Кортезе і вино з нього: зухвала лаймова свіжість преміум-класу
Кортезе — елітний білий виноград з якого виробляють найдорожче італійське вино Gavi di Gavi. Чому саме з нього?
Інтернет-магазин WineTime розібрався в особливостях сорту, і поспішає поділитися своїми спостереженнями з вами.
Історія
Батьківщина лози кортезе — Алессандрія. Сотні сорт кортезе займав південно-східну частину П'ємонту. Перша згадка про нього датується ще XVII століттям. До недавнього часу кортезе був безумовним фаворитом італійців, поки його не скинули з п'єдесталу арнеіс і москато д'асті.
Особливості
Кортезе — надпродуктивна лоза, яка потребує постійного нагляду і контролю. Якщо вчасно не збалансувати присутність сорту за допомогою підрізання, лоза дає рясний, але марний врожай, з якого виходить невиразне і нудне вино.
Дивна, але дуже корисна особливість кортезе — збереження свіжості навіть в жаркому кліматі. Але головна умова для виробництва гарного вина — зрілість.
Розкрити свій потенціал виноград може тільки в обмеженому терруарі. Будь-яка зміна умов зростання роблять кортезе неймовірно кислотним, і пити з нього вино в моноваріанте просто неможливо.
Звичайно, за межами Алессандрии кортезе також вирощується, але в якості додаткового до інших, сорту. З нього роблять відмінні бленди. Деякі виробники використовують яблучно-молочну ферментацію для зниження кислотності. Іноді з кортезе роблять ігристі вина.
Ягоди кортезе мають тонку і ніжну шкіру, чутливу до гниття. Тому за межами рідного терруара і навіть в Італії, вирощується в якості експерименту.
Гастрономія
Плануєте купити вино з кортезе? Подавайте його до морепродуктів і пасти.
Замовити вино з кортезе з доставкою по Києву та Україні в інтернет-магазині WineTime можна онлайн або по телефону.
Приємних покупок.