02.06.2015
Поділитися

Біла Іспанія

Що ми з Вами знаємо про іспанські білі сорти? Скільки із них зможемо відрізнити? Чи можна всерйоз розраховувати на піренейські вина у розпал гарячого сезону? Біла Іспанія і досі значною мірою залишається загадкою, відповідь на яку запрошуємо пошукати разом.

На перший погляд може здатися, що Іспанія явно не те місце, де слід шукати сатисфакції від білих вин, мовляв, аж надто вже клімат спекотний, щоб сподіватися на щось більше, аніж херес чи малагу. Насправді ж клімат північних і деяких центральних регіонів Іспанії просто таки більш ніж лояльний до білих сортів; додайте до цього ще талановитого енолога і грамотно налагоджений виробничий процес, і ось Вам, до прикладу, найпопулярніше ігристе вино світу, що, як виявляється, можна створити в Іспанії. Ще більше придивіться до власних сортів, підшукайте правильний терруар, запасіться терпінням і… Bingo! Ваше біле вино перевершить усі сподівання, заставивши забути про будь-які стереотипи і рамки!

Яскраві, оригінальні і абсолютно різнопланові, іспанські білі сорти, слідом за червоними, мало-помалу пробивають для себе великий шлях на світовий ринок! Про найцікавіші із них – далі у тексті.

Альбаріньйо (Albarino)

Один із найскладніших і найоригінальніших білих сортів не лише Іспанії, але і світу! Яскравий і харизматичний Альбаріньйо вирізняє і багата ароматика, і гарна структура смаку з акцентами на свіжість і мінеральність. За це в контексті цього сорту часом проводять паралелі із Рислінгом. Сліди Рислінгу дослідники підкреслюють навіть у назві, адже Alba-Rhino буквально в перекладі – білий з Рейну. Що ж до конкретно ароматики, продовжуючи тему порівнянь, Альбаріньйо у деякій мірі нагадає також про Гевюрцтрамінер та Віоньє, серед головних нюансів у букеті: абрикос, персик, зелене яблуко, ананас, білі квіти, імбир, м’ята і т.п. Найкращі зразки Альбаріньйо на сьогодні належать виноробам із Ріас Байшас(Rias Baixas), що в регіоні Галісія, на північному заході Іспанії.

Наприклад, Lusco Albarino

Макабео (Macabeo)

Макабео – улюблений білий сорт виноробів із легендарної іспанської Ріохи (Rioja). Тут із нього роблять не лише білі вина, але порою використовують і для виробництва червоних, в помірних пропорціях поєднуючи із Темпранільйо(Tempranillo) та Гарначею(Garnacha). Інша стихія Макабео – іспанські ігристі вина(cava), у даному випадку його відправляють у компанію до Шарельйо(Xarello) та Парельяди(Parellada). Загалом цей сорт характеризують як спокійний, помірно свіжий, з акцентами на квітково–трав’яну ароматику. Якщо ж винороб вирішив зібрати врожай трішки пізніше, аніж зазвичай і дав відпочити Макабео у дубі, на виході отримаємо дещо більш сильний і духмяний горіхово-медовий взірець.

Наприклад, Osborne Montecillo Blanco

Гарнача Бланка (Garnacha Blanca)

Білий «брат» червоного Гарнача не надто відомий і поширений у світі, хоча сорт напрочуд цікавий, і характером, як то кажуть – не обділений. Власне характер і не дозволив Гарначі стати по-справжньому відомим і успішним у світі – аж надто імпульсивний і безкомпромісний, що, зрозуміло, подобається не всім. Найтерпеливіші до примх Гарначі винороби на півдні Франції і на півночі Іспанії – саме у цих регіонах найчастіше можна відшукати цікаві зразки цього сорту. Типова Гарнача Бланка вирізнятиметься високим вмістом алкоголю, але низькою кислотністю, у «добрих» же руках ці характеристики будуть більш збалансовані і дружелюбні. Основні мотиви в ароматиці – цитрусові та трав’яні

Наприклад, Pablo Menguante Garnacha Blanca

Вердехо (Verdejo)

Головний і найбільш поширений сорт у регіоні Руеда(Rueda), що у серці Іспанії. Протягом багатьох століть Вердехо використовували тут для виробництва кріплених вин, і лише згодом переорієнтували за віяннями нових часів. На місцевих глинисто-крейдяних ґрунтах сорт проявляв себе достатньо яскраво і змістовно, тож сенс експериментувати з ним завжди був. Але вплив Вердехо в Руеді значно ослабили епоха філоксери і часи після неї. Лише у другій половині ХХ століття зусиллями виробника Marques de Riscal сорт відродили і повернули йому історичне ім’я й славу. Ароматика Вердехо наче об’єднує у собі найцікавіші нюанси усіх перелічених вище сортів. Тут і духмяна фруктовість, і трішки білих квітів та трав. Вина дивовижно збалансовані, соковиті і питкі, з приємним завжди літнім післясмаком.

Наприклад, Vega Murillo Verdejo

Годельйо (Godello)

Як і більшість білих піренейських сортів, Годельйо також «починав» із кріплених вин і лише з часом став успішним у класичних сухих. Є навіть інформація, що у 19 столітті на острові Мадейра Годельйо був найпоширенішим сортом. На сьогоднішній день він найцікавіше проявляє себе на землях Галісії, зокрема – у зонах Вальдеоррас(Valdeorras), Монтеррей(Monterrei) і Рібейра Сакра(Ribeira Sacra), а також у Б’єрсо(Bierzo), що в регіоні Кастілія-Леон. За смаковими характеристиками і потенціалом до витримки Годельйо часто називають іспанським Шардоне, порою прирівнюючи навіть до великих бургундських білих. Кінцева ароматика різнитиметься залежно від використання/невикористання діжки у ході витримки…

Наприклад, Dominio de Tares Godello

До слова, для повноти картини усі головні білі сорти Іспанії ми представимо Вам і на спеціальній лекції-дегустації, що відбудеться у WineTime 18 червня 2015.

Не пропустіть!

Автор: Сергій Шалайко

Про WINETIME Гастромаркети WINETIME це 31 гастромаркет у 14 регіонах і понад 8000 найменувань товарів власного імпорту з Італії, Іспанії, Франції, Чилі, Португалії, Німеччини, Шотландії, Австралії та інших країн.
Вино та листи Підпишіться на наші новини і акції
Даю згоду на обробку персональних даних