20.04.2021
Поділитися

Король вин, вино королів

Токай (Tokaj) є самим іменитим винним регіоном Угорщини. У багатьох Токай асоціюється з недорогим напівсолодких вином, але справжню славу регіону складають в першу чергу солодкі вина Tokaji Aszu, приготовані з винограду, ураженого так званої «благородною пліснявою». Вони дуже багаті, концентровані, з яскравим і виразним характером. Оз Кларк про них пише: «Вина категорії Аszu, на виробництво яких йде тільки виноград вищої якості, з точки зору витримки можна назвати безсмертними».

Однак обсяги виробництва цих вин мінімальні: менше 1% від загального обсягу випуску вина в Токаї. Перехідним ступенем від простих напівсолодких вин до десертних вин Aszú служить Токай Szamorodni («самородний»).

 

Цікавий факт: шанувальниками токайських вин були багато хто з монархів, включаючи Катерину II, Людовіка XV, Наполеона III. Одного разу Людовік XV, пропонуючи келих токайського вина мадам Помпадур, сказав, що «це вино королів і король вин». Крім того, в число любителів вин Tokaji входили Гете, Бетховен, Шіллер, Вольтер, Штраус, Гайдн і Шуберт.

Підприємство Pannon Tokaj Ltd засновано в 2000 році. Спочатку виноробство було для хобі. З часом площа виноградників збільшилася до 20га. Це кращі ділянки в районі Толчва (Tolcsva: Kincsem, Rany, Budahazi).

У міру зростання площ поступово розвивалася і технологія виноробства. Сьогодні можна сказати, що були створені всі умови для народження великого токайського вина.

Вирощуються три найважливіших сорти винограду Токаю. З них Фурмінт становить понад 40%, Харшлевелю 30%, трохи Мускат Люнель і ін сортів. У довгострокові плани входить збільшення виноградників до 40-50 га і постійна модернізація існуючих площ. Постійний штат співробітників на виноробні 8 осіб.

Філософія підприємства Pannon Tokaj полягає у виробництві видатної якості асортименту сухих і десертних вин, комбінуючи традиції і сучасний підхід.

Команда енологів використовує дуже ефективний, але при цьому екологічний ресурс в боротьбі з шкідниками, а також стежить за своєчасним обрізанням і контролює збір врожаю. Виноградарі використовують принцип «Ніжний захист рослин» і застосовують суворе обмеження врожаю (1,5 кг з лози).

 

 

Pannon Tokaj Furmint Dry

Країна:Угорщина. Регіон:Токай. Сорт:Фурмінт. Рік:2016. Алко:13%. Витримка:немає. Ціна:187грн

Фурмінт - найпоширеніший сорт винограду в регіоні. Відомий високою кислотністю, високою цукристістю і яскравим ароматичним профілем.

Вино ферментоване в ємностях з нержавіючої сталі.

Має солом'яно-жовтий колір з ароматом кураги, стиглого персика. Смак свіжий, добре збалансований, з відтінками яблука, цитрусових фруктів і мигдалю.

Вино універсально як аперитив і як супровід легких страв з білого м'яса, риби, морепродуктів, салатів, фруктів і сирів

 

Pannon Tokaj Hárslevelű Dry

Країна:Угорщина. Регіон:Токай. Сорт:Харшлевелю. Рік:2019. Алко:13%. Витримка:немає. Ціна:187грн

Харшлевелю («липовий лист») - не тільки старий угорський сорт винограду, але і, мабуть, самий характерний сорт вулканічних схилів Токаю. Особливість цього вина полягає в ароматі квітів липи.

Для нього характерні медові і пряні нотки в ароматі і приємна кислинка в смаку. Рекомендовано охолоджувати до 8-10 ° C.

Найкраще він поєднується з білим м'ясом і пастою.

 

Tokaji Muscat Lunel

Країна:Угорщина. Регіон:Токай. Сорт:Мускат Люнель. Рік:2018. Алко:13%. Витримка:немає. Ціна:187грн

Це вино із залишковим цукром - справжнє знахідка для приємних зустрічей з друзями, яке може стати фаворитом компаній. Молоде фруктове біле вино з характерним мускатним ароматом, квітковими і медовими нотами. Смак округлий, насичений, з пікантною гірчинкою.

Рекомендується поєднувати з салатами, стравами з морепродуктів і курки, азіатською кухнею.

 

Pannon Tokaj Szamorodni

Країна:Угорщина. Регіон:Токай. Сорт:Мускат Люнель 45%,Фурмінт 28%, Зета 27%. Рік:2017. Алко:12%. Цукор:89,6г/л. Витримка:2 роки в дубі. Ціна:587грн.

Токай Самородні - одне з найвідоміших вин Токаю, слово походить з Польщі та означає «в міру того, як воно росло». Витримується в дубових діжках 6 місяців. Воно містить близько 50% ботритизованих ягід (уражених «благородною пліснявою», що надає вину особливий характер.

