09.09.2014
Поділитися

5 фантазій на тему Шпрітца

«У світі коктейлів шпритц - як незаконно народжений син твого батька на родинній вечері: ніхто не хоче з ним розмовляти, і його присутність завжди буде бентежити. Але єдине, що стоїть між цим коктейлем та світовим визнанням - це його назва, тож я надаю перевагу посилатись на нього як на European café cocktail», - Джеффрі Моргенталер, автор книги The Bar Book: Elements of Cocktail Technique. Мало того, що словом «шприц» назвали медичний інструмент, який ніяк не асоціюється з приємним проведенням часу за коктейлем, так воно ще й має значення однієї дії, про яку в пристойному товаристві розмовляти не гоже.

Але у цього café cocktail є дві важливих переваги (окрім, звісно ж) освіжаючого ефекту): він збуджує апетит, тому годиться як аперитив, а ще шпритц можна досхочу потягувати в спекотний літній вечір і не побоюватись втрапити лицем в салат, так як рівень алкоголю в ньому невисокий. 

В книзі Джеффрі є 5 його улюблених варіацій шпритцу:

1. Власне, класичний Spritz: хлюпніть апероль в бокал, заповнений льодом, та додайте 50/50 сухого ігристого вина (пресекко, каву або креман) та газовану воду, а зверху - шматочок лимону чи апельсину. 

2. Шпритц  Bicyclette («Велосипед»): якщо на порцію білого сухого вина додати півпорції аперолю (+ лід, газована вода, лимон чи апельсин, звісно ж), то мешканці південної Франції назвуть цей коктейль Bicyclette, а північної Італії - Bicicletta. Ви отримаєте менше гіркоти та бульбашок і більш «винний» смак, тобто більш витончений,  але «якщо при цьому Ви не носите берет та не граєте в будь-яку з форм боулзу, то щось пішло не так», жартує Джеффрі.

3.  Американо: цей термін Дреффрі вважає таким собі натяком, проявом неповаги до того, як американці п'ють. Та й справді, хто при зоровому глузді зважиться змішати в одному коктейлі апероль, вермут та газовану воду? До цього могли додуматись лише в найбожевільнішій країні, яка, до речі, також подарувала світу Джона Вейна, Ніла Армстронга та Халка Хогана. Тому не варто нарікати. Пийте і уявляйте себе білоголовим орланом, який на світанку несеться в невідому далечінь.

4. Андалуський бак - це вже не зовсім шпритц, а пекельний коктейль, названий на честь відомого кріпленого вина (Buckfast Tonic Wine, скорочена народна назва - Buck), але зроблений з іспанського хересу амонтільядо та джину (в пропорції один до одного), лимонного соку та імбирного лимонаду (лід і шматочки лимону - за замовчуванням). Він більш пікантний, більш пряний, більш... іспанський. «Але це не біда, Іспанія в моїй книзі - крута країна» :)

5. The White Wine Cooler: Гері Ріган в своїй книзі The Joy of Mixology писав, що не може собі уявити нуднішого і нецікавішого напою, і з цим можна було б погодитись, якщо не спробувати коктейль за рецептом Томаса Маріо, опублікований в 1971 році в Playboy's host & bar book. Кулер може примусити Вас переосмислити попсові «дієтичні» коктейлі: він готується з білого вина, бренді, апельсинового біттеру, настойки на кмині, лимонного соку та спіралі з шкірки огірка.

Рекомендовані інгредієнти:

[78942:left][59456:left][60682:left][65807:left][59923:left][63361:left][71238:left][67430:left][67422:left]

Про WINETIME Гастромаркети WINETIME це 31 гастромаркет у 14 регіонах і понад 8000 найменувань товарів власного імпорту з Італії, Іспанії, Франції, Чилі, Португалії, Німеччини, Шотландії, Австралії та інших країн.
Вино та листи Підпишіться на наші новини і акції
Даю згоду на обробку персональних даних