Чи корисні сухі сніданки: розкриваємо міфи та факти

Поділитись

Сухі сніданки вже давно стали невід'ємною частиною раціону великої кількості людей у всьому світі. Зручність, мінімальні витрати часу та різноманітні смаки – це все складно залишити без уваги. Але чи справді ці продукти корисні? Пропонуємо дізнатися про них більше, ознайомившись із цією статтею.

Історія та види сухих сніданків

Історія та види сухих сніданків

Вперше корисні сухі сніданки з'явилися ще в XIX столітті, коли метою американських дієтологів стало створення здорової альтернативи традиційній важкій їжі. Все почалося з кукурудзяних пластівців. Далі харчова промисловість активно розвивалася, тому споживачам також стали доступні мюслі, гранолу та різноманітні снеки, які подобаються дітям та дорослим. Поїдання сухого сніданку, залитого молоком - це улюблена ранкова рутина багатьох сімей.

Популярність сухих сніданків залишається незмінно високою, і навіть більше – продовжує зростати далі. Масштаби світового ринку цих продуктів справді вражають, адже зараз вони оцінюються вже в 30 млрд. доларів, і ця сума збільшується. Людям подобаються інновації, а смачна та швидка їжа є справді чудовим рішенням. 

Пластівці (кукурудзяні, вівсяні, рисові)

Пластівці (кукурудзяні, вівсяні, рисові)

Зернові пластівці - це один з найпопулярніших видів сухих сніданків. Завдяки термічній обробці у них зберігаються поживні речовини, а споживання є максимально зручним. Для виробництва використовують кукурудзу, рис, пшеницю чи овес. Поживна цінність зернових пластівців робить їх повноцінним прийомом їжі. Наприклад, вівсяні сухі сніданки містять близько 370 ккал, а також корисну для організму клітковину, білок, вітаміни та мінерали.

Вибираючи сухий сніданок у коробці, варто приділяти належну увагу його складу, оскільки нерідко у пластівцях виявляються цукор, ароматизатори та барвники. Разом з обробкою цих продуктів втрачається користь, яку вони приносять організму. Пластівці містять складні вуглеводи, що насичують енергією та позитивно впливають на роботу серцево-судинної системи.

Мюслі

Мюслі

Мюслі - це другий за популярністю вид сухих сніданків. Вони є збалансованою сумішшю зернових пластівців, горіхів, насіння та сухофруктів. У складі міститься клітковина, магній, залізо, і навіть вітаміни групи У. Сухий сніданок калорії варіюються в районі 300-350 ккал на 100 грам.

Головна перевага мюслі полягає у можливості швидко наситити організм енергією за допомогою складних вуглеводів, що забезпечує здорове травлення. Фрукти та горіхи багаті на жири та антиоксиданти, тому мюслі підходять для раціону прихильників активного способу життя.

Популярність мюслі у Швейцарії почали зростати на початку XX століття. Їх створив швейцарський лікар Максиміліан Оскар Бірхер-Беннер, щоб забезпечити правильне та збалансоване харчування для пацієнтів свого шпиталю. Але вже через півстоліття коло споживачів виросло, тому тепер сухий сніданок мюслі вибирають люди, які дотримуються дієти і ведуть здоровий спосіб життя.

Гранола

Гранола

Сухий сніданок гранола - це суміш різноманітних ласощів та корисних компонентів, які піддаються обсмаженню. У складі можуть бути вівсяні пластівці, мед або сироп, горіхи та сухофрукти, а також насіння чи кокос. На поживну цінність продукту впливають безпосередньо інгредієнти, але у середньому показник калорійності дорівнює близько 400-450 ккал на 100г. Гранола насичує організм такими елементами, як клітковина, білки та корисні жири, що забезпечують ситість на тривалий проміжок часу. У процесі запікання формується хрумка текстура, але варто контролювати вміст цукру, щоб його кількість не перевищувала допустиму норму. 

Висівки

Саме висівки є найдавнішим представником у категорії сухих сніданків. Для виготовлення використовується тверда оболонка зерна, яка може використовуватися для борошна. Споживачам доступний великий вибір цього продукту: із пшеничних, вівсяних, гречаних, рисових, ячмінних та інших зерен. Вони містять численні амінокислоти, білок і мікроелементи. Також у складі висівок є клітковина, тому вони здатні ефективно очищати шлунок і є відмінним допоміжним засобом на період схуднення.

Дитячі варіанти сніданків

Дитячі варіанти сніданків

Снеки як сніданок - це відмінний сучасний варіант харчування не тільки для дорослих, але і для дітей. Їм вдалося досягти великої популярності завдяки зручності та різноманітним смакам. Виробники прагнуть зацікавити маленьких споживачів, тому пропонують смачні сухі сніданки у вигляді фігурок з додаванням шоколаду або меду - насолода дуже важлива для малюків.

