30.07.2015
Поділитися

Робоча дегустація №1: легкі білі

Ми провели дегустацію в пошуках літніх вин, якими хочеться втамовувати спрагу. Вибирали ті вина, в яких очікували зустріти легкість, без важких відтінків дуба або яскравих тропіків, про які частоговорять  «вистрибують» чи «вивалюються» з бокалу. На перший погляд, ці вина можуть здатися простими, навіть нейтральними, але, з іншого боку, саме такими і повинні бути літні вина, коли їсти або зовсім не хочеться, або вибираєш дуже легкі страви. Не з усіма винами ми вгадали, але дегустація вдалась однозначно цікавою :)

Отже, ми шукали питкі, легкі, ненав'язливі, неінтенсивні в ароматі і смаку вина. Ті, які не змусять Вас забути про все на світі, але якщо їх добре охолодити і подавати з морепродуктами, то вийде чарівна літня вечеря.

Як ми обирали?  

- Невисокий відсоток алкоголю.
- Не витримується в дубі.
- Молоді вина, які потрібно пити «зараз».

Такі провина не виходять в спекотних місцях, як, скажімо, в розпеченому передгір'ї Анд або в Новому Південному Уелсі в Австралії з його субтропічним кліматом.

Ми спробували 6 вин. Коротке резюме по кожному - читайте нижче.

Cantina Castelnuovo del Garda Chardonnay Castel Novo
Регіон: Венето. Сорт: шардоне. Акологоль: 12%
Легке, питке і просте вино на кожен день. Аромат свіжий, з тонами стиглих фруктів та квітів. Випити можна багато, особливо на пікніку.

Cantina di Soave Bianco di Custoza
Регіон: Венето. Сорт: требіано та гарганега. Акологоль: 11,5%.
Колір із зеленуватим відтінком, аромат дуже легкий, тонкий, ледве вловимий. Смак, легкий. При низьких температурах (приблизно до 10°С) - п'ється відмінно, але навіть якщо трохи нагріється - гірчить. Хороший пікнікові-банкетний варіант.

Bougrier Muscadet Sevre et Maine
Регіон: Долина Луари. Сорт: мюскаде. Акологоль: 11,5%.
Аромат - дуже витончений. Після декількох хвилин в келиху, розкрилися тони зеленого яблука. Смак свіжий, висока кислотність, вино «просить» їжі.

Fontana Candida Frascati Superiore
Регіон: Лаціо. Сорт: мальвазія та требіано. Акологоль: 12,5%. 
Спочатку аромат дуже яскравий, свіжий, з тонами яблука (нагадує аромат просекко). Але явний мінус вина - виразна гірчинка. Щоб цього уникнути, вино потрібно охолоджувати до температури близько 6ºС. Пити самостійно не рекомендую: занадто просто й невигадливо.

Bosco Tradizionale Trebbiano d’Abruzzo Superiore
Регіон: Абруццо. Сорт: требіано. Акологоль: 12,5%
Характер цього вина глибший, аромат витонченіший. Колір більш насичений, аромат не інтенсивний, з нотами квітів та вершків, зелених фруктів. Смак щільний, як у шардоне, але кислотність вища. В цілому вино свіже і округле, післясмак тривалий.

Blanc de Camarsac
Регіон: Ентре дю мер. Сорт: cовіньйон. Акологоль: 12,5%
Вино особливе. Для цінителів «котячих ароматів» - це головна нота, яка переважає в ароматі. Далі - яскравий аромат дині, печеного гарбуза, які пізніше перетворюються в легкі тони воску. Смак - чистий, свіжий, потужний, кислотний.

Наш висновок. З випробуваного списку ми вибрали для втамування спраги:

1. Шардоне від Castelnuovo і Бьянко ді Кустозе - втамовують спрагу на «п'ятірку»! Для пікніка та «пити щодня».

2. Требіано від Bosco продовжує стиль легкості, але вино більш щільне. Тіло можна порівняти з шардоне, але смак свіжіший. Підкорило майже всіх наших дегустаторів.

3. Камарсак - вино цікаве, з якого боку не глянь. Це вино з Бордо, але субрегіон мало кому відомий. Це совіньйон, але його аромат вдалося розгадати не всім. Міцний горішок, до якого слід підходити тільки після повного вивчення попередніх вин зі списку.

Автор: Павло Мнухін, онлайн-сомельє WINETIME

[58320:left][60327:left][57541:left][58011:left][78903:left][79486:left]

 

Про WINETIME Гастромаркети WINETIME це 31 гастромаркет у 14 регіонах і понад 8000 найменувань товарів власного імпорту з Італії, Іспанії, Франції, Чилі, Португалії, Німеччини, Шотландії, Австралії та інших країн.
Вино та листи Підпишіться на наші новини і акції
Даю згоду на обробку персональних даних