний смак продукту.
Щоб стало зрозуміліше, наведемо як приклад найвідоміші спеції:
- цукор;
- сіль;
- крохмаль;
- желатин;
- лимонна кислота;
- чорний мелений перець;
- перець чилі;
Це лише мала частина спецій, які всі знають. Насправді їх набагато більше. Часто саме набори спецій та прянощів вказують на належність страви до кухні певної країни.
У чому особливість складу та застосування прянощів
Прянощі – спеціальна добавка, яка не придатна для вживання окремо від страви. Проте вони здатні вплинути на смак і навіть консистенцію кінцевої страви. Це майже завжди трави.
Так, найвідоміші прянощі це:
Для розуміння, чим відрізняються спеції та прянощі: чорний перець та чилі не змінюють смак страви (ну, або зовсім незначно), а ось запашний перець чи паприка (особливо копчена) можуть кардинально вплинути на первісний смак страви, тому їх відносять до прянощів.
Приправи та їх відмінність від прянощів та спецій
Приправи – теж добавки до страв, і вони теж змінюють їхній смак, але ні на густоту, ні на однорідність продуктів вони не впливають. Всі спеції та прянощі, та їх застосування зводиться до того, що їх додають у процесі приготування, тоді як приправами доповнюють готову страву. Їх готують за рецептами чи навіть вигадують самостійно. До складу приправ можуть входити і спеції, і прянощі, і підсилювачі смаку, і загусники та ін.
Приправами можуть вважатися сухі суміші як поєднання спецій та прянощів, однак і прості продукти, що беруть участь у приготуванні (наприклад, сметана), теж можуть вважатися приправами.
Найпоширеніший вид приправ – це соуси. До них належать сухі суміші, які додаються до вже готових страв.
Так само як трави спеції та прянощі приправи не є самостійною стравою. Вони більше схожі на коктейль із усіх видів харчових добавок, які потрібні для створення певного смаку у тієї чи іншої страви.
Прикладами всіх відомих приправ можна вважати всі види соусів, а також сухі спеції та прянощі, об'єднані в суміші:
- карі;
- соєвий соус;
- томатні соуси, кетчуп, барбекю;
- пряні соуси, сацебелі;
За складом приправи можуть бути натуральними та промисловими: все залежить від того, наскільки натуральні спеції та прянощі були в них використані, а також від різноманітних добавок, які застосовуються в основному для збільшення терміну зберігання.
Широко застосовані натуральні приправи:
- лимонний сік;
- оливкова олія;
- йогурти та сметана, якщо вона домашня;
Натуральні або органічні приправи корисні і мають гарний склад, тоді як промислові за рахунок хімічних сполук, що містяться в них, мають більш виражений смак і аромат.
Вибираємо якісні спеції та прянощі
Для того, щоб навчитися готувати із застосуванням різних харчових добавок, мало знати спеції та прянощі назви, сферу їх застосування, потрібно ще вміти правильно їх вибирати.
У більшості випадків недостатньо просто подивитися на спеції та прянощі фото на упаковці, потрібно обов'язково побачити колір, відчути запах, подивитися на консистенцію та помел. Якщо продукт дійсно якісний і свіжий, його колір буде насиченим, а аромат буде чути чітко і ясно. Всі види прянощів та спецій не повинні мати жодних домішок, сміття чи пилу: це свідчить про невисоку якість самого продукту, з якого спеції чи прянощі виготовлені.
Вибираючи сіль, цукор, спеції та приправи, прянощі звертайте увагу на умови зберігання: якщо навколо підвищена вологість, то всі продукти, вбираючи пари, втрачатимуть сипучі властивості, комкуються і можуть навіть псуватися.
Щоб вибрати дійсно корисні спеції та прянощі для здоров'я, необхідно звертати увагу на місце їх зростання та збору. Якщо ви хочете мати у себе на кухні не просто ароматні, а й корисні спеції та прянощі, вони повинні бути зібрані та упаковані в екологічно чистому регіоні без застосування у їх вирощуванні хімічно активних речовин та добрив, а також дотриманням усіх норм та правил.
Навіть якщо ви придбали найсвіжіші та найякісніші продукти, згодом смаки спецій та прянощів, а ще швидше їх аромати можуть слабшати чи зникати зовсім.