Яскраві упаковки з мультяшними персонажами із популярних мультфільмів використовуються багатьма брендами, адже з таким підходом дітям стає ще цікавіше. Більшість сухих сніданків містить цукор, що високо оцінюється молодою аудиторією. Також у коробки можуть додаватися невеликі іграшки, а на сам картон наносяться різні головоломки, що перетворюють сніданок на інтерактивний та цікавий процес.

Маркетологи акцентують увагу компаній на дітях, продумуючи упаковку та зовнішній вигляд продуктів до найдрібніших деталей, але привабливість сухих сніданків – це не єдиний важливий критерій для їхнього вибору. Велику роль відіграє поживність такої їжі та її користь. Наприклад, Мілзу - це популярний бренд пластівців із Латвії, який заснували у 2013 році. Він пропонує натуральні, здорові та органічні продукти харчування для споживачів різних вікових категорій. У виробництві компанія використовує цільнозернове жито як основний інгредієнт для своїх круп. У каталозі Мілзу представлено великий асортимент продуктів для людей, які дбають про своє здоров'я. Серед них багато органічних та екологічно чистих злаків. На сайті можна замовити гранолу, мюслі або житні пластівці, здатні задовольнити поживні уподобання без використання будь-яких штучних харчових добавок. В основі уваги бренду використання простих, але корисних інгредієнтів, що підтримує сучасні тенденції чистого та поживного раціону. 

Користь сухих сніданків

Користь сухих сніданків

Чи корисні сухі сніданки? Звичайно, адже ці продукти мають певні переваги, завдяки яким їм вдалося досягти такої популярності в усьому світі. Серед найбільш відчутних варто відзначити легке засвоєння, швидке приготування з мінімальними витратами енергії, а також багатство на поживні речовини, корисні для правильного функціонування організму. Для приготування сухих сніданків використовуються цільнозернові культури, насичені клітковиною, мінералами та вітамінами групи В. Для людей, які стежать за своїм харчуванням та контролюють рівень цукру в крові, чудовим рішенням стануть сухі сніданки з молоком без цукру у складі.

Не менш відчутним плюсом є смакові якості сухих сніданків, адже завдяки їхньому розмаїттю можна підібрати варіанти навіть для найвибагливіших дітей, які не хочуть вживати молоко та кисломолочні продукти (заливаючи молоком пластівці чи мюслі можна зробити його смак цікавішим). 

Шкідливість сухих сніданків

Незважаючи на те, що сухі сніданки для дітей та дорослих є дуже популярними, вони мають не лише плюси, а й мінуси. У вмісті деяких продуктів занадто багато цукру та солі, що тягне за собою інтенсивний набір зайвої ваги та розвиток проблем із серцево-судинною системою. Сухі сніданки склад у середньому містять 350 калорій на 100 г пластівців, а також близько 79 г вуглеводів. Також у них близько 35 грамів цукру, що є денною нормою для дитячого та дорослого організму. Сухий сніданок шкоду варто враховувати під час формування свого раціону.

Альтернативи сухим сніданкам

Якщо ви шукаєте більш здорових варіантів сніданку, варто ознайомитися з альтернативами. Непоганим варіантом є самостійне приготування каші з цільнозернової крупи, яка буде доповнена свіжими ягодами. Регулярне вживання сухих сніданків у коробках може бути не зовсім корисним для здоров'я, тому раціон варто доповнювати й іншими компонентами.

Для порівняння можемо розглянути вівсянку, яка за умови приготування на молоці в 100 г буде містити 3,2 г білка, 14,2 г повільних вуглеводів, в той час як сухий сніданок містить 8,2 г білків і 79,2 г вуглеводів, завдяки чому здатний наситити швидше і на більш тривалий час. Для того, щоб додатково збільшити поживність, достатньо ще одного компонента. З чим їдять сухий сніданок? Його варто залити молоком, йогуртом чи кефіром. За тим же принципом можна доповнити вівсяну кашу, використовуючи фрукти, сухофрукти та горіхи. Вівсянка підтримує в нормі роботу кишечника і має високу харчову користь, особливо для дітей.

Отже, чи можна їсти сухі сніданки? Однозначної думки про користь чи шкоду сухих сніданків немає, оскільки результат їх вживання залежить лише від вас. Для складання правильного раціону варто звертати увагу на склад пластівців, які ви купуєте, щоб вибирати продукти з помірним вмістом солі та цукру. Ознайомтеся з упаковкою, щоб дізнатись скільки калорій у сухому сніданку. Також не варто робити їх основою свого раціону, краще поєднувати їх з іншою, менш насиченою їжею - так ви зможете уникнути негативних наслідків для організму.

Про WINETIME

Гастромаркети WINETIME це 35 гастромаркетів у 15 регіонах і понад 8000 найменувань товарів власного імпорту з Італії, Іспанії, Франції, Чилі, Португалії, Німеччини, Шотландії, Австралії та інших країн.

Вино та листи

Підпишіться на наші новини і акції

Iм'я*
E-mail*
Вхід
Логін
Пароль
Вам вже виповнилось 18 років?
Разом єдині! Залишайся на UA версії сайту!
UA | RU
restrict-age