27.09.2024
Поділитися

Чим паста відрізняється від макаронів

Чим паста відрізняється від макаронів

На кухні кожної господині є постійний перелік продуктів, які є там завжди. Найчастіше серед них є макарони і паста. Ці, начебто схожі між собою вироби, мають безліч відмінностей, про які мало хто знає. У цій статті ми розповімо, що таке паста та макарони, і в чому ключові відмінності цих продуктів.

Країна походження пасти та макарон

Паста та макарони - це на перший погляд споріднені продукти, які мають зовсім різне коріння. Незважаючи на те, що вони дуже популярні серед населення Італії, у походженні виробів є суттєві відмінності. Паста має давню історію, яка почалася в Італії. Багато хто вважає, що саме в цій країні паста стала популярною, після чого перетворилася на своєрідний символ італійської кухні. Якщо вірити деяким джерелам, творцями пасти можуть бути стародавні римляни, які виготовляють прості вироби на основі борошна та води.

Макарони, незважаючи на те, що вони також асоціюються з Італією, з ймовірністю були створені в Китаї. Незалежні дослідники вважають, що китайська локшина може бути попередницею макаронів. В Італію вони потрапили завдяки подорожам Марко Поло до Італії ще XIII столітті. Але є й інші джерела, за якими макарони були доступні італійцям задовго до повернення Поло з Китаю.

Форма, розмір пасти та макарон

Якщо аналізувати, чим відрізняються пасти від макаронів, насамперед варто виділити їх розмір та форму. 

Як виглядає паста? У разі не можна виділити єдиний стандарт. У це поняття включені різноманітні форми виробів із тіста, включаючи cпагетті, фузіллі, тальятелле та багато інших. З урахуванням конкретної форми паста можна використовувати для приготування різних страв, таких як супи, запіканки або основні страви з соусом.

Форма макаронів у більшості випадків стандартна - вони доступні у вигляді коротких трубочок із внутрішніми отворами. Існують як прямі, і вигнуті вироби. При згадці макаронів на думку приходять конкретні страви, наприклад, макарони по-флотськи або запіканки. 

Незважаючи на схожість основних інгредієнтів для приготування макаронів і пасти (борошно та вода), є ряд нюансів, які відрізняють їх між собою. 

Традиційна італійська паста

Традиційна італійська паста

Проста паста відповідає таким характеристикам:

  • виготовляється з борошна твердих сортів пшениці, в якому міститься білок і глютен - завдяки цим інгредієнтам вона має характерну щільність та текстуру;
  • у більшості випадків вариться до стану "аль денте” (залишається трохи недовареною, з відчуттям жорсткості на зубах) - це робиться для того, щоб підкреслити її текстуру та смакові якості;
  • кидається в підсолену воду після закипання, після чого практично вся рідина збивається, а її частина залишається для приготування соусу.

Правильний вибір соусу – це найважливіший аспект, з яким необхідно розібратися перед тим як приготувати пасту.

Згідно з традиційними рецептами, до італійської пасти підходять різноманітні соуси:

Перед тим, як вибрати пасту, варто визначитися з соусом, адже для кожної форми існують свої ідеальні поєднання. Наприклад, з довгими видами пасти, на кшталт спагетті або лінгвіні, дуже гармонійно поєднуються легкі соуси, які обволікають кожну нитку. До пасти у формі трубочок варто приготувати густий соус, який заповнить внутрішню порожнину.

Макарони

Макарони

Серед основних характеристик макаронів можна виділити:

  • виготовлення з борошна м'яких сортів пшениці або комбінацією тверде і м'якого борошна для досягнення більш м'якої консистенції після приготування, також нерідко у складі макаронів присутні яйця або інші інгредієнти за типом шпинату і томатів, які надають колір і смак; 
  • приготування до м'якого стану, особливо якщо макарони потрібні для запіканки або супу; 
  • для варіння потрібно менше води, яку не завжди потрібно солити.

З макаронами чудово поєднуються прості соуси. Також на їхній основі часто готують запіканки.

Наприклад, до макаронів відмінно підійде вершковий або сирний соус, також можна запекти їх з сиром чи м'ясом. Проста форма макаронів дозволяє використовувати їх як основу для безлічі простих і швидких страв.

Як вибрати якісну пасту

Як вибрати якісну пасту: практичні поради

Перед тим, як приготувати пасту з підливкою, варто правильно вибрати основу для страви. Багато людей знайомі з поняттям “паста” лише поверхнево, тому не знають, чим відрізняється паста від спагетті чи подібних виробів. Насправді вони є одним з різновидів пасти, так само як локшина, різотто та інші подібні вироби.

А ось для того, щоб вибрати якісний продукт, важливо звертати увагу на такі критерії.

