19.07.2024
Поділитися

Як підібрати ідеальні вина до страв на грилі

Вина до страв на грилі

Підібрати вино для страв на грилі схоже на справжнє мистецтво: кожен ковток здатний привнести особливий смак і шарм у звичайний пікнік на природі. Вдало підібране вино не лише підкреслить смак їжі, а й розкриється у повній гамі власних смакових відтінків. Не важливо, розбираєтеся ви у вині на професійному рівні, чи гурман чи просто поціновувач смачної їжі, смакові поєднання правильно підібраного вина та страв з серпанком здатні вразити вас новими гастрономічними враженнями. Далі ми докладно розповімо, які вина найвдаліше поєднуються зі стравами на грилі, м'ясо, риба, овочі чи морепродукти.

М'ясо на грилі

Таке кулінарне дійство як підбір вина до м'яса перетворюється на справжнє мистецтво, особливо, якщо це м'ясо приготовлене на грилі. Вдало підібраний напій дозволить не тільки вдосконалити смакові відчуття від страви, але й стане можливістю для набуття нового кулінарного досвіду для вас та вашого оточення.

Чому вибір вина має таке велике значення

М'ясо, приготовлене на грилі, відрізняється особливим смаком і набуває ні з чим незрівнянного аромату, тому до вибору вина для нього потрібно поставитися з особливою увагою. Яке вино до м'яса гриль ви не обрали, це буде ваш особистий досвід у гастрономії. Іноді червоні, рожеві та навіть білі вина можуть ідеально підійти до грильованого м'яса та надати йому особливих смакових нюансів.

Яловичина на грилі та червоне вино

Яловичина на грилі та червоне вино

Недарма кажуть, що червоне вино до м'яса гриль – найкраще доповнення. Добре і середньо просмажена яловичина відмінно поєднується з червоними винами насиченого та яскравого смаку (повнотілими), такими як Cabernet Sauvignon или Syrah. Сильний аромат темних ягід, фруктів та спецій у складі цих сортів вин зможуть передати соковитість та глибину смаку м'яса, створюючи справжню феєрію на ваших рецепторах.

Курка на грилі та біле вино

Курка на грилі та біле вино

Всупереч думці біле вино під м'ясо гриль теж годиться, особливо під м'ясо птиці. Для курячого філе або крилець на грилі чудово підійдуть легкі білі вина типу Chardonnay або Sauvignon Blanc. Саме куряче м'ясо ніжне та чудово поєднується з нотками цитрусів та екзотичних фруктів у таких винах, а напої, у свою чергу, вигідно доповнять м'ясний смак без того, щоб перекрити його.

Наші рекомендації щодо м'яса на грилі

Merlot – червоне з легкою гіркуватістю і приємною в'язкістю доповнене ароматом червоних ягід вино, що підходить до м'яса гриль з невиразним смаком, як свинина.

Pinot Noir – освіжаюче вино з присмаком вишні та запашних трав відмінно поєднується з курячим філе на грилі.

Gewurztraminer – біле вино з яскраво-вираженим цитрусовим акцентом та легкою кислинкою, ідеальний вибір для крилець на грилі.

Вибрати, яке вино підходить до м'яса гриль – це як створити власний гастрономічний шедевр. Отримуйте задоволення від кожного з'їденого шматочка і насолоджуйтесь власним вибором або тим, яке вино подають до м'яса гриль разом з нами.

Риба на грилі

Сам процес приготування риби на грилі вже означає здобуття певного смакового досвіду. Сортів риби багато, і кожен має свою специфіку, тому й готувати її потрібно вміти, особливо на грилі. Окремий вид кулінарного мистецтва – це підібрати вино до риби гриль так, щоб не перебити смак самої страви та повністю розкрити аромат напою.

Риба на грилі та червоне вино

Риба на грилі та червоне вино

Pinot Noir – легке червоне вино під рибу гриль. Вишнева нотка у його складі вигідно відтіняє приємну гіркоту у поєднанні із середньою в'язкістю. Коли з'явиться питання, яке вино до червоної риби (лосось, форель) взяти, сміливо вибирайте цей сорт. Охолоджене при подачі трохи нижче за прийняту температуру, воно здатне повністю розкрити смак страви. Червоні вина, придатні до риби гриль, зустрічаються не так вже й часто, і Pinot Noir – приємний виняток із загальноприйнятих правил.

Риба на грилі та біле вино

Риба на грилі та біле вино

Chardonnay – улюблений багатьма сорт вина за його легкість та насичений аромат. Має яскравий смак білого винограду, доповненого цитрусами та ваніллю. Існує певний стереотип, яке вино до риби гриль ідеально підходить. Вважається, що це тихі вина з гармонійним смаковим балансом, які не перебивають ніжний смак риби. Однак, досвід показує, що іноді біле вино до риби гриль може і повинно мати яскравість і насиченість, щоб надати певний шарм і свіжість страві.

Риба на грилі та рожеве вино

Риба на грилі та рожеве вино

Rosé – вино, що поєднує у собі аромати червоного вина та легкість білих сортів. Має знижену в'язкість і приємну гіркуватість, відмінно підходить до риби з щільним філе за жорсткістю близьким до м'яса, такий як морський окунь або тріска. Ягоди у складі надають йому свіжості та підкреслюють смак, а легкий в'яжучий ефект залишає приємний післясмак.

