Новорічне меню 2025. Топ 10 страв

Поділитись
Новорічне меню 2025

Новорічна ніч — особливий час, коли сім'я та друзі збираються за святковим столом. Вірно підібране меню створить атмосферу радості та залишить найкращі спогади. Пропонуємо 10 цікавих ідей, які гармонійно поєднують традиції, сучасні підходи та досконалі гастрономічні поєднання з напоями.

Олів'є з червоною рибою

Олів'є з червоною рибою: класичний салат по-новому

У багатьох людей уже традиція в меню на новорічний стіл додавати олів'є, але замість класичного варіанта можна зробити його по-новому. Думаючи, що приготувати на новий рік салати, можна зробити такий варіант. Олів'є в цьому виконанні набуває вишуканого смаку завдяки червоній рибі. Слабосолона сьомга чи форель замінюють традиційну ковбасу, додаючи ніжності. Для балансу свіжий огірок можна замінити на консервований, попередньо віджавши зайвий розсіл. Порада: залиште салат у холодильнику на 30 хвилин перед подачею.

Ингредиенты:

  • Варена картопля — 4 шт.
  • Варена морква — 2 шт.
  • Варені перепелині яйця — 10 шт.
  • Червона риба — 600 р.
  • Свіжі огірки — 2-3 шт.
  • Консервований горошок — 1 банк.
  • Майонез або сметана (30%) — 75 г.
  • Зелень — за смаком.

Наріжте всі інгредієнти кубиками, заправте вибраним соусом та перемішайте. До цього салату відмінно підійде сухе ігристе вино. Можна вибрати наприклад Dal Bello Asolo Superiore Millesimato. Таке поєднання здатне наголосити на ніжності салату. 

Цікавий факт, що салат Олів'є названий на честь французького шефа Люсьєна Олів'є. Він створив цей рецепт у 1860-х роках.

Качка з апельсинами та медовою глазур'ю

Качка з апельсинами та медовою глазур'ю

Новорічного меню страв можна розбавити вишуканим гарячим варіантом качки з апельсинами. Цей рецепт натхненний качкою по-пекінськи — однією з найдавніших традицій китайської кухні. Апельсини додають соковитості, а медова глазурка дарує ніжну насолоду. І таке поєднання точно здивує всіх гостей.

Для її приготування знадобляться такі інгредієнти:

  • Качка (2-2,5 кг).
  • Апельсини — 2-3 шт.
  • Часник — 3-4 зубчики.
  • Мед — 2 ст. л.
  • Соєвий соус — 2 ст. л.
  • Кориця, чебрець — за 1 год. л.
  • Оливкова олія — 3-4 ст. л.
  • Сіль, перець — на смак

Ретельно підготуйте качку. Для цього необхідно добре її промити і при необхідності прибрати залишки пера та зайвий жир. Потім зробіть кілька проколів у шкірі за допомогою вилки. Це необхідно для того, щоб весь зайвий жир виходив під час запікання.

Потім змішайте мед, соєвий соус, спеції та олію, натріть качку маринадом зовні та всередині. Залишіть на 4-6 годин.

Начиніть птаха апельсинами та часником, запікайте в духовці при 180°C близько 2,5 годин. За 30 хвилин до готовності змастіть медово-апельсиновою глазур'ю. При виборі алкоголю до такої страви слід зупинитись на сухому червоному вині, наприклад, Albret El Balcon Crianza, доповнить насичений смак.

Салат з авокадо, креветками та лимонним соусом.

Салат з авокадо, креветками та лимонним соусом

У новорічне меню рецепти обов'язково мають бути легкі салати. І одним з таких є салат з авокадо, креветок та заправлений лимонним соусом. Цікаво, що авокадо називають "лісовою олією" завдяки високому вмісту корисних жирів.

Цей салат ідеально доповнить новорічний стіл завдяки простим та ніжним інгредієнтам:

  • Креветки — 100-120 г.
  • Мікс салатів — 40 г.
  • Авокадо Хаас — 1 шт.
  • Сік лимона — 1/3 шт.
  • Оливкова олія — 4-5 ст. л.
  • Пармезан — для прикраси.

Для початку викладіть мікс салатів, шматочки авокадо, креветки шарами, полийте лимонним соком та олією. Посипте тертим пармезаном. До такого салату можна подати біле сухе вино. Наприклад, Konrad Sauvignon Blanc «Hole in the Water». Це вино відрізняється цитрусовими нотами, які стануть доповненням до салату.

М'ясна тарілка з делікатесами та сирами

М'ясна тарілка з делікатесами та сирами

Смачне новорічне меню не може обійтися без м'ясної тарілки у поєднанні із сирами. Комбінація прошутто, салямі та м'яких сирів (Camembert або Brie) стане окрасою столу. До неї підійде сухе рожеве вино. Гарний вибір — Bodegas Care Rosado.

Цікавий факт, що делікатеси, наприклад прошутто, з'явилися ще за часів Римської імперії.

Млинці з червоною ікрою

Млинці з червоною ікрою: найсмачніша закуска

Думаючи на новий рік, що приготувати на стіл можна додати просту, але розкішну страву. Символом свята точно стануть млинці з ікрою. Така начинка не тільки смачна, а й корисна. Позаяк червона ікра є джерелом Омега-3.

Для їх приготування необхідні: 

  • Борошно — 130 г борошна.
  • Молоко — 340 мл.
  • Яйця — 2 шт.
  • Цукор — 2 ст. л.
  • Масло — 2 ст. л.
  • Червона ікра — 100 г.