  1. Інгредієнти. У складі якісної пасти лише два основних інгредієнти: борошно та вода. Для виробництва кращої пасти використовують тверді сорти пшениці (дурум), завдяки яким ви кінцевому продукті міститься багато білка та клейковини. Ці компоненти дозволяють потрапити та тримати форму в процесі варіння та надають їй пружного текстурного почуття.
  2. Колір. У якісної пасти, як правило, природний золотисто-жовтий відтінок. Якщо виріб занадто яскравого жовтого кольору, або переважно білого відтінку, є ймовірність виготовлення з низькосортного борошна, або вмісту штучних барвників.
  3. Текстура. Якісна паста має бути матовою – відсутність глянцю є хорошим знаком. Матова паста виходить при традиційному способі виготовлення і здатна утримувати соус краще.
  4. Форма. Перед тим, як зварити пасту, потрібно вибрати вироби правильної форми. Від цього критерію залежить поєднання продукту з різними соусами. Наприклад, довга паста на кшталт спагетті або лінгвіні, відмінно гармонує з легкими соусами на основі олії. Коротка паста як пенне або фузиллі, більше підійде до густого соусу, наприклад, томатного або сирного.

Далі ми розповімо про найпопулярніші рецепти і як правильно їдять пасту.

Як приготувати пасту Карбонара

Як приготувати пасту Карбонара?

Ви маєте намір відкрити для себе вишукані страви, але не знаєте як приготувати пасту Карбонара? Насправді рецепт досить простий.

Інгредієнти:

  • спагетті або будь-яка інша довга паста - 400 г;
  • бекон, панчетта або гуанчіалі - 150-200 г;
  • яйця - 2 цілих та 2 жовтки;
  • чорний перець і сіль - на смак. 

Крок 1. Наріжте м'ясні інгредієнти на маленькі кубики або смужки. Цілі яйця змішайте із жовтками. 

Крок 2. Доведіть до кипіння велику каструлю підсоленої води. Додайте спагетті та варіть до стану “al dente” протягом 8-10 хвилин (паста інструкція є на упаковці).

Крок 3. На розігріту сковороду додайте бекон і обсмажуйте до появи скоринки протягом 5-7 хвилин. 

Крок 4. По готовності злийте з пасти воду, залишаючи півчашки води. Змішайте спагетті з обсмаженим м'ясом та ретельно перемішайте. Зніміть отриману суміш із вогню і додайте яйця, не припиняючи помішувати. Паста має бути теплою, але не гарячою, щоб яйця не згорнулися. Для зменшення густоти соусу можна додати воду, що залишилася, від варіння. 

Крок 5. Додайте чорний перець і трохи тертого сиру. Паста Карбонара подається відразу після приготування - це важливо для збереження її кремової текстури та насиченого смаку.

За допомогою цього рецепту ви зможете приготувати класичну пасту Карбонара, яка буде актуальною за будь-яких обставин. 

В інтернеті є безліч цікавих рецептів, тому вам знадобиться всього кілька хвилин, щоб дізнатися як приготувати пасту з грибами або сиром.

Як правильно їсти пасту

Як правильно їсти пасту: етикет та корисні поради

Паста - це не просто одна з численних страв, а справжній символ Італії, де вона представляє національну кухню. Незважаючи на те, що жорсткі правила щодо поїдання пасти відсутні, існують деякі традиції, які дозволяють максимально насолодитися стравою.

  1. Підберіть правильний посуд. Для подачі пасти використовують глибокі тарілки або балії. Вони дозволяють утримувати соус на пасті, рівномірно розподіляючи смак. 
  2. Використовуйте виделку. Основним інструментом для поїдання пасти є виделка. Для допомоги можна взяти ложку, але це зовсім не обов'язково, а в Італії взагалі вважатиметься поганим тоном.
  3. Не ріжте пасту. Італійці вважають, що розрізавши пасту ножем, ви не тільки порушите етикет, але й втратите чудовий смак цієї вишуканої страви. Довгу пасту краще намотувати на виделку.
  4. Не змішуйте пасту та соус у тарілці. Традиційно паста вважається вже змішаною із соусом, тому перемішувати їх додатково не потрібно - так ви можете зіпсувати текстуру страви та зробити смак менш приємним.

Ці традиції вже багато років є загальноприйнятими у всьому світі. 

Незважаючи на те, що паста та макарони мають схожість в інгредієнтах та окремих технологіях приготування, заглибившись у їх вивчення трохи сильніше, можна помітити очевидні відмінності. Починаючи від країни походження та форми виробів, і закінчуючи технологією приготування - обидва продукти мають унікальні характеристики, від яких залежить їх використання в кулінарії. Вибираючи пасту або макарони варто орієнтуватися на власні уподобання та страви, які ви готуватимете.

Про WINETIME Гастромаркети WINETIME це 31 гастромаркет у 14 регіонах і понад 8000 найменувань товарів власного імпорту з Італії, Іспанії, Франції, Чилі, Португалії, Німеччини, Шотландії, Австралії та інших країн.
Вино та листи Підпишіться на наші новини і акції
Даю згоду на обробку персональних даних