02.11.2015
Поділитися

Бордо за 200грн ?

Кажуть, Бордо - регіон, де роблять найкращі і найгірші вина світу. Тут багато «підводних каменів», з якими ми постараємося розібратися, але почнемо з азів: яке Бордо можна придбати за 200 грн? Для експерименту ми вибрали 6 вин від Мейзон Буе з одного регіону Бордо.

Що потрібно розуміти?

1. Напис на етикетці Mis En Bouteille Au Château означає, що вино бутильовано у вказаному замку, що виноград зібраний і відразу ж відданий під преси та вініфіковано під чуйним наглядом енолога в межах дного шато. Але буває й по-іншому: в Бордо часто вино розливає негоціант - людина, що скуповує виноград або готове вино з різних маєтків і розливає його там, де йому вигідно. Наприклад, переші дві вина з дегустації - представники саме другої, більш простої категорії. Решта 4 бутильовані в шато.
2. Grand vin de Bordeaux - в перекладі з французької означає «велике вино Бордо». Так, за 170 грн - велике вино. Штука в тому, що цей термін ніяк не регламентується законом. Виробник може помістити цей напис на етикетку на свій розсуд. Як правило, цим терміном виробники позначають найкраще вино свого господарства - оце й усе.
3. Bordeaux Superieur - з супер якістю також нічого спільного. Це апеласьйон, що дозволяє виробляти білі, червоні, рожеві вина у всій виноробній зоні Бордо. Як відомо, чим менше зона, тим уникальніший стиль. А тут про якусь індивідуальність мова не йде. Вино номер 4 - якраз з цієї категорії.
4. Рік врожаю грає важливу роль. Порівнявши наші сьогоднішні зразки, легко помітити що вина 2012 і 2011 року, які вважаються посередніми, були по 12-13% алкогольності. А 2010, який за всіма показниками називають видатним або навіть урожаєм століття, вийшов по 14 і 14,5%. Чому так? Погода стояла спекотна, і під час збору врожаю не було дощів. Для смаку це означає більш глибоке, потужне тіло і оксамитовість. На відміну від Нового Світу чи Іспанії, винограду в Бордо рідко вдається досягти високих показників цукру і, як наслідок, високого рівня алкоголю.
5. Сорти винограду. Всі випробувані вина - з лівого берега Жиронди і одне - з Кот де Бордо. Хоча традиційно тут переважає каберне (у центральній частині регіону знаходяться відкладення галечника, які так подобаються цьому теплолюбивому сорту), наші вина, за вийнятком останнього, були зроблені майже повністю з мерло. Це пояснюється розташуванням виноградників: кращі з них знаходяться на галькових грунтах, а решта - на грунтах з переважанням глини, найбільш улюбленої для мерло. 

Отже, ми пробуємо базове Бордо, яке рідко витримує конкуренцію з каберне або мерло з Нового Світу, так як в категорії «ціна / якість» їм немає рівних. Але все ж ми змогли дещо відшукати. Розповімо по-порядку.

Chateau Mille Hommes 2011

Алкоголь: 12,5%. Сорти: мерло, каберне совіньйон.

Молоде вино, без витримки в бочках. Дуже легке, рівне, без особливих сплесків, пустовате. Не дивлячись на критику моїх колег, я б рекомендував брати таке вино на банкет або як вино на кожен день (для любителів легких питких вин). І пляшка красива :)

Chateau Pinet la Houssaie 2012

Алкоголь: 12,5%. Сорти: 70% мерло, 20% каберне совіньйон, 10% мальбек 

Аромат слабкий, не виразний: складно щось знайти, окрім слабких тонів вишні. Смак легкий, не спиртуозний, з хорошою кислотністю, післясмак минає непомітно.

Chateau Haut Plantey 2012

Алкоголь: 12,5%. Сорти : 60% мерло, 40% каберне совіньйон

Ми заінтриговані 2 фактами: вино витримується 10 місяців в дубових бочках; і Wine Entusiast ставить цьому вину 88 балів. Обіцяє цікаву дегустацію. Вино соковите, фруктове, інтенсивніше в смаку, ніж попередні, хоча з таким же низьким алкоголем і не вираженими танінами. Аромат дуже яскравий і зрозумілий, легко розгадується: слива, шовковиця з додаванням нотки свіжо полакованої деревини. Ноти клею і лаку можуть сполохати, але вино дуже цікаве.

Chateau Saincrit 2012

Алкоголь: 13%. Сорти: 90% мерло, 10% каберне совіньйон

Аромат - прекрасний: ліс, шкіра, потім вишня, а на зміну їй - трохи гнильний запах (комусь подобається, мені не дуже). Але тим не менш, це вино викликало дискусію і байдужим, як перші два, нікого не залишила. Можна пробувати.

Chateau Haut Bourcier 2010

Алкоголь: 14,5%. Сорти: 93% мерло, 7% каберне совіньйон

Це вино відкривало нам великий для Бордо 2010 рік. На фоні попередніх здалося дійсно великим! Насичене, округле і шовковисте, з оксамитовими танінами і дуже тривалим післясмаком. Стиглі фрукти і темні ягоди в смаку були настільки зрілими, що навіть приємним солодкуватим. Це вино було нійінтенсивнішим з усіх. До речі, в пляшці виявилося дуже багато осаду, що свідчить про дбайливу фільтрацію і натякає на деякі можливості вина розвиватися в пляшці.

Vieux Chateau du Terme 2010

Алкоголь: 14%. Сорти: 45% мерло, 45% каберне совіньйон, 5% пті вердо, 5% мальбек 

Напевно, не варто було залишати це вино останнім для дегустації, так як після попереднього здорованя воно здалося слабеньким. Але тим не менш, це той же 2010 рік. Вино більш елегантне і стримане. Аромат стиглої сливи і вишні, смак приємний, збалансований.

Ну і підсумок: на питання «пити чи не пити» Бордо за 200грн ми відповідаємо - пити! Але перебирати :) Особливо придивіться до двох останніх пляшок, в яких явно простежується бордоський стиль.

[79736:left][93149:left][65885:left][61098:left][93150:left][65888:left]

Про WINETIME Гастромаркети WINETIME це 31 гастромаркет у 14 регіонах і понад 8000 найменувань товарів власного імпорту з Італії, Іспанії, Франції, Чилі, Португалії, Німеччини, Шотландії, Австралії та інших країн.
Вино та листи Підпишіться на наші новини і акції
Даю згоду на обробку персональних даних