Напівсухе вино

1

Напівсухе вино - ціна смаку

Гурмани по всьому світу із задоволенням вживають цей смачний напій, що означає напівсухе вино, як його вживати і з чим поєднувати. Найчастіше використовується це вино як аперитив або столовий варіант, а це означає, що самостійно окремо від обіду або вечері воно не вживається.

Напівсухе вино може бути виготовлене з різних сортів винограду, тому можна знайти у продажу білі, рожеві или червоні напівсухі вина. Головне при виборі сировини – це вміст у ньому цукру, оптимальний рівень 20-22%.

У всіх різна перевага до вина. Одні люблять посолодше, комусь до вподоби терпкий смак сухого, а у когось своя золота середина – вибір падає на напівсухі.

Вина мають різний рівень природного цукру (гр):

  • До 4 на 1 л– сухі.

  • Від 4-18 – напівсухі.

  • Від 18-45 – напівсолодкі.

  • Понад 45 – солодкі.

Як роблять напівсухе вино

Чому вино солодке? Цукор не додають спеціально в пляшку, а регулюють, зупиняючи бродіння, таким чином отримують необхідну концентрацію. Щоб це зробити, необхідно спресувати виноград, щоб отримати сік, потім наполягати на меззі, щоб концентрація цукру досягла 5-19 г на 1 літр. Винороб зупиняє бродіння, а цукор повністю залишається у суслі.

Виробництво сухого відрізняється: процес бродіння має намір не зупиняють, залишковий цукор бродить – виходить напій, концентрацією 0,3%.

Сухе напівсухе вино: основні відмінності

Виробництво сухого та напівсухого вина дуже схоже, але на певному етапі винороби припиняють процес бродіння, для цього вони можуть нагрівати або охолоджувати сусло, все залежить від сорту винограду. Матеріал, що вийшов, проходить етап дозрівання, для цього він поміщається в ємність, що не пропускає світло. Весь цей процес може тривати від місяця до трьох років. При цьому рівень алкоголю у вині залишається на колишньому рівні 9-11% міцності, а не збільшується.

Гарне напівсухе вино не поступається сухому за міцністю, але зберігає у смаку приємну кислинку, яка подобається багатьом. Крім того, напівсухе вино – відмінний універсальний варіант, який підійде для будь-якого приводу, а також подарунком.

Чим відрізняється напівсухе вино від напівсолодкого?

Вино напівсухе та напівсолодке різниця, яких полягає в різній кількості цукру в готовому продукті, мають дуже схожий смак. У напівсухих варіантах його міститься 3-30г, а напівсолодких – 30-80г. Технологія створення напою у своїй дуже схожа, просто певному етапі процес бродіння переривається. В обох випадках використовуються сорти, які мають високий вміст цукру.

Яке напівсухе вино вибрати?

Біле напівсухе вино може мати легкий жовтуватий відтінок, золотистий або насичений бурштиновий. Якісне вино повністю виключає наявність будь-якого осаду в келиху. Для подачі такого вина відмінно підійдуть келихи із прозорого скла, які мають високу ніжку. Біле напівсухе вино наливають рівно на ¾ об'єму, це допомагає відчути його тонкий аромат.

Червоне напівсухе вино виготовляють із червоних або чорних сортів винограду. Якщо червоне вино має яскравий, насичений колір, його швидше за все витримували в бочках із дуба, які й надають темного глибокого відтінку. Таке вино відрізняється довгим присмаком і не має осаду. Це вино подають у келихах, які мають форму схожу на тюльпан, і високу тонку ніжку, заповнюють об'єм на 2\3. Іноді на банкетах або ресторані його можуть перелити в декантер. Така процедура сприяє насиченню вина киснем, тому воно чудово розкриває свій смак у повній мірі.

Рожеве напівсухе вино створюється з рожевих сортів винограду, має дуже ніжний смак і неперевершений аромат. Відмінно підійде для будь-якого приводу, для його подачі використовуються келихи на тонкій ніжці із прозорого скла, які заповнюються ¾ обсягу.

З чим поєднувати напівсухі вина?

Напівсухе вино це відмінний універсальний варіант, який поєднується з будь-якими стравами. Червоне вино відмінно підійде для м'яса чи морепродуктів. Крім того, його можна подати до риби у пряному соусі або будь-якому сорті сиру. Перед подачею вино рекомендується охолодити до 15-17С. Крім того, таке вино містить достатньо цукру, тому його подають до випічки або десертів.

Гарне біле напівсухе вино також можна поєднувати з будь-якими стравами, воно відмінно підходить до птиці, риби, морепродуктів, овочів та паштетів. Вино білого кольору відмінно підходить до пряних страв східної кухні, перед подачею охолоджують до 8-12С.

Напівсухі вина виробляються в різних країнах світу. Найбільше білих вин виготовляє Італія, Франція, Німеччина та Австрія. Для його виробництва використовуються сорти – Аліготе, Мускат, Шардоне. Франція та Італія займають лідируючі позиції з виробництва червоних напівсухих вин, для цього використовуються сорти Сапераві, Муджерітулі, Каберне. Також можна знайти чудові сухі вина від грузинських, австрійських і навіть вітчизняних виробників.

Де купити вино напівсухе?

Смачне напівсухе вино можна придбати у спеціалізованому інтернет-магазині Winetime. Тут у каталозі можна знайти великий вибір вин, а також інших напоїв та страв від найкращих виробників зі світовим ім'ям. Наш магазин має безліч прямих контрактів на постачання товарів із багатьма світовими виробниками. Кожен товар має докладний опис, вказана також ціна. Оформити покупку дуже просто, достатньо дотримуватися інструкцій сайту, щоб швидше здійснити вибір, можна скористатись розділом «Рекомендуємо спробувати», є кур'єрська доставка по Києву, а також в інші міста. Вся продукція має сертифікати якості та відповідає високим європейським стандартам.