Смаки та тренди змінюються, але незмінним залишається одне – любов до ігристого вина.
Розповідаємо, як серед безмежного розмаїття білих ігристих, рожевих, солодких і сухих знайти «то саме», які сорти та технології використовують, скільки цукру міститься в брюті, чим відрізняється справжнє шампанське, як вибрати хороше недороге ігристе вино Італії та інші essential речі.
Всі шампанські вина – ігристі, але не все ігристе вино – це шампанське. Строго кажучи, шампанське – це напій, виготовлений у Шампані, виноробному регіоні Франції.
Шампанське та деякі ігристі виготовляються класичним, або ж методом Шампенуа, коли вторинне бродіння (під час якого і утворюються бульбашки, що грають у наших келихах) проходить в окремих пляшках, після чого вино не менше року витримується на дріжджовому осаді у льоху, знаходячи більш складних і яскравих ароматів бріоші, свіжоспеченого хліба та вершкового масла.
Але нас цікавить саме італійське ігристе вино. Воно, у переважній більшості (зокрема, і знамените просекко) виробляється інакше - методом Шарма, у якому вторинне бродіння відбувається у великих резервуарах з нержавіючої сталі.
Це метод, спрямований на максимальне збереження початкових характеристик вина, і ідеальний для виробництва соковитих фруктових ігристих. Так, ці вина робити простіше і швидше, але помилкою вважати, що резервуарним методом не можна робити складні, глибокі та якісні вина. Все залежить від якості ягід, підходу, майстерності винороба і, звичайно, терміну витримки в резервуарах зі сталі.
Створення базового вина – тобто збирання врожаю, пресування та відправлення на ферментацію в так звані автоклави – сталеві резервуари.
Далі - вторинна ферментація. Потім – фільтрація та авторські маніпуляції, наприклад, винороб може вирішити потримати вино на осаді з регулярним батонажем (мішанням), щоб надати йому складності та автолізних тонів. Або ж залишити як є – тоді ігристе вино залишить свій свіжий та фруктовий характер.
Останній крок, звичайно, розлив. Вино фільтрують і під тиском розливають по пляшках.
Залежно від кількості цукру в напої на етикетці буде вказано різний тип ігристого: солодке – понад 50 г цукру на літр; напівсухе - 32-50 г цукру на літр; сухе – 17-32 г; екстра-сухе – 12-17 г; брют – менше 12 г; екстра-брют – менше 6 г цукру на літр. Для вин, що містять менше 3 г цукру на літр або зовсім не містять цукру, використовується позначення "дозаж зеро", "брют натюр" або (фр. Dosage zero, brut nature, pas dos). Чим менше у вині цукру – тим яскравіше у ньому відчуваються ягідні та цитрусові ноти.
Сухі ігристі – чудовий аперитив. Іншими словами, подавати їх слід перед їжею, із закусками. А солодкі вина утворюють perfect match з десертами або самі собою стануть чарівним завершенням святкової вечері.
Valsa Nuovo Perlino – виноробня, заснована 1905 року в Кастелло Д'Анноне, невеликому містечку в провінції Асті. Джузеппе Перліно, засновник, хотів створити просту, але прогресивну компанію, головним активом якої були б сімейні цінності, наполеглива праця та натхнення. Через 100 років Valsa Nuovo Perlino стала однією з найвідоміших виробників ігристого вина Asti та Moscatо.
Для знайомства радимо взяти Filipetti Asti Dolce – солодке ігристе вино з автохтонного (тобто локального) сорту мускато б'янко. Чистий, солом'яний колір, насичений перляж. Алкоголь – 7%.
Виготовляється методом Шарма, завдяки чому набуває приємної свіжості, а до аромату троянд та екзотичних фруктів додаються цитрусові нюанси.
Гармонійне, живе, яскраве. З відтінками персика та абрикосу, жовтих слив, айви, яблук та тонкими нотами жасмину.
