21.05.2024
Поділитися

Віскі Томатін це

Не варто розглядати віскі виключно у контексті міцного напою – це щось більше, що демонструє глибоку історію, майстерність та неповторну культуру смаку. Необхідно детальніше розглянути історію дистилерії Томатін, яка вже встигла стати легендою. Також важливо приділити окрему увагу продукції дистилерії та провести порівняльний аналіз із сучасними брендами. Рішення поринути з головою в захоплюючий світ віскі дасть вам нові знання про цей напій.

Tomatin whisky - що це

"Tomatin whisky" – що це?

Спочатку потрібно розібратися із самим поняттям, щоб зрозуміти всю суть – віскі томатин це віскі чи бурбон? Віскі є спеціальним алкогольним напоєм, для створення якого проводиться процес дистиляції зернових культур. Для цього застосовується кукурудза, ячмінь, пшениця. Крім того, зберігання відбувається у бочках із дерева. Саме під час тривалого процесу витримки формуються основні характеристики продукту, такі як смак, аромат, колір. Віскі Томатін може мати широкий спектр смакових та ароматичних профілів залежно від конкретного виду. Вони можуть бути фруктовими з нотами яблука, груші та цитрусових, або з вираженими ванільними та деревними нюансами. 

Вже відомою є інформація про те, що сингл молт віскі повинен виготовлятися з ячменю в основному. Після цього він піддає дистиляції в одній дистилерії. Разом з цим блендоване віскі виробляється за допомогою змішування одразу кількох віскі з різних дистилерій, що готувати на основі різних зернових культур. Зазвичай віскі Томатин має міцність 40-46% алкоголю за обсягом (ABV), але в деяких випадках можуть зустрічатися вищі фортеці. Важливо розуміти, що смак та аромат завжди будуть різними залежно від регіону та країни виробництва. Найбільш популярними продуктами вважаються віскі із США, Ірландії, Великобританії, Шотландії.

Технологія виготовлення складається з кількох етапів. У цьому контексті не обходитися без підготовки основних інгредієнтів, бродіння, дистиляції, витримки. Інгредієнти необхідно змішати з водою та дріжджами. Після цього проводиться дистиляція у спеціально призначеному для цього апарату. Отриманий продукт розливається бочками на певну кількість часу. Саме так і створюється унікальний продукт із неповторними характеристиками. 

Дистилерія Томатін: історія

Дистилерія "Томатін": історія

Дистилерія Томатін виступає найдавнішою та поважною дистилерією в Шотландії. Її діяльність розпочалася 1897 року у північному регіоні Шотландії Хайленд. Тоді заклад мав назву "Томатін-Спейсайд Дістіллері Лтд", а засновником був Джон МакДугал. Але в 20 столітті ще на молоду дистилерію обрушилася величезна кількість змін, модифікацій. Однак це не завадило їй зберегти довіру споживачів та високу якість власної продукції. Якщо заглянути в історичний факт, то не можна не помітити рівня масштабності Томатін у 1974 році - саме тоді вона стала найбільшим виробником спирту в Шотландії, адже випускала по 12,5 млн. л спирту щороку. 

Дистилерія стала настільки популярною завдяки якості власної продукції та їх неповторних характеристик.

Розподіляють декілька основних категорій товарів, які нам пропонує виробництво, серед них знаходяться:

  • сингл Морт Томатін;
  • блендований віскі;
  • обмежені серії;
  • виски з витримкою в різних бочках

Але віскі Томатин який краще? Перша категорія складається з віскі з ячменю, що створені дистилери, наприклад, “tomatin whisky 12”, “Tomatin 18 Year Old”. Бліндовані віскі виготовляється за допомогою змішування кількох сортів - "Tomatin Legacy", "Tomatin Glenlassie" стануть відмінними екземплярами такого варіанту. Обмежені серії самою своєю назвою демонструють унікальність продукту. Яскравим прикладом виступає "Tomatin 36 Year Old” или "Tomatin Cu Bocan 15 Y.O". Також витримка віскі може відбуватися у різних бочках. Подібний підхід забезпечує яскраву градацію смаків та ароматів, які можна побачити у "Tomatin 12 Y.O French Collection Cognac". Крім того, віскі томатину 8 років ціна залишається прийнятною. Дистилерія Томатін пропонує віскі різних вікових категорій, від молодих варіацій до старіння в діжках протягом 18 років або більше. Чим старші віскі, тим глибшими та складнішими можуть бути його смакові профілі. 

Томатін і Джек Деніелс: порівняльна характеристика

Томатін і Джек Деніелс: порівняльна характеристика

Якщо ми починаємо порівнювати два продукти, то повинні враховувати те, що кожен з них має власні особливості. Всі вони безпосередньо проявляються у смаку, ароматі та кольорі. Віскі tomatin legacy виступає екземпляром, який демонструє ніжну зміну смаку від солодкої ванілі до насичених фруктів та гіркого шоколаду. Tomatin legacy опис показує складний склад. В свою чергу, "Jack Daniel's Old No. 7" характерний володінням більш насичених смакових нот карамелі, дуба, горіхів та неординарних добавок. Також варто розглянути технологію виробництва. У Томатін вона традиційно має два етапи дистиляції. У tomatin legacy витримка здійснюється у дерев'яних бочках. Джек Деніелс набув своєї популярності частково і через американську технологію виробництва, адже перед початком витримки відбувається фільтрація за допомогою вугілля. Незважаючи на такі відмінні риси, продукти здатні подарувати нам незабутній смак із безліччю ледь вловимих нот, що розкриваються під час дегустації – справжній феєрверк відчуттів! Тільки спробувавши обидва варіанти можна визначити свого лідера. Віскі томатин відгуки демонструють якість продукту.

