Cаке

1

Саке - міцний смак Японії

Саке – японський національний алкогольний напій, який одержують шляхом зброджування сусла, основний продукт – рис, солод. Способи приготування інгредієнти не дозволяють прирівняти до певної категорії напою з Європи. З точки зору органолептики саке нагадує біле вино, але технологія виробництва схожа на пиво. Тому по праву, це автономний, унікальний японський метод, відповідно напій виходить таким самим. За законом, міцність напою не може перевищувати 20 градусів після бутілювання. Саке складається з 4 інгредієнтів:

  • особливий вид крохмалистого, великого рису,
  • кришталева вода,
  • дріжджі
  • грибок кодзі – саме він робить японський напій особливим, але це не весь секрет.

Багато поціновувачів східної культури сьогодні знають, що таке горілка саке. Напій досить складний у плані виготовлення та споживання. Можна пити його гарячим або холодним, крім того, саке містить близько 14-16% міцності, що робить його ближчим до вина, ніж міцним напоям.

Як роблять саке

Характер, смак саке залежить від сорту рису. Для приготування саке використовують рис великого сорту, зернятка важчі, а вміст крохмалю – високий. Після дозрівання, рис привозять на завод для того, щоб позбутися зародків та висівок. Саме вони можуть надати саке непотрібні смакові ноти. Тобто другий секрет смаку саке – шліфування. Чим сильніше шліфую японський рис, чим менше залишається після цього етапу. тим високоякісне, гарне саке виходить.

Як це відбивається на смак та аромат? Якщо залишок великий – У смаку простежується дріжджовий, молочний, рисовий смак. Там, де залишок малий – переважають квітково-фруктові ноти. Звідси народжується ціла поліфонія поєднання з їжею: преміальні версії поєднуються із високою японською гастрономією. Прості саке підходять швидше для супів чи закусок. Після такого етапу рис замочують на добу, обдають парою. Далі приступають до грибів. Їх цвіль поміщають на частину рису, відставляють у тепле, вологе середовище. Після цього слідують три основні етапи: первинний і основний затор, очищення.

Далі йде пастеризація та витримка. Тим самим убиваючи бактерії, непотрібні дріжджі. Саке нагріватимуть до температури 65 градусів, закупорюють та витримують близько року. Це може збільшити відсоток алкоголю, який поступово розбавлятимуть.

У Японії також можна знайти варіацію саке витриманого в дубі чи кедрі. Але не лише такі категорії цікаві. Існують також ігристі саке. До нього застосовують різні технології:

  • шампанська;
  • газація.

Можна зустріти вже ароматизований напій квітами жасмину або сакури, варіант трохи підсолодженого. Якщо ви хочете купити чистий саке – тоді звертайте увагу на етикетку, де має бути вказано Дзюнмай – що означає чистий продукт, що складається з 4 інгредієнтів.

Що таке саке?

Саке – це напій, який вперше був виготовлений у Японії 2 тисячоліття тому. Сьогодні точаться суперечки, що він являє собою – горілку чи рисове вино. Для його виробництва використовується рис, вода, а також спеціальні рисові зерна, які уражені благородним грибком кодзи.

Цей напій складно назвати традиційною горілкою, адже він виходить виключно завдяки ферментації, яка проходить натуральним способом. У Японії його називають ніхонсю.

Є кілька особливостей при виробництві цього напою з рису:

  • Для виготовлення саке використовується виключно рис, який пройшов шліфування. Крохмаль, який так важливий для виробництва, знаходиться в глибині зерен, а верхній шар містить білки та жири, які не правильним чином впливають на смак і аромат напою. У процесі шліфування може видалятися 25-75% верхнього шару. Саме відсоток шліфування впливає на преміальність напою, який вийде.
  • Цукор у виробництві саке не використовується, а рису він не міститься, на відміну від крохмалю, тому про класичну ферментацію не йдеться. Саме тому технологія приготування напою включає додавання спеціального рису. Кодзі, який заражений пліснявим грибком. Він виділяє фермент, який може переводити крохмаль у цукри, а потім у хід вступають дріжджі.

Загалом процес виробництва Саке Choya, що випускається з 1914 року, виглядає так:

  • шліфування рису;
  • пропарювання – цей процес допомагає покращити ферментацію;
  • додавання кодзи;
  • додавання сюбо – це спеціальна закваска, яка потрібна для збільшення кількості дріжджів, вона проходить під суворим температурним контролем у спеціальному чані;
  • ферментація – процес досить тривалий і займає близько 50 днів, але все залежить від різновиду саке.

Прикінцевим етапом можна вважати фільтрацію, після чого вино пастеризують, витримують, фасують та продають.

Види, класи, ціна саке

Існує кілька класифікацій саке, напій може бути столовим чи преміальним, класичним чи авторським. Але найчастіше саке поділяють за методами виробництва:

  • Нама – непастеризований, досить освіжаючий напій, але зберігається недовго.
  • Намачодзо – дуже схоже на попередній вигляд, але містить деякий осад.
  • Нігорідзаке – теж саке з осадом, найчастіше їдальня.
  • Сиборитате – молоде саке, яке не проходить витримку,
  • Косю – напій із витримкою 4-10 років, має медовий тон.
  • Ямахай – виробляється з використанням природних дріжджів за старим рецептом.

Саке ціна залежить від класу напою. Скільки градусів у саку? Також досить популярний напій, найчастіше це 16%, тому його не можна назвати міцним.

Особливості подачі та де замовити саке

Щоб потоваришувати з саке, необхідно не тільки правильно вибрати, але ще навчиться пити. Японський метод розпивання нагадує кількість інгредієнтів – 4 головні правила, які дозволять по-справжньому відчути напій, смакові якості, щільність, унікальність.

  1. Температура. Японська горілка любить холод, краще остудити до 5 градусів.

  2. З якого посуду пити. Японська культура подарувала світові маленькі чашки округлої форми, їх називають "чоко”, виготовляють з різних матеріалів: глина, скло, кераміка, дерево.

  3. Процес. Коли п'ють напій, задоволення не розтягують, а випивають залпом так, щоб для нового тосту налити нову порцію.

  4. З чим пити. Саке подають до різних страв, але територіально нас по-доброму змушують приймати культуру вживання. Напій подають до риби, морепродуктів, звичайно, суші.

Прості правила дозволять не зіпсувати перше враження від саке, а навпаки, ви отримаєте новий досвід, знайомство з культурою та відмінне задоволення від процесу пиття.

Саке купити можна в будь-якому винному магазині, але найкраще поєднувати його з традиційними японськими стравами, які містять сиру рибу. Підійдуть також страви азіатської та середземноморської кухні.

Температура подачі Саке чаю залежить від його виду, його можна вживати кімнатної температури, підігрітим до 30-45 градусів, або охолодженим до 10-18 градусів. Посуд може бути скляним або керамічним, все залежить від температури саке.

Де Саке купити вигідно в Україні?

Саке купити та замовити в Києві з доставкою можна на сайті спеціалізованого магазину Winetime. Також тут можна купити безліч різних видів вин, міцного алкоголю та інших напоїв, продуктів з усього світу. Дізнатися саке скільки коштує і переглянути фото саке можна в каталозі сайту.