17.06.2024
Поділитися

Трав'яні аперитиви

Аперитив - слово, яке звучить повсюдно у кафе та ресторанах, парах, під час дегустації спиртних напоїв. Всі ми його хоч раз чули, але не всі знаємо, що воно означає і наскільки важливим є.

Щоб розібратися, які бувають види трав'яних аперитивів, варто зрозуміти, що це за напій і чому його обов'язково варто скуштувати.

Що таке трав'яний аперитив?

Що таке трав'яний аперитив?

Трав'яні аперитиви - це напої з різним вмістом алкоголю. Вони викликають у людини рясне слиновиділення, активне виділення шлункового соку. Як не дивно, але головне завдання аперитиву - не просто подарувати неймовірні смакові відчуття, а викликати в людини апетит.

Напій викликає не тільки бажання перекусити, а також виконує низку інших функцій:

  • підготовляє смакові рецептори для подальшої роботи;
  • якщо напій містить алкоголь, то викликає невелике сп'яніння, яке, у свою чергу, сприяє якісному розслабленню та відпочинку - ви можете відволіктися від щоденних турбот і просто насолодитися вечерею.

Рецепти трав'яних аперитивів можуть бути найрізноманітнішими. Для їх приготування вибирайте не дуже солодкі напої, із середнім або мінімальним вмістом цукру.

Найвдаліші варіанти, які готують і подають найчастіше: ігристе, сухий херес, трав'яні аперитиви. Останні мають легкий гіркуватий присмак і особливий післясмак.

Серед усіх названих варіантів найкраще виконують свої функції трав'яні аперитиви. У їхньому складі є трави, які дають особливу гіркоту. Саме завдяки цьому у людини “прокидається” апетит. Саме тому зупинимося на цьому варіанті та розглянемо його докладніше.

Де з'явилися аперитиви?

Батьківщина напою - Італія. Саме сюди ми подумки переносимося, коли чуємо це слово. Тут панує особлива атмосфера вина та спокою, фестивалів та безтурботності. 

Багато хто вважає італійців найбільш спокійною і умиротвореною нацією через їх особливо неспішний і розслаблений спосіб життя. Його часто пов'язують з тим, що в країні дуже розвинене виноробство, а місцеві жителі люблять потішити себе улюбленими спиртними напоями. Сьогодні Італія – провідний виробник вина. Самі італійці вживають цей напій практично щодня та вміло поєднують його з різними стравами. Саме в Італії вперше з'явився всесвітньо відомий аперитив під назвою Вермут.

Що таке Вермут?

Що таке Вермут?

Це кріплене вино з особливим ароматом. Його готують із білого та червоного вина. Напій наполягають на різних травах. Основна з них - полин (Wermu у перекладі з німецької - полин).

Додатково використовують прянощі та насіння, часто додають додаткові інгредієнти:

  • шафран;
  • імбір;
  • кардамон;
  • корицю.

До появи Вермута різні за складом трав'яні аперитиви застосовували виключно як ліки, при різних захворюваннях.

Вживати спиртні напої на травах почали більш активно і не тільки з лікувальною метою після того, як Антоніо Карпано (перший засновник компанії з виробництва Вермуту), почав випускати аперитиви для загального вживання в барі.

Бар Антонія припав до душі місцевим жителям, які стали приходити сюди будь-якої доби, щоб порадувати себе смачним алкоголем з нотками гіркоти. 

Спочатку в Італії виготовляли червоні вермути з додаванням цукру. Сухий вермут уперше приготували Французи. Історія замовчує цей факт, тому батьківщиною вермуту прийнято вважати Італію.

Бар Антоніо Керпене свого часу перебував у Турині. Ця місцевість продовжує підтримувати виноробні традиції. Саме тут і сьогодні виробляють найкращі у світі Вермути.

Вермут Cocchi Piemontese Vermouth di Torino Extra Dry

Вермут Cocchi Piemontese Vermouth di Torino Extra Dry

Трав'яні аперитиви, коктейлі були не завжди популярними. Так, Джуліо Кокі займався приготуванням кондитерки у Флоренції. Саме тут і почалася історія виробника.

У свій час любов привела його до Істи. Йому припали до душі місцеві солодкі мускати. Також він оцінив любов місцевих жителів до ароматизованих вин та зацікавився процесом їхнього приготування. Згодом він заснував виноробню. Місцевим мешканцям припали до душі нові напої. Незабаром Cocchi стає відомим виробником вермуту, продукцію якого славиться у всьому регіоні.

Cocchi Piemontese Vermouth di Torino Extra Dry - ексклюзивний напій, який виробляють за старовинним рецептом. Його випустили зі 130-річного ювілею компанії. Якщо ви вирішите побалувати себе ексклюзивним напоєм, то точно залишитеся задоволені його дивовижним смаком.

