Прянощі, спеції, приправи – у чому різниця

Поділитись

Спеції, приправи та прянощі

Спеції, приправи та прянощі давно і міцно зайняли свою нішу в кулінарії. Вони не просто прибирають прісність зі страв, надаючи їм різних смакових відтінків, а й підкреслюють власні особливості продуктів. І хоча застосовуються подібні добавки багато століть, багато хто не бачить різниці між цими поняттями, часто плутаючи їх і не розуміючи їх прямого призначення. Спробуймо розібратися чим так схожі прянощі спеції та приправи між собою і в чому різниця між ними.

Визначення спецій

Визначення спецій

Спеції – речовини, покликані підкреслювати та посилювати власний смак продуктів, що входять до складу тієї чи іншої страви. Зовсім не обов'язково спеції мають бути отримані з рослин. Часто їх роблять із кори, коріння, плодів. Основна різниця між спеціями та прянощами полягає в тому, що спеції не мають власного запаху і смаку, вони тільки відтіняють натуральний смак продукту.

Щоб стало зрозуміліше, наведемо як приклад найвідоміші спеції:

Це лише мала частина спецій, які всі знають. Насправді їх набагато більше. Часто саме набори спецій та прянощів вказують на належність страви до кухні певної країни.

У чому особливість складу та застосування пряності

У чому особливість складу та застосування прянощів

Прянощі – спеціальна добавка, яка не придатна для вживання окремо від страви. Проте вони здатні вплинути на смак і навіть консистенцію кінцевої страви. Це майже завжди трави.

Так, найвідоміші прянощі це:

Для розуміння, чим відрізняються спеції та прянощі: чорний перець та чилі не змінюють смак страви (ну, або зовсім незначно), а ось запашний перець чи паприка (особливо копчена) можуть кардинально вплинути на первісний смак страви, тому їх відносять до прянощів.

Приправи та їх відмінність від прянощів та спецій

Приправи та їх відмінність від прянощів та спецій

Приправи – теж добавки до страв, і вони теж змінюють їхній смак, але ні на густоту, ні на однорідність продуктів вони не впливають. Всі спеції та прянощі, та їх застосування зводиться до того, що їх додають у процесі приготування, тоді як приправами доповнюють готову страву. Їх готують за рецептами чи навіть вигадують самостійно. До складу приправ можуть входити і спеції, і прянощі, і підсилювачі смаку, і загусники та ін.

Приправами можуть вважатися сухі суміші як поєднання спецій та прянощів, однак і прості продукти, що беруть участь у приготуванні (наприклад, сметана), теж можуть вважатися приправами.

Найпоширеніший вид приправ – це соуси. До них належать сухі суміші, які додаються до вже готових страв.

Так само як трави спеції та прянощі приправи не є самостійною стравою. Вони більше схожі на коктейль із усіх видів харчових добавок, які потрібні для створення певного смаку у тієї чи іншої страви.

Прикладами всіх відомих приправ можна вважати всі види соусів, а також сухі спеції та прянощі, об'єднані в суміші:

За складом приправи можуть бути натуральними та промисловими: все залежить від того, наскільки натуральні спеції та прянощі були в них використані, а також від різноманітних добавок, які застосовуються в основному для збільшення терміну зберігання.

Широко застосовані натуральні приправи:

  • лимонний сік;
  • оливкова олія;
  • йогурти та сметана, якщо вона домашня;

Натуральні або органічні приправи корисні і мають гарний склад, тоді як промислові за рахунок хімічних сполук, що містяться в них, мають більш виражений смак і аромат.

Вибираємо якісні спеції та прянощі

Вибираємо якісні спеції та прянощі

Для того, щоб навчитися готувати із застосуванням різних харчових добавок, мало знати спеції та прянощі назви, сферу їх застосування, потрібно ще вміти правильно їх вибирати.

У більшості випадків недостатньо просто подивитися на спеції та прянощі фото на упаковці, потрібно обов'язково побачити колір, відчути запах, подивитися на консистенцію та помел. Якщо продукт дійсно якісний і свіжий, його колір буде насиченим, а аромат буде чути чітко і ясно. Всі види прянощів та спецій не повинні мати жодних домішок, сміття чи пилу: це свідчить про невисоку якість самого продукту, з якого спеції чи прянощі виготовлені.

Вибираючи сіль, цукор, спеції та приправи, прянощі звертайте увагу на умови зберігання: якщо навколо підвищена вологість, то всі продукти, вбираючи пари, втрачатимуть сипучі властивості, комкуються і можуть навіть псуватися.

Щоб вибрати дійсно корисні спеції та прянощі для здоров'я, необхідно звертати увагу на місце їх зростання та збору. Якщо ви хочете мати у себе на кухні не просто ароматні, а й корисні спеції та прянощі, вони повинні бути зібрані та упаковані в екологічно чистому регіоні без застосування у їх вирощуванні хімічно активних речовин та добрив, а також дотриманням усіх норм та правил.

Навіть якщо ви придбали найсвіжіші та найякісніші продукти, згодом смаки спецій та прянощів, а ще швидше їх аромати можуть слабшати чи зникати зовсім.

