Безалкогольні вина
Незважаючи на те, що алкогольні напої супроводжують людське суспільство протягом усієї світової історії, не всім людям підходить вживання спиртовмісного вина або інших видів алкоголю. Відмова може бути з причин здоров'я, вагітності, частого перебування за кермом, боротьби з надмірною пристрастю до хмільних напоїв, ідейних міркувань. Проте є спосіб насолодитися смаком алкогольного напою без отримання організмом п'янкого впливу. безалкогольне вино та інші варіанти алкоголю без звичного вмісту етанолу.
Безалкогольні вина мають не таку довгу історію, як звичайні. Вперше вони почали вироблятися німецькими виноробами на початку XIX століття з орієнтацією на водіїв, які не бажають відмовлятися від смаку улюбленого хмільного напою. Винахідником способу вакуумної дистиляції, що позбавляє вино спирту, в 1908 році став Карл Юнг – людина з тим самим ім'ям, що у всесвітньо відомого психіатра.
У цьому безалкогольне вино виробляється у багатьох європейських країнах, а також США. Серед різновидів безалкогольних вин представлено багато смакових варіантів. бувають теж червоні та білі напої, а також можна зустріти ігристі. Важлива перевага такого вина – при практично повній відсутності спирту, воно зберігає свої смакові якості та корисні речовини. Окрім цього, вино без алкоголю є низькокалорійним напоєм.
Що таке безалкогольне вино
Винний напій без алкоголю має ті самі якості, що й оригінальні хмільні вина, але градус алкоголю в ньому не буває більше 0,5%. По виготовленню перші етапи виробництва ідентичні стандартній технології отримання вина. Але на стадії готовності напою з нього прибирають алкогольні речовини одним із трьох способів:
- Пастеризація. Метод заснований на нагріванні вина до +80°C. За такої температури відбувається випаровування алкоголю. Головний мінус способу – з ним йде винний аромат. Тому винороби, які опікуються своєю репутацією, не використовують цей метод.
- Зворотний осмос. З допомогою дрібної мембрани фільтруються молекули етанолу. Процес займає багато часу. Частина ароматичних речовин також випаровується. Цим методом користуються мало виробників через тривалість процесу та дороге обладнання.
- дистиляція вакуумом. Найпоширеніший метод, у якому не страждає якість вина. Алкоголь випаровується у вакуумі швидко за +27°C.
За культурою вживання безалкогольні вина не мають жодних відмінностей від традиційних алкогольних. Найкращі смакові якості ці напої демонструють в умовах стандартної температури для житлового приміщення. Зберігання самої пляшки рекомендується здійснювати у похилому положенні без потрапляння сонячних променів.
Переваги безалкогольних вин
Можна виділити масу переваг вина, що не містить алкоголю, від відсутності п'янкого впливу до його корисних властивостей.
За смаком безалкогольне вино має схожість із звичайним. Але відсутність спирту робить смак блідішим. Тому у вино без етанолу додають цукор або концентроване виноградне сусло. Відгуки про безалкогольне вино відзначають дещо більшу насолоду. Іноді для насолоди додають компоненти фруктового соку або рослин, доводячи смак до винного. Вибираючи напій, уважно розгляньте етикетку та переконайтеся, що у складі міститься лише сік винограду.
Вино, що не містить спирту, можна вживати людині, яка керує транспортом. Серед позитивних якостей також можна виділити відсутність цукру, що дуже підходить для людей, які страждають на цукровий діабет або тим, хто сидить на дієті. Сухе безалкогольне вино містить малу кількість калорій і не заважає схуднення.
Важлива якість вина без спирту, як зазначають дієтологи, полягає у його корисності. Оскільки воно практично без цукру, то належить до низькокалорійних харчових рідин. Калорійність у ньому тримається лише на рівні 6 ккал на 100 г продукту.
