27.08.2024
Поділитися

Сидр: історія напою, види та технологія виготовлення

Сидр: історія напою

Сидр - це дуже популярний алкогольний напій, який знайшов своїх поціновувачів у всіх країнах світу. Вироблений із фруктового соку, він дарує бездоганний смак та аромат, позитивно впливаючи на організм. Яскравість та унікальність натурального сидру нікого не залишає байдужим. 

У цій статті ми розповімо про історію напою, особливості його приготування та різновиди сидру, купити який можна в інтернет-магазині Winetime.

Що таке сидр?

Сидр алкогольний - це напій, для виготовлення якого використовують ферментований яблучний сік або сік інших фруктів. Нерідко його прирівнюють до вина або пива, але сидр має безліч власних унікальних характеристик і відмінностей у технології виготовлення. Сидр виробники пропонують різні рівні солодощі напою - від сухого до солодкого, також він може відрізнятися за рівнем міцності.

Історія походження сидру

Історія походження сидру

Вперше сидр був виготовлений понад тисячу років тому. Вважається, що його рецептура була розроблена Карлом Великим і до сьогодні постійно вдосконалювалася. Батьківщиною напою стала Північна Європа, яка з давніх-давен спеціалізується на вирощуванні яблук. 

Сидр яблучний алкогольний дуже швидко набув популярності на території середньовічної Англії, оскільки полюбився місцевим жителям більше ніж пиво та традиційне виноградне вино. У Франції виробництвом сидру зайнялися в Нормандії та Бретані - за цей час напій став невід'ємною частиною місцевої культури.

На сучасному ринку представлений великий вибір варіацій даного напою і сидр уподобання можна вибрати з урахуванням своїх переваг. 

Як роблять сидр: технологія виготовлення

Як роблять сидр: технологія виготовлення

Виготовляти фруктовий сидр починають з етапу відбору яблук або інших фруктів, які стануть основою напою. Для отримання ферментованого соку здійснюється подрібнення та пресування фруктів. Далі починається ферментація, в процесі якої сік стає алкогольним за рахунок перетворення природних цукрів у його складі.

Сидр яблучний з урахуванням особливостей технології та сорту фруктів може володіти різними смаковими якостями та ступенем солодощі. Коли ферментація завершена, сидр додатково можуть витримувати в бочках, щоб покращити його смак, або відразу перелити в пляшки для продажу. 

Сидр можна пити не тільки як самостійний напій. Деякі виробники використовують перегонку та наполягання, щоб виготовити інший алкогольний напій - кальвадос.

Отже, як зробити сидр у чотири кроки?

  1. Відбір якісних фруктів. Наприклад, сидр градуси залежатимуть від обраного сорту яблук, їх солодощі та кислотності.
  2. Приготування чистого соку.
  3. Ферментація. Для цього процесу додаються дріжджі. Завдяки їх реакції з цукром, він перетворюється на спирт та вуглекислий газ. Зазвичай, ця процедура займає кілька тижнів.
  4. Фільтрування та розлив. Коли процес ферментації завершується, отриманий напій фільтрують, щоб видалити осад і розливають по пляшках або бочках для остаточного дозрівання.

На даний момент в залежності від технології, що використовується, існує багато видів напою, включаючи рожевий сидр або більш насичений, смородиновий.

Скільки градусів у сидрі?

Сидр - скільки градусів? На міцність напою впливає обраний спосіб його приготування та регіон. Класичний варіант передбачає концентрацію від 2% до 8% алкоголю, завдяки чому сидр залишається м'якшим за вино, але за міцністю обходить пиво. Наприклад, сухий сидр найчастіше менш концентрований, ніж сидр солодкий. Це пояснюється використанням солодших сортів фруктів. Сидр калорійність також змінюється за цим принципом – у сухому калорійність менше. Середній показник кілокалорій у продукті варіюється від 40 до 45 на 100 г напою.

Склад сидру

Склад сидру

Класичний сидр склад включає яблучний або інший фруктовий сік, дріжджі, цукор, за допомогою якого регулюють рівень алкоголю та його сладкість, а також воду, лимонну кислоту та діоксид вуглецю. Серед сучасних виробників також популярне додавання різноманітних ароматизаторів та барвників, завдяки яким напій насичується додатковими смаковими відтінками.

