Сучасні віяння у світі десертів
Світ навколо, що динамічно змінюється, постійно породжує нові тенденції. Це стосується і світу кондитерів. Можливості в приготуванні десертів та солодощів значно розширилися завдяки новим технологіям та продуктам. Все частіше застосовуються екзотичні смакові мікси, які досі маловідомі у світі десертів. Запити споживачів також зростають, тим самим сприяючи подальшому розвитку кондитерського мистецтва.
Сучасні кондитерські тенденції у створенні десертів сьогодні мають кілька напрямків розвитку:
- винахід нових авторських десертних шедеврів;
- пошук унікальних текстур та смакових поєднань;
- надання вже визнаним десертам нового звучання;
Особливою популярністю користуються традиційні десерти у поєднанні з екзотичними інгредієнтами або прикрашені новим незвичайним декором.
Досить цікаво виглядають відомі десерти, що давно полюбилися всім, у новій подачі, наприклад, шоколад як квіти або фігурки.
Екзотичні смаки та незвичайні текстури
Сучасні кондитери із задоволенням поєднують різні елементи в десертах, поєднуючи часом абсолютно протилежні смаки. Так, багато закладів використовують шоколад не лише як основу для традиційних страв, а й подають шоколад як морозиво або як прикрасу у формі квітів чи фігурок.
Є цілий перелік незвичайних компонентів, які сучасні кондитери використовують для своїх десертів:
Подібні добавки до шоколаду не просто надають йому оригінальності, а й вносять елемент користі в насолоду. До того ж, модний зараз напрямок – це максимальне збереження натуральності смаку без додавання підсилювачів смаку.
Справжня майстерність у продуктах ручної роботи
Вироби, які робляться вручну, завжди більше цінувалися. А десерти ручної роботи відрізняються не просто оригінальністю та неповторністю, вони часто мають більш ніжний та вишуканий смак. Освоєний навичка як покрити шоколадом вручну торт чи цукерки свідчить про майстерність кондитера. А фрукти в шоколаді ручної роботи здатні зацікавити справжніх гурманів: поєднання ягід та кондитерських виробів іноді буває дуже несподіваним та приємним.
Особливою родзинкою вважається використання квітів та трав у складі десертів. Шоколад з лавандою або з чебрецем – унікальне поєднання прянощів трав з легкою гіркотою какао.
Спеції також широко застосовують для створення десертів. Кориця, кардамон, різні види перців чудово вживаються із солодко-гірким смаком шоколадних десертів. Червоний перець, до речі, у малих кількостях у поєднанні з какао може бути афродизіаком.
Біорозкладна упаковка та її необхідність
Популярність екологічної упаковки згодом лише зростає. Особливо це стосується десертів із їхніми об'ємними пластиковими формами. Багато відомих виробників переходять на використання екологічно безпечної упаковки: так негативний вплив на навколишнє середовище значно знижується, і це стає світовою практикою.
Така увага до упаковки пояснюється зростаючими вимогами не лише до смакових якостей страв, а й до їх подачі. Багато хто, наприклад, перед тим як вибрати шоколад, цікавляться, наскільки його обгортка буде безпечною для навколишнього середовища і тільки потім остаточно визначається з покупкою.
Упаковки вимагають не тільки такі великі десерти, як торти та рулети, а й дрібні порційні солодощі (тістечка, цукерки). Напої, які теж відносяться до десертів, також все частіше упаковують у крафтові склянки з біорозкладного матеріалу.
Харчування та здоров'я. Наскільки солодощі можуть бути корисними
Сучасне прагнення до здорового способу життя, і правильного харчування, змушує кондитерів переглядати багато рецептів, приділяючи особливу увагу зниженню їхньої шкідливості для організму. Насамперед переглядають кількість цукру в десертах. Найбільшим попитом користуються страви, у тому числі шоколад з пониженим вмістом або зовсім без цукру. Популярні десерти без лактози (молочного цукру) або з приставкою «органічні», тобто без консервантів та барвників та з максимальним використанням натуральних інгредієнтів.
Хорошим прикладом здорової їжі може бути рецепт як приготувати панкейки з шоколадом. Для того, щоб зробити страву максимально корисною, беруть борошно з твердих сортів пшениці, органічні продукти (яйця, олія) та темний шоколад або сире какао, у якому багато антиоксидантів. Чим більший відсоток какао в шоколаді, тим насиченіший його смак, а калорій менший.
Чорний шоколад містить речовини, здатні піднімати настрій. Саме тому його радять їсти навіть тим, хто вважає калорії та хоче вести максимально здоровий спосіб життя.