Тому дуже важливо зберігати подібні продукти правильно:
- окремо один від одного;
- у щільно закритих контейнерах або спеціальних ємностях;
- берегти від прямих сонячних променів, перепадів температури та вологості;
Зберігання приправ і спецій є не менш важливим завданням, ніж правильна їх купівля та використання. Порушення порядку або правил зберігання можуть призвести до неприємних наслідків.
Вірно підібрані та збережені набори спецій, приправ та прянощів – це чудовий варіант для тих, хто вміє і любить готувати або хоче навчитися правильно застосовувати різні добавки до страв.
У чому перевага купівлі приправ та спецій онлайн
Покупка продуктів харчування через інтернет набирає все більшої популярності. Це з тим, що онлайн магазини часто пропонують товари, наявність яких передбачає асортимент звичайних магазинів. Подивитися, які бувають спеції та прянощі також зручніше на сайті, а не на полиці магазину.
Пример тому экзотические специи, например, куркума, зіра, коріандр. Це особливі продукти, якими у нас не дуже часто користуються, тому знайти їх на прилавках звичайних магазинів важко.
Ще однією перевагою онлайн покупок є той факт, що ви можете замовити все, що вам потрібно свіжим і в кількості, яку вам необхідно. Пакетовані магазинні порції не завжди те, що потрібно, а інтернет-магазини часто пропонують спеції не тільки в чистому вигляді, а й у готових сумішах, які відмінно підійдуть тим, хто готовий до різноманітних експериментів на кухні. Крім того, багато магазинів вітають, коли люди залишають відгуки як про роботу магазину, так і про товари. Подібна практика може допомогти з вибором тих чи інших продуктів, адже користь спецій та прянощів очевидна, але не завжди знаєш, як ними правильно розпорядитися.
Трохи цікавої інформації про прянощі та спеції
- Найдорожче зі спецій вам обійдеться шафран. Це серединка квітки крокусу, а для того, щоб отримати 1кг сухої спеції, доведеться зібрати майже 200 тисяч квіток. Шафран відомий своїми цілющими властивостями. У деяких культурах його використовують для загоєння ран як зовнішніх, так і внутрішніх.
- Найстарішій відомій спеції кілька десятків століть. Її використовували ще давні єгиптяни. І це кориця. Вона має антисептичні та антиоксидантні властивості крім аромату, вона здатна надати і гострого смаку страві, якщо її багато покласти.
- Спеції настільки цінний продукт, що в давнину їх використовували для розрахунку замість грошей. Таку цінність мав, наприклад, чорний перець. Для деяких країн це була екзотична спеція, і дістати її було проблемно, ніж із задоволенням користувалися купці та контрабандисти.
- Дія деяких спецій може мати легкий наркотичний вплив на організм. Наприклад, мускатний горіх у великих кількостях може викликати наркотичне сп'яніння.
- Першовідкривачами спецій на кухні вважаються азіати. Це вони, намагаючись надати прісній їжі трохи смаку, першими почали застосовувати спеції та прянощі, відмінності яких для них були відразу очевидні.
- Спекотний клімат багатьох країн не дозволяє довго зберігати продукти, тому там часто і багато застосовують спеції для збереження їжі і подовження її терміну придатності. Так, в Індії використовують дуже багато спецій саме з цієї причини. А застосування тих, які нам сьогодні відомі (кардамон, шафран, різні види перців, куркума та ін.), часто бере початок саме з індійської кухні.
- Вживання спецій у їжу прискорює обмінні процеси в організмі, покращує метаболізм та загальний стан організму.
Серед найвідоміших за дією:
- валеріана, м'ята, меліса – мають заспокійливу і розслаблюючу дію, знижують тиск, здатні позбавляти напруги і головного болю;
- розмарин, перець чилі, кайєнський перець, куркума – розганяють кров, піднімають тиск, сприяють якнайшвидшому одужанню при застуді та схудненні;
- імбир відмінно допомагає при застуді, його можна додавати просто в напої;
- часник, материнка, фенхель зміцнюють імунітет, мають антипаразитарну дію;
- куркума та імбир очищають кров і мають хороший ефект, що виводить шкідливі речовини з організму, наприклад, через сечовивідні шляхи;
Приправи, прянощі та спеції є невід'ємним компонентом у приготуванні страв різного призначення, від пряних супів до ніжних десертів. Вони здатні не тільки відтінити оригінальний смак інгредієнтів, але й повністю його змінити, до речі, не завжди на краще. Про це потрібно пам'ятати, і застосовувати подібні добавки з особливою обережністю.