Тому дуже важливо зберігати подібні продукти правильно:

  • окремо один від одного;
  • у щільно закритих контейнерах або спеціальних ємностях;
  • берегти від прямих сонячних променів, перепадів температури та вологості;

Зберігання приправ і спецій є не менш важливим завданням, ніж правильна їх купівля та використання. Порушення порядку або правил зберігання можуть призвести до неприємних наслідків.

Вірно підібрані та збережені набори спецій, приправ та прянощів – це чудовий варіант для тих, хто вміє і любить готувати або хоче навчитися правильно застосовувати різні добавки до страв.

У чому перевага купівлі приправ та спецій онлайн

У чому перевага купівлі приправ та спецій онлайн

Покупка продуктів харчування через інтернет набирає все більшої популярності. Це з тим, що онлайн магазини часто пропонують товари, наявність яких передбачає асортимент звичайних магазинів. Подивитися, які бувають спеції та прянощі також зручніше на сайті, а не на полиці магазину.

Пример тому экзотические специи, например, куркума, зіра, коріандр. Це особливі продукти, якими у нас не дуже часто користуються, тому знайти їх на прилавках звичайних магазинів важко.

Ще однією перевагою онлайн покупок є той факт, що ви можете замовити все, що вам потрібно свіжим і в кількості, яку вам необхідно. Пакетовані магазинні порції не завжди те, що потрібно, а інтернет-магазини часто пропонують спеції не тільки в чистому вигляді, а й у готових сумішах, які відмінно підійдуть тим, хто готовий до різноманітних експериментів на кухні. Крім того, багато магазинів вітають, коли люди залишають відгуки як про роботу магазину, так і про товари. Подібна практика може допомогти з вибором тих чи інших продуктів, адже користь спецій та прянощів очевидна, але не завжди знаєш, як ними правильно розпорядитися.

Трохи цікавої інформації про прянощі та спеції

Трохи цікавої інформації про прянощі та спеції

  1. Найдорожче зі спецій вам обійдеться шафран. Це серединка квітки крокусу, а для того, щоб отримати 1кг сухої спеції, доведеться зібрати майже 200 тисяч квіток. Шафран відомий своїми цілющими властивостями. У деяких культурах його використовують для загоєння ран як зовнішніх, так і внутрішніх.
  2. Найстарішій відомій спеції кілька десятків століть. Її використовували ще давні єгиптяни. І це кориця. Вона має антисептичні та антиоксидантні властивості крім аромату, вона здатна надати і гострого смаку страві, якщо її багато покласти.
  3. Спеції настільки цінний продукт, що в давнину їх використовували для розрахунку замість грошей. Таку цінність мав, наприклад, чорний перець. Для деяких країн це була екзотична спеція, і дістати її було проблемно, ніж із задоволенням користувалися купці та контрабандисти.
  4. Дія деяких спецій може мати легкий наркотичний вплив на організм. Наприклад, мускатний горіх у великих кількостях може викликати наркотичне сп'яніння.
  5. Першовідкривачами спецій на кухні вважаються азіати. Це вони, намагаючись надати прісній їжі трохи смаку, першими почали застосовувати спеції та прянощі, відмінності яких для них були відразу очевидні.
  6. Спекотний клімат багатьох країн не дозволяє довго зберігати продукти, тому там часто і багато застосовують спеції для збереження їжі і подовження її терміну придатності. Так, в Індії використовують дуже багато спецій саме з цієї причини. А застосування тих, які нам сьогодні відомі (кардамон, шафран, різні види перців, куркума та ін.), часто бере початок саме з індійської кухні.
  7. Вживання спецій у їжу прискорює обмінні процеси в організмі, покращує метаболізм та загальний стан організму. 

Серед найвідоміших за дією:

- валеріана, м'ята, меліса – мають заспокійливу і розслаблюючу дію, знижують тиск, здатні позбавляти напруги і головного болю;

- розмарин, перець чилі, кайєнський перець, куркума – розганяють кров, піднімають тиск, сприяють якнайшвидшому одужанню при застуді та схудненні;

- імбир відмінно допомагає при застуді, його можна додавати просто в напої;

- часник, материнка, фенхель зміцнюють імунітет, мають антипаразитарну дію;

- куркума та імбир очищають кров і мають хороший ефект, що виводить шкідливі речовини з організму, наприклад, через сечовивідні шляхи;

Приправи, прянощі та спеції є невід'ємним компонентом у приготуванні страв різного призначення, від пряних супів до ніжних десертів. Вони здатні не тільки відтінити оригінальний смак інгредієнтів, але й повністю його змінити, до речі, не завжди на краще. Про це потрібно пам'ятати, і застосовувати подібні добавки з особливою обережністю.

Про WINETIME

Гастромаркети WINETIME це 35 гастромаркетів у 15 регіонах і понад 8000 найменувань товарів власного імпорту з Італії, Іспанії, Франції, Чилі, Португалії, Німеччини, Шотландії, Австралії та інших країн.

Вино та листи

Підпишіться на наші новини і акції

Iм'я*
E-mail*
Вхід
Логін
Пароль
Вам вже виповнилось 18 років?
Разом єдині! Залишайся на UA версії сайту!