На кухні кожної господині є постійний перелік продуктів, які є там завжди. Найчастіше серед них є макарони і паста. Ці, начебто схожі між собою вироби, мають безліч відмінностей, про які мало хто знає. У цій статті ми розповімо, що таке паста та макарони, і в чому ключові відмінності цих продуктів.
Паста та макарони - це на перший погляд споріднені продукти, які мають зовсім різне коріння. Незважаючи на те, що вони дуже популярні серед населення Італії, у походженні виробів є суттєві відмінності. Паста має давню історію, яка почалася в Італії. Багато хто вважає, що саме в цій країні паста стала популярною, після чого перетворилася на своєрідний символ італійської кухні. Якщо вірити деяким джерелам, творцями пасти можуть бути стародавні римляни, які виготовляють прості вироби на основі борошна та води.
Макарони, незважаючи на те, що вони також асоціюються з Італією, з ймовірністю були створені в Китаї. Незалежні дослідники вважають, що китайська локшина може бути попередницею макаронів. В Італію вони потрапили завдяки подорожам Марко Поло до Італії ще XIII столітті. Але є й інші джерела, за якими макарони були доступні італійцям задовго до повернення Поло з Китаю.
Якщо аналізувати, чим відрізняються пасти від макаронів, насамперед варто виділити їх розмір та форму.
Як виглядає паста? У разі не можна виділити єдиний стандарт. У це поняття включені різноманітні форми виробів із тіста, включаючи cпагетті, фузіллі, тальятелле та багато інших. З урахуванням конкретної форми паста можна використовувати для приготування різних страв, таких як супи, запіканки або основні страви з соусом.
Форма макаронів у більшості випадків стандартна - вони доступні у вигляді коротких трубочок із внутрішніми отворами. Існують як прямі, і вигнуті вироби. При згадці макаронів на думку приходять конкретні страви, наприклад, макарони по-флотськи або запіканки.
Незважаючи на схожість основних інгредієнтів для приготування макаронів і пасти (борошно та вода), є ряд нюансів, які відрізняють їх між собою.
Правильний вибір соусу – це найважливіший аспект, з яким необхідно розібратися перед тим як приготувати пасту.
Перед тим, як вибрати пасту, варто визначитися з соусом, адже для кожної форми існують свої ідеальні поєднання. Наприклад, з довгими видами пасти, на кшталт спагетті або лінгвіні, дуже гармонійно поєднуються легкі соуси, які обволікають кожну нитку. До пасти у формі трубочок варто приготувати густий соус, який заповнить внутрішню порожнину.
З макаронами чудово поєднуються прості соуси. Також на їхній основі часто готують запіканки.
Наприклад, до макаронів відмінно підійде вершковий або сирний соус, також можна запекти їх з сиром чи м'ясом. Проста форма макаронів дозволяє використовувати їх як основу для безлічі простих і швидких страв.
Перед тим, як приготувати пасту з підливкою, варто правильно вибрати основу для страви. Багато людей знайомі з поняттям “паста” лише поверхнево, тому не знають, чим відрізняється паста від спагетті чи подібних виробів. Насправді вони є одним з різновидів пасти, так само як локшина, різотто та інші подібні вироби.
Далі ми розповімо про найпопулярніші рецепти і як правильно їдять пасту.
Ви маєте намір відкрити для себе вишукані страви, але не знаєте як приготувати пасту Карбонара? Насправді рецепт досить простий.
Крок 1. Наріжте м'ясні інгредієнти на маленькі кубики або смужки. Цілі яйця змішайте із жовтками.
Крок 2. Доведіть до кипіння велику каструлю підсоленої води. Додайте спагетті та варіть до стану “al dente” протягом 8-10 хвилин (паста інструкція є на упаковці).
Крок 3. На розігріту сковороду додайте бекон і обсмажуйте до появи скоринки протягом 5-7 хвилин.
Крок 4. По готовності злийте з пасти воду, залишаючи півчашки води. Змішайте спагетті з обсмаженим м'ясом та ретельно перемішайте. Зніміть отриману суміш із вогню і додайте яйця, не припиняючи помішувати. Паста має бути теплою, але не гарячою, щоб яйця не згорнулися. Для зменшення густоти соусу можна додати воду, що залишилася, від варіння.
Крок 5. Додайте чорний перець і трохи тертого сиру. Паста Карбонара подається відразу після приготування - це важливо для збереження її кремової текстури та насиченого смаку.
За допомогою цього рецепту ви зможете приготувати класичну пасту Карбонара, яка буде актуальною за будь-яких обставин.
В інтернеті є безліч цікавих рецептів, тому вам знадобиться всього кілька хвилин, щоб дізнатися як приготувати пасту з грибами або сиром.
Паста - це не просто одна з численних страв, а справжній символ Італії, де вона представляє національну кухню. Незважаючи на те, що жорсткі правила щодо поїдання пасти відсутні, існують деякі традиції, які дозволяють максимально насолодитися стравою.
Ці традиції вже багато років є загальноприйнятими у всьому світі.
Незважаючи на те, що паста та макарони мають схожість в інгредієнтах та окремих технологіях приготування, заглибившись у їх вивчення трохи сильніше, можна помітити очевидні відмінності. Починаючи від країни походження та форми виробів, і закінчуючи технологією приготування - обидва продукти мають унікальні характеристики, від яких залежить їх використання в кулінарії. Вибираючи пасту або макарони варто орієнтуватися на власні уподобання та страви, які ви готуватимете.