Чим корисний сидр?

Деякі люди для підтримки здоров'я вживають саме сидр, користь напою вже неодноразово доведена фахівцями за умови помірного дозування та виготовлення натуральних інгредієнтів. У складі напою міститься безліч антиоксидантів, які позитивно впливають на роботу серця. Також згідно з деякими дослідженнями, позитивна динаміка організму пов'язана з високою концентрацією вітаміну С. Напій здатний стимулювати роботу травної системи – нормалізується функціонування шлунка та кишечника, перистальтика, тиск, підвищується апетит та загальне самопочуття. Але перш ніж використовувати сидр з профілактичною метою вкрай важливо порадитися зі своїм лікарем, особливо якщо йдеться про наявність хронічних захворювань.

Види сидрів

Види сидрів

Яким може бути сидр? Відсоток алкоголю, насолода, основний інгредієнт і навіть країна виготовлення суттєво впливають на напій, тому існують різні класифікації залежно від смаку та стилю.

Пропонуємо розглянути найпопулярніші з них.

Яблучний сидр. Найбільш класичний варіант для виготовлення використовується яблучний сік різних сортів. Відмінними рисами напою є яскравий яблучний запах та золотистий відтінок. Сидр не вдасться зробити зі звичайних яблук, оскільки в них недостатня кількість таніну, тому для виробництва використовуються спеціально виведені сорти. Нині у всьому світі їх близько 50, що є зовсім невеликою кількістю на тлі загальної чисельності близько 30 тисяч сортів цього фрукту. 

Грушевий сидр. Для виготовлення даного напою також використовуються груші певних сортів, на даний момент їх налічують близько 20. Відмінність від класичного фрукта полягає у більшій концентрації цукру. 

Вишневий сидр. Відрізняється яскравим та насиченим червоним кольором, а також приємним фруктовим смаком. У цьому напої є терпкість і легка кислинка. В Іспанії такий сидр прийнято використовувати у приготуванні різних десертів та соусів.

Фруктово-ягідний сидр. У складі такого напою є мікс різних фруктів і ягід. Серед них зазвичай є малина, гранат чи смородина. В результаті виходить сидр ніжно-рожевого, трохи прозорого кольору. Смак солодкий та з помірною кислинкою.

Для виробництва цього виду сидру використовують традиційний рецепт. Для більш насиченого смаку додають різні спеції на кшталт кориці, імбиру, гвоздики та меду. Насичений смак і прянощі відмінно розкриваються в холодну пору року. 

Чим сидр відрізняється від пива

Чим сидр відрізняється від пива? 

Багато любителів слабких спиртних напоїв не розуміють, чим сидр напівсолодкий відрізняється від звичайного пива. Насамперед, варто виділити кардинальні відмінності у складах та технологіях приготування. Для виробництва пива використовують ячмінь або інші зернові культури, а сидр виготовляється з фруктового соку. У ньому відсутній яскраво виражений хмелевий смак, який відчуваються в пиві, а також відчувається велика насолода, якщо це не сухий або напівсухий сидр. Деякі види сидри називають сухими, в той час як інші сумішшю яблучного соку та білого вина.

Як і з чим пити сидр

Як і з чим пити сидр?

Найкраще подавати сидр у класичному винному келиху. Попередньо його охолоджують до 2-5°С, додаючи кілька кубиків льоду для того, щоб аромат розкрився краще. До нього відмінно підійдуть легкі закуски, сири, фрукти, десерти та морепродукти. У теплу пору року сидр чудово освіжить під час пікніка або навіть вечірки.

Сідр - це алкогольний напій, який безперечно варто спробувати. Багата історія, бездоганний смак та аромат, широкий смаковий асортимент – все це справжня знахідка. У каталозі інтернет-магазину Winetime ви зможете знайти сидр від виробників з усього світу за приємними цінами.

Про WINETIME Гастромаркети WINETIME це 31 гастромаркет у 14 регіонах і понад 8000 найменувань товарів власного імпорту з Італії, Іспанії, Франції, Чилі, Португалії, Німеччини, Шотландії, Австралії та інших країн.
Вино та листи Підпишіться на наші новини і акції
Даю згоду на обробку персональних даних