Виноград зібраний в кінці листопада, ферментація в при 17 °C з подальшою дворічною витримкою в бочках з угорського дуба об'ємом 220 л.

Елегантний аромат ботритіс, ванільного дуба і абрикоса, в смаку - ноти меду, ванілі, абрикоса і манго з довгим післясмаком.

Рекомендується в якості аперитиву. Ідеально підкреслить закуски з гусячою печінкою. Подавати при температурі 10 -12 °C.

 

Tokaji Aszú 5 Puttonyos

Країна:Угорщина. Регіон:Токай. Сорт:Фурмінт, Харшлевелю, Мускат Люнель, Зета. Рік:2014. Алко:10%. Цукор:148,1г/л. Витримка:2 роки в дубі, 1 рік в пляшці. Ціна:1097грн

Як і для всіх токайських виноробень, найважливішим і найціннішим скарбом Паннон Токай є їх Aszú. Це суміш сортів Фурмінт, Харшлевелю, Мускату і Зета, а їх пропорції і аромати добре відображають вулканічні схили Токайського регіону.

Процес виробництва Aszu виглядає наступним чином. Спочатку виготовляється базове вино зі звичайного винограду. Потім, через деякий час, збирається ботритизований виноград, причому вибірково, по ягідці: справа в тому, що на гронах бувають і ягоди, не уражені пліснявою. Саме від ботритизованих ягідок і пішла назва вина: угорці називають такі ягоди aszu, що можна перевести як «висушений» або «усушений». Коли ягоду вражає ботритис, вона стискається, зіщулюються і підсушується.  

Після збору ботритизований виноград подрібнюється і з'єднується з базовим вином, а потім ця суміш витримується в бочках з угорського дуба протягом трьох років або більше. Традиційно ботритизований виноград збирався в великі циліндричні ящики - путтоні (puttonyos). В один такий ящик входило близько 20-22 кг винограду. Залежно від того, скільки ящиків ботритизованого винограду клали на одну 136-140-літрову бочку Gönc базового вина, визначався ступінь солодкості кінцевого вина. У Aszu це від 3 до 6 puttonyos (тобто від 3 до 6 ящиків-лотків ботритизованого винограду на одну бочку базового вина). Чим більше число puttonyos, тим солодше вино: справа в тому, що ботритизований виноград значно солодше звичайного, і смак у нього більш концентрований.

Після ферментації проходить витримка в дерев'яних бочках не менше 2 років, а потім один рік в пляшках.

Ошатний золотистий колір, аромат кісточкових фруктів (абрикос, персик, нектарин) і меду. У смаку переважає соковита груша, горіхи і мед. Володіє довгим післясмаком.

Звичайно, це вино для особливих випадків!

До нього можна подати фрукти або сири (з блакитною пліснявою або витримані тверді), фуа-гра.

 

PannonTokaji Late Harvest – Hanna Cuvée

Країна:Угорщина. Регіон:Токай. Сорт:Мускат Люнель, Фурмінт, Зета. Рік:2017. Алко:12,5%. Цукор:92,1г/л. Витримка:8 місяців в дубі. Ціна:677грн

Зе́та (Zéta), раніше називався Оремус (Oremus) – гібрид сортів Фурмінт і Бувьє (Bouvier).

Збір врожаю відбувся в грудні, ферментація проходила в резервуарах з нержавіючої сталі. Витримується в бочках з угорського дуба в погребі виноробні 8 місяців.

Світло-золотистий колір, з красивим, інтенсивним, фруктовим ароматом абрикоса, меду і тропічних фруктів. У смаку відчувається елегантний ботритис, медовість і приємна кислотність. Має чудовий баланс свіжості і солодкості. Завдяки витримці в бочці у вині також помітний характерний дуб з нотами ванілі, мигдалю і горіхів. Дуже тривалий післясмак.

Це вино добре поєднується з сирами з блакитною пліснявою, гострими стравами або несолодкими десертами, або просто насолоджуйтесь їм соло.

 

Резюме: любителі угорських вин тепер можуть побалувати себе широким розмаїттям PannonTokaji: від сухих моносортових до напівсолодких або десертних вин, справжньої гордості Токаю.

-20%
Pannon Tokaji Furmint Dry фото
Pannon Tokaji
-20%
Pannon Tokaji Harslevelu Dry фото
Pannon Tokaji
-20%
Новий
Pannon Tokaji Furmint фото
Pannon Tokaji
-20%
Новий
Pannon Tokaji Szamorodni фото
Pannon Tokaji
-20%
Новий
Pannon Tokaji Aszu 5 Puttonyos фото
Pannon Tokaji
-20%
Новий
Pannon Tokaji Hanna Cuvee Late Harvest фото
Pannon Tokaji
Про WINETIME Гастромаркети WINETIME це 31 гастромаркет у 14 регіонах і понад 8000 найменувань товарів власного імпорту з Італії, Іспанії, Франції, Чилі, Португалії, Німеччини, Шотландії, Австралії та інших країн.
Вино та листи Підпишіться на наші новини і акції
Даю згоду на обробку персональних даних