Змішайте всі інгредієнти для млинців та перемішайте до однорідної маси. Обов'язково смажте їх тонкими. Потім викладіть млинець на тарілку, покладіть ікру і загорніть. Подавати млинці можна з шампанським. Фактичним поєднанням стане Moët & Chandon Brut Imperial

Сирне фондю

Сирне фондю — ідеальний вибір для святкової компанії

Сирне фондю стане справжньою родзинкою вашого святкового столу. Його можна подавати з хрустким багетом, свіжими овочами або фруктами все залежить від вашої фантазії. Гаряче сирне фондю чудово поєднується з білим вином. Фондю виникло у Швейцарії. Ця страва була створена для використання залишків сиру, які ідеально підходили для розтоплення. Багато людей вживають цю страву разом з Aves del Sur Chardonnay. Це вино підкреслить ніжність сиру та доповнить страву.

Запечений лосось у вершковому соусі

Запечений лосось у вершковому соусі

Лосось у багатьох культурах символізує достаток та процвітання. Для гурманів, які думають, що приготувати на новий рік гаряче, чудовим варіантом стане рецепт із цією рибою. Він має насичені смаки та стане фаворитом святкового меню.

Для приготування потрібно взяти:

  • Лосось — 2 шматки.
  • Вершки — 150 мл.
  • Помідори чері — 5 шт.
  • Брокколі — 150 г.
  • Часник — 2 зубчики.
  • Пармезан — за смаком.
  • Сіль, спеції.

Лосось посоліть, обсмажте на оливковій олії з обох боків по 3-4 хвилини і викладіть на тарілку. На цій же сковорідці розтопіть вершкове масло, додайте подрібнений часник, порізані навпіл чері та броколі. Гасіть 5 хвилин під кришкою. Влийте вершки, додайте спеції, трохи води та готуйте ще 2 хвилини. Викладіть у соус лосось, полийте його зверху, натріть пармезан і тушкуйте ще 3 хвилини. Перед подачею збризкайте лимонним соком. Біле сухе вино чудово підійде до цієї страви. Наприклад Dr. Heidemanns-Bergweiler Riesling, підкреслить делікатний смак лосося та вершкового соусу.

Картопляні крокети з трюфельною олією

Картопляні крокети з трюфельною олією

Просте новорічне меню можна розбавити вишуканими картопляними крокетами з трюфельною олією. Крокети вперше з'явилися у Франції XIX століття як делікатес для королівських свят. Ця страва додає нотку розкоші до бюджетного новорічного меню.

Для їх приготування знадобиться:

  • Картопля — 500 г.
  • Яйце — 1 шт.
  • Вершкове масло — 20 г.
  • Панірувальні сухарі — 100 г.
  • Борошно — 50 г борошна
  • Рослинна олія — 400 мл.
  • Сіль, спеції

Для приготування спочатку візьміть яйце та відокремте білок від жовтка. Білок збийте в піну. Відваріть картоплю до готовності, злийте воду і розімніть її в пюре. Додайте жовток, олію, спеції та перемішайте. З отриманої маси сформуйте кульки, обваляйте їх у борошні, зануріть у білок і обваляйте у сухарях. У розігрітій олії обсмажте крокети до золотистої скоринки. Поєднувати таку страву краще з ігристим вином Cava. Наприклад, Alta Alella Laieta Rose Cava гармонійно підкреслить аромат трюфельної олії.

Тірамісу у склянках

Десерт "Тірамісу" у склянках

Думаючи, що приготувати на новий рік як десерт, можна віддати перевагу легені у приготуванні “Тірамісу”. Цей порційний варіант італійського десерту стане ніжним завершенням новорічного столу. Назва "Тірамісу" перекладається як "підніми мене", натякаючи на тонізуючий ефект від кави та какао.

Інгредієнти:

  • Печево "Савоярді" — 250 г.
  • Розчинна кава — 1 склянка.
  • Жовтки — 4 шт.
  • Цукор — 100 г.
  • Вершки — 250 мл.
  • Сир "Маскарпоне" — 250 г.
  • Какао для декору.

До десерту ідеально підійде лікер Baileys Irish Cream, який додасть десерту кремових ноток.

Панеттон

Панеттон — італійський святковий кекс

Крім того, що можна приготувати на новий рік з основних страв, важливо також подбати про десерт. Відмінним варіантом стане Панеттон — це символ Різдва та Нового року в Італії, що випікається у формі високого купола. Ця традиційна випічка із сухофруктами та горіхами стане прикрасою вашого столу. Його можна поєднувати із солодким вином Filipetti Dolce. Воно підкреслить смак десерту та створить святкову атмосферу.

Новорічного меню нове — це справжня творчість! Виберіть наші рецепти, і ваш стіл буде наповнений смаками, ароматами та святковим настроєм. Плануючи свято, пам'ятайте: головне — це теплі моменти з близькими.

Про WINETIME

Гастромаркети WINETIME це 35 гастромаркетів у 15 регіонах і понад 8000 найменувань товарів власного імпорту з Італії, Іспанії, Франції, Чилі, Португалії, Німеччини, Шотландії, Австралії та інших країн.

Вино та листи

Підпишіться на наші новини і акції

Iм'я*
E-mail*
Вхід
Логін
Пароль
Вам вже виповнилось 18 років?
Разом єдині! Залишайся на UA версії сайту!
UA | RU
restrict-age