Солодке вино – традиційний алкогольний напій, століттями радує людей особливими смаковими якостями. Ще в Одіссеї Гомера згадані вина з Колхіди "солодкі, як мед". Звані також десертними, солодкі вина характеризуються різноманіттям технологій виробництва, ускладненим процесом виготовлення. Незважаючи на широкий суспільний попит на сухі вина з мінімальним вмістом цукру і напівсолодкі, без солодких не познайомитися з усією винною палітрою смаку.
За смаком десертне вино досить неповторно, оскільки насичене яскравими відтінками солодощі. В сучасності солодкі вина користуються успіхом, як десертні напої, чудово доповнюючи коктейлі, всілякі страви. Також кріплені десертні вина хороший аперитив, що допомагає нагнати апетит перед трапезою.
Особливості виробництва солодких вин
При бродінні природного винного матеріалу без цукру або з його незначною кількістю, отримують кріплений сухий напій, що має яскраво виражений кислуватий смак. Виготовляючи солодкі вина, в Виноградний мус або фруктове сусло конкретними пропорціями домішують цукор, що надає отриманому вину міцності, більш витончений смак. Окремими випадками додавати цукор можуть після отримання стандартного сухого напою, що надає оптимальні властивості, насичені смаковими якостями.
К сладким винам относятся также отдельные не крепленые напитки, получаемые из виноградных ягод с изначальным повышенным содержанием сахара – наиболее созревшие сорта винограда. Кроме этого, повышать в виноградном сусле уровень сахара могут специальными технологиями путем упаривания, применения вяленого винограда.
Десертні вина відрізняються такими технологічними показниками:
- Вміст цукру – до 150 г/л (16-20%).
- Зміст спирту – 14%-20% від обсягу напою.
Як з іншими видами (сухим, напівсухим, напівсолодким), буває за кольором сортів винограду солодке біле вино, червоне, рожеве. Вибираючи напій – кріплені вина або інші типи можна звертати увагу на різні властивості. Залежно від особливостей виробництва настоянок з солодкого винограду, можна купити на вибір вермут (додаються трави, прянощі), ігристе вино, шипуче як шампанське, тихе (без пухирців CO2), плодове, безалкогольне.
Червоне солодке вино — яке краще?
Солодке десертне вино має містити лише природні цукри, цей факт суттєво ускладнює технології виробництва вина. Правильну технологію дотримуються лише відповідальні винороби. Якісні вина не можуть містити сиропів або інших штучних підсолоджувачів. Щоб збалансувати смак, вино повинне містити легку кислинку.
Гарне солодке вино виготовляється за допомогою одного з таких способів:
- Ягоди залишають на лозі до пізньої осені, там вони переспівують, що забезпечує високий вміст природного цукру в плодах, але деякі виробники вважають за краще не ризикувати врожаєм і використовують сушильні камери. На етикетках такого напою є напис “late harvest” або “vendanges tardives”.
- Виноградні ягоди можуть сушити природним способом, це характерно для деяких італійських та французьких виробників. Про цей спосіб свідчить напис “passito” або “vin de paille” на етикетці.
- Якщо на етикетці є напис “eisewein” – це означає, що виноград, з якого вино заморожений. Для цього плоди залишають на лозі до заморозків, після чого їх одразу відправляють під прес.
- Деякі регіони Франції, Австрії та Німеччини схильні до специфічних туманів, після яких ягоди вражає цвіль – ботритіс, яка вважається благородною серед виробників вина. Вона здувається вітром, після чого ягоди починають інтенсивно втрачати вологу. Після циклу таких туманів вони висихають і стають придатними для виробництва солодкого вина. Таку технологію означає напис “sauters” на етикетці.
Солодке недороге вино чудовий варіант для будь-якого застілля. Воно відмінно підійде не лише для десертів, але й для основних страв із м'яса чи риби. Крім того, таке вино здатне гармонізувати смак гострих страв, ідеальне воно і для подачі із сирами.
Смачне солодке вино найкраще під час подачі охолоджувати до температури 12 градусів. Якщо хочеться зменшити насолоду вина, необхідно його помістити в морозильну камеру. Для солодкого вина найкраще підійдуть невеликі чарки, вони допоможуть розкрити весь спектр смаку та аромату напою.
