Вино вермут - це справді вишуканий напій, який здатний перенести в минуле всього після одного ковтка. Вже багато років він залишається невід'ємною частиною багатьох святкових столів. Сучасний вермут є втіленням багатовікових історій, традицій та задоволення.
Пропонуємо познайомитися з напоєм трохи ближче та дізнатися, де він був створений, чим відрізняється від класичного вина та як правильно пити вермут.
Вермут - це різновид ароматизованого вина, що виділяється завдяки своєму складу та багатому смаку.
В результаті виходить вишуканий вермут, міцність якого варіюється від 14,5 оборотів до 25 оборотів.
Сучасні виробники пропонують як солодкий вермут, так і сухий, із різноманітними смаковими відтінками. Завдяки своїм якостям цей напій нерідко стає невід'ємною частиною страв у кулінарії. Червоний вермут може бути як самостійним напоєм, так і інгредієнтом для приготування коктейлів.
Вперше вермут був створений ще в античні часи, коли серед римлян було популярне додавання у вино трав та спецій для вдосконалення його смакових якостей та більш тривалого збереження. Але якщо говорити про сучасну варіацію напою, то варто повернутись до XVIII століття, саме тоді італієць Антоніо Бенедетто Карпано представив свій перший вермут на комерційній основі. В основі напою було біле вино, а полин, кориця та інші інгредієнти послужили для створення витонченого аромату. Незабаром вермут рецепти розширилися, оскільки приготуванням алкоголю зайнялися вже на території Франції. Там було створено чимало відомих марок, серед яких “Noilly Prat”. Ближче до кінця XVIII століття вермут Італія почав постачатись не лише будинком Carpano. На ринку також з'явилися нові фірми - Cinzano, Martini, Gancia. У наступні кілька століть найкращий вермут використовувався для приготування різноманітних коктейлів, завдяки чому став популярним у всьому світі.
Серед фахівців, які вивчали походження напою, існує версія про те, що автором першої рецептури був сам Гіппократ, який практикував використання винних напоїв з травами як тонізуючі та лікувальні засоби, що стимулюють роботу травної системи.
Рецептура приготування вермуту у класичному варіанті складається із шести кроків.
Отриманий алкоголь розливають по пляшках, у яких його може придбати кінцевий споживач.
На сучасному ринку представлені різні види вермуту, які відрізняються залежно від архітектури та виробника. Пропонуємо ознайомитися з найпопулярнішими.
Сухий вермут: у складі мінімальна концентрація цукру - від 12 до 28 г/л, відчувається яскраво виражена гіркуватість. Найбільш міцний варіант із вмістом 18% алкоголю. Активно використовується для приготування коктейлів за типом “Мартіні”. Сам по собі напій досить терпкий.
Напівсолодкий вермут: містить від 50 до 90 г/л цукру. У смаку відчуваються ніжні ванільно-медові тони. Також можна відчути легку цитрусову свіжість.
Солодкий вермут: частіше це напій червоного чи рожевого кольору, який має дуже багатий та насичений смак. Насичений карамельними та ванільними відтінками. Залишковий цукор у напої – від 130 г/л. Залежно від виробника та особливості рецептури смак може бути як землисто-мінеральним, так і фруктово-трав'яним. При виготовленні використовують карамелізований цукор, що забезпечує приємний відтінок. Основою напою є біле вино.
Вермут екстра сухий. Має мінімальну концентрацію цукру та високу міцність. Найчастіше використовується для коктейлів.
Bianco: Виробляється із світлих сортів винограду. Має світло-жовтий, трохи прозорий колір. У смаку відчувається насолода і легка гіркуватість. Містить від 10 до 15 г/л цукру.
Rosso: В основі напою є червоне вино. Має напівпрозорий темно-червоний колір, що при яскравому освітленні може відливати бурштиновим. У кожному ковтку відчувається слабкість і різкість смаку з гіркуватістю. У складі від 15 г/л цукру.
Рожевий вермут: виник на ринку нещодавно, є своєрідним поєднанням сухого та солодкого вермутів. Відчувається легкість та свіжість смаку, а також приємні фруктові нотки. Це десертний напій прозорого рожево-червоного кольору. На смак відчувається насолода, м'якість і невелика гіркуватість. Містить 15 г/л цукру.
Особливості подачі вермуту залежать безпосередньо від виду напою та способи його вживання. Якщо йдеться про коктейлі, краще на рішенням буде сухий вермут, а от солодкі вермути частіше використовуються як самостійний напій. Для кращого збереження ароматичних властивостей вермут рекомендується утримувати в прохолодних і темних місцях. Якщо пляшку відкрито, її краще вживати за 1-2 місяці та зберігати виключно в холодильнику. Якщо вермут подається самостійно, попередньо необхідно охолодити і налити в невеликі келихи. Для подачі підтримують температуру від 8 до 12°С. Додавши кілька кубиків льоду, можна зробити напій освіжаючим та підкреслити його аромат. У теплу пору року створити освіжаючий напій допоможуть тонік та газировка.
На ринку представлена величезна кількість різних вермутів, кожен з яких знаходить свого поціновувача.
Якщо ви хочете відкрити для себе принципово новий смак, варто спробувати "Rosso Antico" з фруктовими та квітковими нотками.
Перейдіть до каталогу та вибирайте напій, який порадує ваші смакові рецептори. Пропонуємо велику різноманітність алкогольних напоїв із різних країн світу. Наші консультанти з радістю розкажуть про кожен продукт із асортименту та допоможуть знайти саме те, що вам потрібно.