Аперитиво

Аперитиво

Італійці – нація, яка любить усе спрощувати. Вони вважають, що будь-який процес, справу потрібно спростити по-максимуму, щоб людина при виконанні не заплуталася. Те саме сталося з аперитивом.

Мова йде про ціле сімейство напоїв, при виробництві яких виробники використовують:

  • різні трави та коріння деяких рослин;
  • цитрусові, найчастіше цедру.

Цитрусові дають напоям особливу гіркоту, освіжаючий смак та особливий літній відтінок. Це напої добре себе зарекомендували в ролі аперитивів. Вони також ідеально підійдуть для вживання перед вечерею та пробудження апетиту.

Ще одним відомим виробником алкогольної продукції та аперитивів вважається компанія Luxardo.

У далекому 1821 році Дж. Люксадро, враховуючи інтереси своєї дружини до лікера Марошино, засновує винокурню. Міні-бізнес швидко набирає обертів, стає масштабнішим. Згодом подружжя вдосконалює рецепт улюбленого алкогольного напою, за що отримує “привілеї” від короля Австрії.

За часів 2 світової війни виробництво скоротилося. Територія, де знаходилася винокурня, опинилася під постійними обстрілами. За роки війни її практично повністю зруйнували. Більшість сім'ї вимушено бігла. Ті, хто залишилися, доклали чимало зусиль і все ж таки відбудували винокурню у північно-східній частині Італії. Велике кохання та відданість сімейній справі дозволили здійснити маленьке диво – залучити інвестиції, відродити виробництво та домогтися небувалих висот. Сьогодні саме це виробництво по праву вважається одним із найкращих в Італії. 

Luxardo Aperitivo - надзвичайно популярний напій серед любителів аперитивів. У ньому витримано баланс настояних трав, коренів та цитрусових. Ви можете скуштувати напій як у чистому вигляді, так і додати його до улюблених коктейлів - все залежить від вашого смаку та побажань.

Як правильно подавати трав'яний аперитив: коротко про головне

Як правильно подавати трав'яний аперитив: коротко про головне

Вермут - напій із не дуже складними вимогами до подачі. Однак, дізнатися деякі тонкощі приготування та подачі все ж таки варто.

При подачі враховуйте такі нюанси, щоб максимально розкрити смак напою та насолодитися його ароматом:

  1. Найпопулярніший і найпростіший спосіб подачі - у чистому вигляді. Для такого випадку підійде келих у формі тюльпану. Сам напій варто попередньо охолодити. Температура подачі 8-10 градусів буде ідеальною. Саме за такої температури смакові якості напою будуть неперевершеними і ви зможете відчути всю глибину смаку. 
  2. За бажанням використовуйте вермут, щоб приготувати коктейлі. Ви отримаєте дивовижне поєднання смаків. Відмінний варіант – вермут із гірким тоніком. Спробуйте і вам сподобається.
  3. Якщо під рукою опинилася пляшка аперитиво, не проґавте можливість приготувати відмінний Spritz. Це унікальна можливість здійснити невелику подорож у часі. Після ковтка коктейлю як аперитив ви зможете не тільки дізнатися історію напою, а також телепортуватися в Італію, а саме - у Венецію. Приготувати сам коктейль дуже просто. Все що вам знадобиться - це невелика кількість аперитиво, проссеко і трохи газованої води. За роки існування рецептура приготування Spritz змінилася. Ще недавно для приготування напою використовували вино та воду. Згодом його почали готувати з аперитиву, проссеко та води у пропорції 1:2:3. Ви можете балувати себе ексклюзивним смачним напоєм у літню спеку. Як його приготувати – вибирайте самі. Все залежить тільки від вашого смаку.

З чим добре поєднується трав'яний аперитив?

З чим добре поєднується трав'яний аперитив?

Якщо ви - справжній поціновувач вишуканих алкогольних та безалкогольних напоїв, коктейлів, вам, безумовно, сподобається трав'яний аперитив. Особливості та цікаві факти про напій ви можете дізнатися в інтернеті.

Для себе ви можете вибрати найкращі алкогольні аперитиви та правильно вибрати під них різні страви.

Якщо ви підбираєте страви до аперитиву, рекомендуємо зупинити свій вибір на таких варіантах, як:

  • закуски та брускетти;
  • сирне плато;
  • м'ясні делікатеси у поєднанні з оливками

Ви можете вибрати все, що вам подобається. Головне – враховуйте свій смак та дотримуйтесь рекомендацій експертів. У такому випадку ви отримаєте максимум задоволення від вживання трав'яного напою.

Про WINETIME Гастромаркети WINETIME це 31 гастромаркет у 14 регіонах і понад 8000 найменувань товарів власного імпорту з Італії, Іспанії, Франції, Чилі, Португалії, Німеччини, Шотландії, Австралії та інших країн.
Вино та листи Підпишіться на наші новини і акції
Даю згоду на обробку персональних даних