Біле солодке вино є більш поширеним, ніж червоне або рожеве. При його подачі варто стежити, щоб солодощі вина не перекривали солодощі десерту, якщо воно подається з ним. Іноді для виробництва цього вина використовують поєднання декількох сортів зеленого винограду. Муската, Шардоне, Ріслінг. Квітковий аромат та м'який цитрусовий смак точно сподобається багатьом гурманам.
Червоне солодке вино виготовляється з темних сортів винограду, тому воно має характерний рубіновий колір та легку кислинку у смаку. Подавати його потрібно охолодженим, фужери краще вибирати невеликого розміру. Вони відмінно підійдуть як універсальний варіант.
Солодке ігристе вино містить невелику кількість газу, має м'який смак, відмінно підходить до сирів та десертів. Крім того, десертні вина можуть вживатися взагалі без будь-якої закуски, це допомагає розкрити смак та отримати задоволення. Варто уникати поєднання червоного десертного вина та чорного шоколаду, таке поєднання дуже рідко буває вдалим. Виробництвом солодких вин займається безліч виробників із різних країн світу, кожен з яких має свої секрети та особливості виробництва.
Як вживається солодке вино
Важлива властивість солодкого вина – Універсальність. Десертного вина не характерні жорсткі обмеження сумісності з різними стравами. Воно чудово поєднується з десертами – фруктами, сухофруктами, горіхами, морозивом, тістечками (що відображає назву цього легкого, смачного напою з цукром), але також гарнірами.
Підходить солодке вино до гострих страв, нежирних ковбас, м'ясних закусок, рибних страв. Особливо цінується поєднання із копченостями, смаженим прямо на багатті м'ясом, червоною рибою, зробленими на пару стравами.
Варто виділити поширеність білих, червоних солодких вин як інгредієнт тонізуючих коктейлів, прохолодних напоїв, особливо, для дівчат, що люблять незвичайні, дивовижні смаки. Вино із солодкого винограду входить до складу пуншу, глінтвейну, крюшону, багатьох інших смачних коктейлів, напоїв.
Вживати десертне кріплене вино прийнято з невеликих чарочок, які називають мадерними. Насолода напою так буде відчуватися куди виразніше. До столу напій подають у графині, попередньо переливаючи з пляшки. Перед вживанням біле солодке вино рекомендується остудити до температури 10-16°С.
Які бувають десертні вина
Серед популярних солодких вин відзначимо такі, що відрізняються способом виготовлення, смаковими, ароматичними властивостями:
- Мускат – виготовляються з мускатних сортів винограду, відрізняються особливим ароматом ефірних олій;
- Ріслінг – напій із сильним фруктовим ароматом, кислинкою, мінеральним тоном. Рислінг буває солодким, напівсолодким, сухим;
- Сотерн – дорогі концентровані натуральні вина із Франції. Робляться з білого винограду сортів семільйон, совіньйон, мюскадель, мають насичений аромат;
- Айсвайн – «крижане», дороге за ціною вино з винограду, що попередньо заморожується на лозі. Цукор та інші компоненти, крім води, у процесі виготовлення не замерзають, що дає висококонцентрований напій підвищеної насолоди;
- Токайське – біле вино золотистого відтінку, виготовлене в натуральних умовах. Напій характерний присмак родзинок, медових ноток;
- Херес – іспанські солодкі, сухі вина кріплені з різних сортів білого винограду, отримані особливою витримкою. Їм характерний свій унікальний пікантний букет ароматів, уподобань;
- Портвейн – біле, червоне вино з Португалії із стійким ароматом, міцним смаком за рахунок високого вмісту спирту, буває різного рівня цукру.
Де купити солодке вино за вигідною ціною?
Червоне солодке вино недороге може стати чудовим варіантом для будь-якого приводу, крім того, це чудовий презент для друзів чи колег. Щоб вино солодке купити за доступною ціною та у високій якості, можна відвідати магазин або сайт спеціалізованого магазину WineTime. Тут ви знайдете великий вибір різних вин від відомих європейських виробників. Вся продукція має сертифікати якості, тому повністю безпечна для здоров'я людини. Крім того, у каталозі представлений великий вибір інших напоїв та продуктів харчування. Наші магазини є у багатьох містах країни, по Києву та інших містах можна замовити кур'єрську доставку, сплатити замовлення можна онлайн.