Арманьяк

1

Арманьяк - ціна міцного смаку Франції

Арманьяк – традиційний французький напій з легендарної провінції Гасконь (її оспівав Дюма в легендарних "Мушкетерах"). Арманіяк має багату історію – він старіший за віскі і коньяк, перша згадка про напій датується 1348 роком.

Його отримують методом подвійної перегонки білого вина, з певних сортів винограду. Процес має суворі правила, які регулюються законом, а саме:

  • можна використовувати тільки місцеві вина 10 сортів (Уні Блан (найпоширеніший сорт — до 75%), Бако 22А, Коломбар, Фоль Бланш, Мюзак, Бланкет Гріз, План де Грез, Месліє Сен-Франсуа, Жюрансон Блан, Клерет де Гасконь);
  • проводиться тільки на території Арманіяку (Гасконь, Франція);
  • перегонка вина відбувається або методом подвійної дистиляції, або безперервної перегонки в аламбиках, при цьому дистиляція має бути завершена до 30 квітня наступного після збирання врожаю року;
  • готовий напій має пройти відповідний контроль якості.

Як правило, арманьяк – міліозимий напій, тобто він виготовлений з урожаю одного року, тому на етикетці вказують дату початку витримки та дату розливу по пляшках, а не вік арманьяку. Але якщо використовується кілька спиртів (купажування), тоді вказують вік наймолодшого спирту в купажі.

Подібно коньяку, арманьяк витримують у дубових бочках, де він насичується кольором та ароматом. Однак, на відміну від бренді та коньяку, закон дозволяє додати в напій карамель і розбавляти його дистильованою водою для зменшення міцності.

Втім, справжні майстри вважають за краще зменшувати міцність арманьяка не шляхом домішок, а за рахунок «частки ангела» - банального випаровування спиртів.

Арманьяк, ціна якого залежить від витримки, з'явився набагато раніше за коньяк, тому цілком може вважатися найстарішим міцним напоєм. Спочатку арманьяком називали простий спирт, який вироблявся на місцевих виноградниках, напою приписували цілющі властивості. Якість такого спирту безпосередньо було пов'язане з якістю винограду та особливостями його дозрівання, тому його не завжди вдавалося продати. Щоб уникнути збитків, спирт поміщають у дубові бочки, які могли забезпечити тривале зберігання продукту. Саме завдяки подібній витримці сьогодні можна Арманіяк купити у такому вигляді. Дуб надавав напою не лише гарний бурштиновий колір, а й нові смакові характеристики.

Винороби постійно вдосконалювали технології приготування подібного напою, але наприкінці 19 століття епідемія філоксери внесла свої корективи в технології виробництва.

Як сьогодні роблять арманьяк

Купити гарний арманьяк можна на основі білого сухого вина. Найчастіше використовують відразу кілька сортів білого винограду. Щоб отримати свій класичний смак та запах, напій проходить три етапи:

  • вініфікацію;
  • дистиляцію;
  • витримку.

Технології виробництва коньяку та арманьяку дуже схожі, відрізняє їх хіба що процес дистиляції. Винний напій закінчує своє бродіння в останніх числах листопада, саме це гасконці відзначають великими урочистостями, які звуться "Полум'я Арманьяка". Одночасно з цим періодом стартує і процес перегонки напою, який триває до Нового року. Для перегонки використовується Арманіякський аламбік або його Ширанський варіант, який використовується для перегонки коньяку.

Арманьяк, вартість якого залежить від сорту винограду та особливостей виробництва, нагрівається при перегонці лише один раз, для цього беруть дубову стружку. Слід зазначити, що міцність напою досить висока і може становити 50-70%. Після завершення перегонки сировину поміщають у бочки, виготовлені з молодого дуба. Іноді в процесі дозрівання бочку можуть змінювати на старішу, це сприяє зменшенню кількості танінів у напої. Також це призводить до випаровування алкоголю, тому градус арманьяку у старих бочках помітно знижується. Після закінчення процесу витримки напій розливають у скляну тару, де він може зберігатися протягом тривалого часу.

Різновиди арманьяку, вік, вартість

Арманьяк у Києві можна придбати з різним терміном витримки, який досить просто визначити, потрібно лише подивитися на етикетку:

  • V.S – такий напій має три зірки, термін витримки не менше двох років, відмінно підходить до м'яса або як основа для коктейлів.
  • V.S.O.P. – витриманий напій протягом 5 років, має яскравий бурштиновий колір, може поєднувати спирту різного віку, що забезпечує м'якість смаку.
  • X.O – досить зрілий напій, який провів у бочках із дуба щонайменше 6 років. Має легкі нотки дерева, що обумовлено наявністю витриманих спиртів у складі.
  • Hors D’Age – відмінний варіант якщо потрібно дорогий арманьяк купити , термін витримки напою не менше 10 років. Яскравий бурштиновий колір має зелений відлив. У смаку присутні нотки ванілі, чорносливу та кориці.

Сорти арманьяку можуть відрізнятися залежно від регіону походження сировини.

Як пити і де замовити арманьяк

Бренді арманьяк купити найкраще як аперитив, у такому разі його варто подавати з кубиками льоду. Завдяки високій міцності напою, його можна поєднувати з водою, апельсиновим соком, содовою і навіть кавою.

Найкраще арманьяк подавати до страв з м'яса чи риби. Молоді напої можна поєднувати з паштетами чи морепродуктами, старі найкраще підійдуть до жирного смаженого м'яса. Перед подачею напій повинен подихати, пити його необхідно невеликими ковтками, не потрібно охолоджувати.

Де вигідно купити арманьяк в Україні?

Арманьяк купити у Києві за доступною ціною можна на сайті магазину Winretime. Також тут можна купити безліч вин, міцного алкоголю та інших напоїв та продуктів з усього світу. Компанія має прямі поставки, тому як реалізовані товари та їх справжності покупці можуть бути впевнені. Арманьяк фото та вартість напою вказані в каталозі.