Хіхві і вино з нього
Хіхві — автохтонний сорт технічного білого винограду, що культивується тільки в одному виноробному районі Грузії — Карданахському. Сорт дійсно унікальний, та має ряд особливостей, недоступних іншим білим і темним сортам.
Чим же цікавий хіхві і яке вино виготовляють з нього? WineTime знає відповідь і готовий поділитися нею з вами. Поїхали!
Особливості хіхві
Основна особливість хіхві — поступове накопичення цукру, що дає можливість виготовляти і сухе, і десертне вино, і портвейн. Збір урожаю починається тільки тоді, коли рівень цукру у ягодах досягає мінімальної позначки 20%. Максимальний рівень цукру в хіхві — 35%.
Ранній врожай використовують для приготування моносортових вин. Для міцних вин і портвейнів — тільки зрілі ягоди. Грузинські винороби розробили свій унікальний спосіб приготування хіхві, у процесі якого відокремлені від гребенів ягоди дрібно нарізаються, і тільки після цього відправляються бродити.
Вино хіхві виготовляється із сусла першого віджиму. Освітлюється, відділяється від дріжджів і поміщається на три роки у бочки з дубу.
Ароматичний профіль і смак хіхві
Для вина хіхві характерна жирність і м'який смак. Колір напою — від прозоро-солом'яного до глибокого-золотистого. Ароматичний профіль — весняний фруктово-квітковий. Смак хіхві делікатний, освіжаючий, грушевий. За рахунок комфортної кислотності вживати вино — одне задоволення.
Гастрономія
Температура подачі хіхві від 8 до 10 ℃. Подається як аперитив, з пряними стравами, рибою, білим м'ясом, овочами. Обов'язково спробуйте хіхві з моцареллою.
Купити оригінальне вино хіхві з доставкою по Києву та Україні в інтернет-магазині WineTime можна онлайн або по телефону.
Приємних покупок!