Рецина - безумовно, цікаве і найвідоміше грецьке вино, і напевно перше, що спадає на думку при згадці грецького виноробства. Але це не те, про що нам хочеться говорити: Рецина всі пили, всі знають (а якщо досі тільки чули і не пробували, то це легко виправити). У нас в асортименті зараз є два виробники з Греції, і їх цікаво вивчати: автохтонні сорти, специфічні кліматичні умови, історія і визнання, дуже точкове і завжди практично ексклюзивне присутність на ринку - все як треба для допитливого розуму :)
Mediterra Winery знаходиться на острові Крит, який часто прикрашають званням батьківщини Зевса.
Виноробня заснована в 1973 році і сьогодні її вина продаються в 25 країнах світу. Її врожайність - 75000 л/га, що менше, наприклад, ніж врожайність Мозеля і Рейнгау (середня врожайність у Німеччині - 103 000 л/га). Щорічний обсяг виробництва - понад 10млн пляшок на рік (для порівняння - відомий іспанський виробник Vallformosa виробляє 15 млн пляшок на рік.
Всі вина - з місцевих сортів винограду, & nbsp; вирощених в зоні PDO Peza (PDO - & nbsp; аналог французької класифікації AOC), де пагорби заввишки 400м захищають лозу від гарячих Африканських вітрів. Грунти переважно вапнякові. Найпоширеніші сорти на острові - це вілана для білих і котсіфалі для червоних вин.
У вілани лимонно-трав'яний характер, пікантний і свіжий смак, хороший потенціал до витримки.
Для котсіфалі характерні інтенсивний аромат зі спеціями і нотками тютюну і шкіри навіть у молодих винах, міцний смак. Це вино чудово проявляє себе в купажі з Манділарі.
Особливості виробництва: холодна мацерація триває впродовж 4 годин (при контакті з шкіркою і кісточками сік винограду насичується речовинами, що дозволяють зробити вино насиченим і ароматним).
Дегустація: Аромат спочатку здався затиснутим і не виразним, пізніше розкрився стиглими фруктам, особливо - ананасом. Смак свіжий, з хорошою кислотністю, приємним післясмаком.
Vin de Crete Kotsifali-Mandilaria
Особливості виробництва: костіфалі і манділарія вініфікують окремо. Після додавання дріжджів, мацерація триває протягом 7 днів.
Дегустація: Аромат дуже інтенсивний, з потужними проявами сільського життя з усіма пікантними подробицями. Смаку трохи не вистачало гармонії: кислотність висока, танін випирає.
Mavrodaphne of Patras (Пелопенес)
Особливості виробництва: бродіння зупиняють додаванням бренді. Витримка в бочках - 1 рік.
Дегустація: глибокий насичений колір, аромат сухофруктів, ягід в цукрі, чорного шоколаду і кави. Це соковите, але досить легке солодке вино. Сподобається любителям портвейну рубі.
Boutari
Сімейна виноробня, заснована в Науссі Джоном Бутарі, дідусем сьогоднішнього президента компанії. Виготовляють 18 млн пляшок на рік. Лідер на ринку Греції. У 2008 стала виноробнею року в Європі за версією Wine & Spirits Magazine. Boutari відведено 3 місце в Залі Слави Wine & Spirits Magazine (!!!).
Особливості виробництва: сьогодні щоб зберегти свіжість і яскравий аромат в спекотному кліматі, використовують сталеві чани. На Санторіні витримку в сталевих резервуарах почали практикувати саме Бутарі після того, як в 1987 році Янісу Воятзісу (Yannis Voyatzis) доручили вивчити потенціал виноробства і зробити «експериментальний вінтаж» і результати перевершили очікування. Після цього експерименту Бутарі побудували виноробню зі сталевими танками і цим задали вектор розвитку білого виноробства для всього острова.
«Вина острова Санторіні - це про мінеральну структуру і кислотність, тут фрукти - це вторинне», - пише Tara Q. Thomas, головний редактор WineSpectator.
Дегустація: Це дуже цікаве вино, але його не назвеш універсальним, як кажуть, це вино «не для всіх»: його пронизлива кислотність і потужна мінеральність роблять його найбільш інтригуючим вином з Греції. Я б сказав, це вино для любителів гострих відчуттів. Аромат віддалено відгукується жовтими фруктами і нотою мазуту, смак гострий, солоний. Тіло у вина дуже щільне, масляниста, густе. Післясмак триває дуже довго. Повірте, це чарівно.
[65229:left][65226:left][65227:left][65343:left]