Пошук нових форм та створення декору
Творці кулінарних шедеврів перебувають у постійному пошуку нових форм, текстур та уподобань своїх виробів. І зараз вже такі прикраси із шоколаду як фрукти, квіти, фігурки все частіше прикрашають не лише авторські, а й заводські десерти. Матеріалів, які показують, як прикрасити шоколадом будь-який десерт дуже багато в загальній доступності. Шоколад покривають форми будь-якої складності, а також його охоче застосовують як декор.
Не тільки форма десерту має значення: величезний вплив на його привабливість надають прикраси. Часто глазур як шоколад, так і будь-яка інша, нанесена на фрукти, робить їх загадково привабливими і тому більш затребуваними. Полуниця в шоколаді – ось приклад не тільки смачного, а й елегантного десерту: вона гарна як сама по собі, так і у складі солодких букетів та інших солодких композицій. Єдина складність у процесі декорування полуниці шоколадом – це зберегти її так, щоб глазур не пошкодилася. Для цього вдаються до різних хитрощів: підвішують, кладуть у спеціальні форми та ін. Якщо знайти хороший спосіб як зберігати полуницю в шоколаді, то можна отримати справді ідеальний десерт.
Шоколад. Як вибрати
Класифікувати шоколад можна, використовуючи різні критерії, серед яких і вміст какао, всілякі добавки і навіть спосіб приготування. Однак, незважаючи на багато аспектів, виділяють основні сорти шоколаду:
- чорний шоколад;
- молочний шоколад;
- білий шоколад;
Чорний має у своєму складі найбільший відсоток какао (до 80%), має характерний гіркий смак і знижений вміст цукру. Як правило, чорний шоколад твердий і ламається із хрускотом. Він гірше топиться, і перед тим як використовувати шоколад у рідкому вигляді, його доведеться довше гріти на водяній бані.
Молочний – середній відсоток какао плюс молоко та цукор. Це найпопулярніший сорт, який подобається і дітям, і дорослим. Він найчастіше м'який і має гладку, трохи кремову структуру. Добре і швидко розм'якшується і відмінно підходить тим, хто знає, наприклад, як зробити цукерки із шоколаду.
Білий – не містить какао у порошку. Замість нього смак шоколаду надає олію какао. Через це білий шоколад має м'яку і ніжну текстуру, добре підходить як глазурі. Його люблять за відсутність гіркоти та насиченого смаку какао-бобів.
Якщо вибирати, який сорт шоколаду краще, то щодо корисності лідируюче місце займе, звичайно, чорний. Однак, за всіх своїх переваг, він таки має і мінуси. Наприклад, чорний шоколад не дуже добре сприймається підшлунковою залозою, тому людям, які мають проблеми в цій галузі, їсти чорний і взагалі шоколад, потрібно з особливою обережністю.
Декілька простих рецептів
Для того, щоб працювати з шоколадом, треба не лише вчитися, а й практикуватися. Це матеріал, що вимагає посидючості та акуратності. Почати можна із простих страв. Наприклад, як зробити банан у шоколаді.
Для приготування знадобиться всього пара інгредієнтів: 2 банани та темний шоколад. Для декору (адже кожна подача вимагає гарного декорування) можна взяти палички для морозива або шпажки, непогано було б взяти різні доповнення: кольорове посипання, горіхи, готовий декор для випікання. Процес приготування зводиться до очищення та занурення банана у розтоплений шоколад. Ще гарячий банан посипається різним декором та остуджується до повного застигання шоколаду.
Складніше буде завдання, як приготувати шоколад для торта. Не важливо, робите ви це з плиток шоколаду або з какао-порошку, весь процес зводиться до того, щоб до рідкого шоколаду додати вершкове масло та молоко. Пропорції можуть бути різними. У цьому полягає суть приготування хорошого шоколаду для торта: потрібно, щоб він не тік, але й не був надто крихким.
Шоколад воістину вважається святковим блюдом. Він здатний надати святковий настрій навіть найпростішому застілля. Простий рецепт як зробити крем із шоколаду допоможе прикрасити торт як домашнього приготування, так і зроблений професіоналом. Найвідоміший шоколадний крем – ганаш і приготувати його правильно вважається верхом майстерності у кулінарів. Готується крем досить легко. Для нього потрібно просто змішати вершки та шоколад, попередньо нагріваючи те й інше. Головне тут – правильно вибрані та якісні інгредієнти, час нагрівання інтенсивність змішування. Крем після остигання повинен вийти густий та еластичний. Ганаш - універсальний крем, його використовують як прошарок у випічці, а також як начинку для еклерів. В принципі, він не здатний зіпсувати жодного десерту і скрізь буде доречним. Гарний він і як основа для складніших авторських десертів.