Напій добре підходить тим, хто сидить на дієті, людям зі зниженою шлунковою кислотністю, що страждають на цукровий діабет. Він позитивно впливає на кровоносні судини, знижує ризик інсульту. Також сухі безалкогольні вина особливо сприяють зменшенню тиску. З корисних речовин склад напою включає безліч мікроелементів та комплекс вітамінів.
Як вибрати та замовити безалкогольне вино
Випускають безалкогольні вина виробники з різних країн. Часто можна зустріти німецькі напої за дешевими цінами. Поширено також іспанське безалкогольне вино. Загалом вибір брендів простягається від європейських країн до Америки, Австралії.
З огляду на склад, безалкогольні вина бувають сухими, солодкими або напівсолодкими з білих, червоних, рожевих виноградних сортів – вибір досить широкий, як і з алкогольною продукцією. Показник алкоголю при цьому може бути від 0,1 до 0,5%, цукру – ndash; від 1,1 до 88 г/л. У виробництві може використовуватися виноград каберне совіньйон, гарнача тинта, шардоне, совіньйон блан, вайсбургундер, мюллер тургау, рислінг, гарнача бланка, віура та ін.
Сьогодні напій представлений у широкому асортименті. Купити безалкогольне вино можна, вибравши серед таких видів:
- За наявності вуглекислоти – тихе та ігристе.
- За кольором: традиційні біле, червоне, рожеве та оригінальне блакитне.
- За рівнем солодощі: сухе, солодке, напівсухе, напівсолодке.
Сорт винограду визначає вид вина, його колір та смак. Найпоширенішими сортами вважаються Шардоне, Sauvignon Blanc, Вайсбургундер, Ріслінг та інші. Відомі країни-виробники – Іспанія, Італія, Німеччина, Грузія. Асортимент дуже великий, при цьому ціна безалкогольного вина дещо вища, ніж звичайного. Це пов'язано з додатковими витратами на звільнення від спирту.
Поєднання вина без алкоголю з іншими продуктами
Отримати задоволення від їжі та вина можна, правильно скомбінувавши продукти та напої. Чітких правил використання вина немає, лише рекомендації:
- Білі вина застосовують з білим м'ясом (наприклад, курячою грудинкою), а червоні – з яловичини, телятини, свинини.
- Добре поєднуються з напоєм ягоди, фрукти.
- До білого безалкогольного вина можна подати салати, рибу.
Є продукти, які несумісні з винними напоями та притуплюють смакові рецептори:
- цитрусові;
- кави, шоколад;
- прянощі та трави;
- оцет та майонез;
- консервація.
До всіх м'ясних страв з птиці, телятини, дичини, а також до м'яса гриль подається червоне сухе безалкогольне вино Чудовим варіантом стане іспанський напій Vintae Zero Zero Red. Добре поєднується це вино з іспанською та італійською кухнею, сирами та м'ясними делікатесами. Напівсолодке Peter Mertes Bree Free Red підійде до індички, курки, червоної риби або ковбасних виробів.
Біле сухе вино Vintae Zero Zero White створить компанію морепродуктів, овочів та риби. Напівсолодке, наприклад, Ebony Vale Chardonnay або Zimmermann-Graeff & Muller Michel Schneider, поєднується з борошняними десертами, фруктами та сирами.
Безалкогольне рожеве вино – це легкий напій, який підходить до десертів та фруктів. Його подають із середземноморською кухнею, м'ясом кролика, скумбрією, моцарелою.
Де купити безалкогольне вино
Безалкогольні вина в широкому асортименті та за вигідними цінами пропонує інтернет-магазин WineTime. Купити безалкогольне вино у нас можна сухе, солодке, напівсолодке біле, червоне чи рожеве. Представлені найкращі марки з Європи – ndash; Німеччини, Іспанії, Італії брендів Peter Mertes, Reh Kendermann, Zimmermann-Graeff & Mulle, Felix Solis Avantis, Vintae, Shenk та інших. Звертайтесь до нашого каталогу, щоб замовити якісне вино у Києві та по всій Україні зі швидкою доставкою.