Саке – японський національний алкогольний напій, який одержують шляхом зброджування сусла, основний продукт – рис, солод. Способи приготування та інгредієнти не дозволяють прирівняти до певної категорії напою з Європи. З погляду органолептики саке нагадує біле вино, але технологія виробництва схожа на пиво. Тому по праву, це автономний, унікальний японський метод, відповідно напій виходить таким самим. За законом, міцність напою не може перевищувати 20 градусів після бутилювання. Саке складається з 4 інгредієнтів:
- особливий вид крохмалистого, великого рису,
- кристальна вода,
- дріжджі,
- грибок кодзи – саме він робить японський напій особливим, але це ще не весь секрет.
Нині виготовляють не лише в Японії, а й у світі: США, Китай.
Характер, смак саке залежить від сорту рису. Для приготування саке використовують рис великого сорту, зернятка важчі, а вміст крохмалю – високий. Після дозрівання, рис привозять на завод для того, щоб позбутися зародків та висівок. Саме вони можуть надати саке непотрібні смакові ноти. Тобто другий секрет смаку саке – шліфування. Чим сильніше шліфують японський рис, чим більше залишається відходів після цього етапу – тим високоякісне, гарне саке виходить.
Як це відображується на смаку та ароматі? Якщо залишок великий – простежується дріжджовий, молочний, рисовий присмак. Там, де залишок малий – переважають квіткові ноти.
Звідси народжується ціла поліфонія поєднання з їжею: преміальні версії поєднуються із високою японською гастрономією. Прості саке підходять скоріше для супів чи закусок.
Після такого етапу рис замочують на добу, обдають парою. Далі приступають до грибів. Їх цвіль поміщають на частину рису, відставляють у тепле, вологе середовище.
Після чого слідують три основні етапи: первинний і основний затор, очищення.
Далі йде пастеризація та витримка. Тим самим убиваючи бактерії, непотрібні дріжджі. Саке нагріватимуть до температури 65 градусів, закупорюють та витримують близько року. Це може збільшити відсоток алкоголю, який поступово розбавлятимуть.
У Японії також можна знайти варіацію саке витриманого у дубі чи кедрі. Але не лише такі категорії цікаві. Існують також ігристі саке. До нього застосовують різні технології:
- шампанська;
- газація.
Можна зустріти вже ароматизований напій квітами жасмину або сакури, варіант трохи підсолодженого.
Якщо ви хочете купити чистий саке – звертайте увагу на етикетку, де має бути вказано Дзюн Мей – що означає чистий продукт, який складається з 4 інгредієнтів.
Щоб потоваришувати з саке, необхідно не тільки правильно вибрати, а ще навчиться пити. Японський метод розпивання схожий на кількість інгредієнтів – 4 головні правила, які дозволять по-справжньому відчути напій, смакові якості, густину, унікальність.
Температура. Японська горілка любить холод, краще остудити до 5 градусів.
З якого посуду пити. Японська культура подарувала світу маленькі чашки округлої форми, їх називають "чоко", виготовляють із різних матеріалів: глина, скло, кераміка, дерево.
Процес. Коли п'ють напій, задоволення не розтягують, а випивають залпом так, щоб для нового тосту налити нову порцію.
Із чим пити. Саке подають до різних страв, але територіально нас по-доброму змушують приймати культуру вживання. Напій подають до риби, морепродуктів, звичайно ж – суші.
Прості правила дозволять не зіпсувати перше враження від саке, а навпаки, ви відкриєте новий досвід, знайомство з культурою та відмінне задоволення від процесу пиття.
Японія подарувала традиційний напій, який сподобався більшості гурманів. А інтернет-магазин Winetime подарує вам можливість вибору будь-якого саке.
Ціна на напій абсолютно різна, дивлячись який стиль, категорія та країна виробник.
В Україні ви зможете придбати товар з доставкою через онлайн магазин, а також можете прийти та вибрати саке самостійно в офлайн магазині Києві, а наші фахівці завжди допоможуть з вибором, докладно розкажуть про кожний.
Замовити без оформлення. Просто залиште номер телефону і консультант вирішить всі питання з оформлення замовлення.
Товар було додано до кошика. У вашому кошику 7 товар (ів)