Sancerre – елегантне французьке вино з добре чутними нотками лайма та м'яти. Прекрасно поєднуватиметься з грильованим морським окунем.

Gruner Veltliner - вино родом з Австрії, має цікавий присмак зелених яблук у поєднанні з перечними нотами, добре доповнить страви з тріски на грилі.

Provence Rosé – рожеве вино з південного узбережжя Французької Рів'єри, має ідеальний аромат і легку кислинку для страв з сибаси або кальмарів.

Вибирайте вино, що підходить до ваших страв на грилі, користуючись нашими рекомендаціями або власним досвідом, і насолоджуйтесь яскравими смаковими відчуттями, доповненими винами, адже вони нададуть особливу привабливість будь-якій гастрономічній події.

Морепродукти на грилі

Морепродукти виправдано мають статус делікатесів. А приготовлені на грилі, вони практично перетворюються на афродизіак. Підібрати вино до морепродуктів на грилі – важливе завдання, якщо ви хочете отримати максимум задоволення від блюда. Різноманітність представників морської фауни з їх смаковими особливостями потребує певного підходу під час виборів напою. Наші рекомендації можуть допомогти вибрати, яке вино до морепродуктів гриль ідеально підійде до вашого столу.

Морепродукти на грилі та біле вино

Морепродукти на грилі та біле вино

Albariño – біле вино з квітково-фруктовим ароматом та морськими нотами гармоніюватиме зі стравами з креветок на грилі або омарів. Свіжість і ігристість післясмаку відтінить ніжний смак морепродуктів і створить неповторний гастродосвід.

Морепродукти на грилі та червоне вино

Морепродукти на грилі та червоне вино

Gamay – одне з найлегших червоних вин, має слабку в'язкість і майже непомітну гіркуватість, чудово в поєднанні зі стравами з кальмарів або оселедця на грилі. Якщо ви шукаєте найкраще вино до морепродуктів гриль з червоних сортів винограду, то цей представник вин із регіону Божоле - ідеальний для вас. Воно здатне створити баланс між ніжним смаком морепродуктів та ароматом середземноморських трав та екзотичних фруктів.

Морепродукти на грилі та рожеве вино

Морепродукти на грилі та рожеве вино

Provence Rosé – це свіже насичене вино із запахом фруктів та тривалим післясмаком з легкою кислинкою. Добре доповнює страви з усіх видів молюсків на грилі. Специфічний аромат і легкість цього вина надають делікатесам особливого шарму і не приглушують власний смак молюсків.

Приклади вин, які найкраще підійдуть для морепродуктів

Vermentino – біле італійське вино з нотками зелених яблук та меду, рекомендується для грильованих креветок та молюсків.

Rosé d’Anjou – рожеве сухе вино із Франції. Смакові поєднання фруктів і трав цього вина надають особливої свіжості страв з ракоподібних (омарів, лобстерів).

Barbera – італійське червоне вино з нотками вишні та прянощів, ідеально доповнить страву з крабів або мідій на грилі.

Коли потрібно буде визначити, яке вино під морепродукти гриль вибрати, скористайтеся нашими рекомендаціями, і ви отримаєте задоволення від поєднання смаку вишуканої страви та вина як доповнення до нього.

Овочі на грилі

Овочі, приготовлені на грилі – це чудовий спосіб приготувати не тільки смачну, але й легку, і корисну страву. А вдало обране вино до нього допоможе підкреслити та посилити гастроефект від обіду чи вечері.

Овочі гриль та біле вино

Овочі гриль та біле вино

Sauvignon Blanc – біле вино, що вже завоювало собі величезну кількість шанувальників. Має ідеально збалансований цитрусовий присмак і квітковий аромат, здатний прикрасити будь-яке застілля, підійде для спаржі, цукіні та баклажанів на грилі.

Овочі гриль та червоне вино

Овочі гриль та червоне вино

Chianti – одне з найвідоміших італійських вин. Легке та ароматне, воно чудово доповнить страви з перцями, грибами та цибулею, додасть їм глибини та насиченості.

Овочі гриль та рожеве вино

Овочі гриль та рожеве вино

Grenache Rosé рожеве вино з ягідними нотками та фруктовою кислинкою добре доповнять томати та кабачки на грилі. Свіжий фруктовий смак вина надасть овочам особливої привабливості та шарму.

Наші рекомендації щодо вибору вин для овочів на грилі

Pinot Grigio – італійське вино з легким присмаком яблука та груші чудово підійде до цукіні та баклажанів на грилі.

Barbera – червоне вино з ароматом вишні та слив добре доповнюють страви з перцями грибами на грилі.

Côtesde Provence Rosé – для кабачків і томатів на грилі рекомендуємо взяти це рожеве вино, що пахне фруктами і має приємну кислинку. Воно вигідно відтінить смак овочів і надасть трапезі святкової нотки.

Вибрати, яке вино подати до грильованих овочів, завдання непросте, але, користуючись нашими порадами, ви зможете легко і просто підібрати напій, щоб насолодитися обідом чи вечерею на природі чи вдома.

Про WINETIME Гастромаркети WINETIME це 31 гастромаркет у 14 регіонах і понад 8000 найменувань товарів власного імпорту з Італії, Іспанії, Франції, Чилі, Португалії, Німеччини, Шотландії, Австралії та інших країн.
Вино та листи Підпишіться на наші новини і акції
Даю згоду на обробку персональних даних