Томатін 12 років або Джеменсон Black Barrel

Томатін “12 років” або Джеменсон "Black Barrel"

Для любителів віскі можна порівняти Томатін та Джеменсон. У цьому випадку на нас чекає справжня різноманітність смаків та незабутні відчуття. Продукція віскі томатину 12 років завоювала серця фанатів віскі завдяки дуже широкому спектру смаків, які поєднує в собі один ковток. За першої дегустації tomatin 12 geschmack можна помітити ніжний оксамитовий смак, що поєднується з комбінацією солодкої ванілі, спецій та меду. Весь цей «феєрверк» переходить у плавний, але насичений післясмак. У контексті порівняння варто відзначити, що віскі Джеменсон характерні більш насиченим смаком. На панелі вирватися ваніль, карамель, спеції. Саме це робить його таким цікавим і викликає бажання продегустувати детальніше з кожним новим ковтком. 

Товар Томатин виробляється в Шотландії за допомогою подвійного етапу дистиляції та витримки у спеціальних дерев'яних бочках. З назви ставати зрозуміло, що продукт набирає смак протягом 12 років. В свою чергу, Джеменсон "Black Barrel" створюється шляхом триразової дистиляції та витримки у вугільних бочках. Це сприяє відновленню більш насиченого смаку та аромату з глибоким кольором мікстури. 

Томатін 18 років та Чівас 18 років

Томатін «18 років» та Чівас «18 років»

Дві порівняльні категорії характеризуються власною неперевершеністю в плані смаку. Вони залишають приємне враження у дегустаторів.

Якщо ми розглядатимемо Томатін «18 років», то варто акцентувати увагу на солодкій ванілі, фруктових нотках з незвичайним доповненням деревини, яке не залишає байдужим. Чівас «18 років» відрізняється якісним та неповторним поєднанням смаків та ароматів в одному флаконі. Тут можна відчути дубові фони, карамель, сухофрукти. Саме все це дарує людині нову палітру смаків.

В ароматі Томатіна ми відчуємо складну структуру деревини з нудотною, але водночас ніжною, насолодою. Все це перебувати під якоюсь вуаллю оксамиту. Чивас яскраво демонструє кожну нотку і характеризується різницею. Два продукти виготовляються із застосуванням традиційних методик із подвійною дистиляцією та витримкою. Для останнього етапу зазвичай використовують дубові бочки. Саме вони допомагають максимально розкрити глибокий смак і відчути всі відтінки виробу. Таким чином, дві порівняльні категорії стануть ідеальним варіантом для різноманітності своїх смакових рецепторів та відчуття неповторних ароматів.

Чому варто обирати Томатін?

Чому варто обирати Томатін?

За допомогою порівняння його характеристик із найпопулярнішими аналогами, ви змогли знайти для себе конкретні характеристики, які роблять продукт привабливішим. Томатин вражає навіть найдосвідченішого дегустатора великою складністю рівнів смаку, який поступово розкривається при першому ж ковтку. Справжнім ексклюзивом для багатьох є віскі 18 років витримки, який варто спробувати однозначно. Під час вибору певного типу віскі варто орієнтуватися на власні смакові уподобання, щоб зробити свій відпочинок ще приємнішим. Рекомендують надавати перевагу оригінальному продукту, щоб відчути всю глибину напою – це означає, що потрібно знати віскі томатин як відрізнити підробку. Але як віскі томатин пити? Його п'ють як звичайний віскі, але можна використовувати віскі для унікального коктейлю Rob Roy.

коктейль Rob Roy

Інгредієнтами коктейлю Rob Roy є:

  • віскі томатин легаси 60 мл;
  • Carpano Antica Formula 15 мл;
  • Ginginha 15 мл;
  • ангостури 3 краплі;
  • ангостури з апельсина 3 краплі;
  • барельний біттер 2 краплі.

Всі інгредієнти необхідно перелити у склянку та додати лід. Всю мікстуру слід перемішувати, доки рідина не стане холодною. Далі ми її проціджуємо та переливаємо у склянку для подачі. Щоб завершити оригінальну подачу можна додати мараскіну черешню як прикрасу. Загалом, віскі від Томатін вважаються вишуканими та високоякісними напоями зі своєю власною ідентичністю та характером.

Про WINETIME Гастромаркети WINETIME це 31 гастромаркет у 14 регіонах і понад 8000 найменувань товарів власного імпорту з Італії, Іспанії, Франції, Чилі, Португалії, Німеччини, Шотландії, Австралії та інших країн.
Вино та листи Підпишіться на наші новини і акції
Даю згоду на обробку персональних даних