Як аперитив, до фруктових салатів, чізкейків та морозива. Ідеально підходить для будь-якого свята та щасливих моментів повсякденного життя на будь-який смак.
Cave Mont Blanc – унікальна виноробня, що знаходиться в
Валле д'Аоста – у живописній альпійській долині, оточеній найвищими гірськими вершинами Європи, серед яких Монблан.
Виноградники на висоті 2000 м, суворий клімат, лози з історією та неймовірна робота з моносортом При Блан – тільки це вже викликає захоплення та бажання спробувати їхнє біле ігристе вино. Але на цьому унікальність виноробні не закінчується. вони також єдині у регіоні, хто виробляють вина класичним методом з контрольованим зазначенням місця походження (тим самим методом Шампенуа, що й шампанські вина). Натурально, біодинамічно та без додавання сульфітів. Їхня філософія – давати провину розвиватися з мінімальним втручанням і дати місцевому автохтону При Блан проявити себе з максимальною автентичністю та оригінальністю.
Для витримки використовують дубові та місцеві дерев'яні бочки.
Спробуйте CUVÉE DU PRINCE – 100% При блан. Перша ферментація – у бочках з модрини та дуба, витримка – не менше 72 місяців. Солом'яно-жовтого кольору із золотавими відблисками. Дрібні та стійкі бульбашки. Вміст алкоголю – 11,5%.
Об'ємне, мінеральне та соковите вино. З яскравими тонами дині, яблук, груш та меду. З кремнієвими нотками, нюансами цукатів, цитрусових та білого інжиру. Гастрономічний універсал – у супроводі лосося та різотто з морепродуктами, устриць, жамбону та дичини.
Cantine Pellegrino - 143 роки, 7 поколінь, 1 родина. Такою є історія сімейної сицилійської виноробні Cantine Pellegrino. Їх вина – це бленд традицій, досвіду, цінностей та любові до своєї справи. Вони, як і самі італійці, пристрасні і здатні закохати себе з першого знайомства.
Якщо хочете спробувати щось суцільно сицилійське, тоді почніть з Cantine Pellegrino Zebo Moscato. Це солодке ігристе вино з місцевого винограду сорту Муската Олександрійського.
Виноград собирают вручную в начале сентября. Дальше – ферментация традиционным методом Шарма и выдержка в резервуарах из нержавеющей стали.
Алкоголь – 6%.
Солом'яно-жовтий колір із зеленуватими відблисками. Дрібні та стійкі бульбашки. Інтенсивні квітково-фруктові аромати, з тонами екзотичних фруктів, цитрусової цедри та м'яти, персиків, бузку та гліцинії.
Відмінний компаньйон пасті Песто, фондю, рибі та молюскам, приготовленим на грилі.
У 1919 році, коли родина Солдаті придбала територію в регіоні Гаві, земля частково використовувалася для виробництва зерна, а решта була покрита лісом. У них був добре продуманий план: посадити виноградники Кортезе саме там, де традиційно вирощували тільки червоний виноград. Виробництво незабаром перетворилося на велике підприємство. La Scolca є найстарішою компанією в регіоні, оскільки управління нею здійснює одна сім'я. Він також є найпрогресивнішим і найсучаснішим.
Джорджіо Солдаті зарекомендував себе як авторитетний та інноваційний лідер: він створив незвичайну серію вин, що прославили регіон Гаві та виноград сорту Кортезе. Найбільше завдання полягало в тому, щоб керувати компанією, працювати над зміцненням її іміджу та репутації в усьому світі і підтримувати найвищі стандарти якості. У нього вийшло ідеально.
Почніть знайомство з Pas Dosé – його виробляють із винограду сорту Кортезе традиційним методом. Завдяки повільному бродінню на осаді протягом більше 24 місяців у пляшці, вино набуває ніжних хлібних скоринок, які розчиняються в меді та спеціях. Насичений золотистий колір, крихітні, довгограючі бульбашки, алкоголь. 11,5%.
Експресивне, яскраве, питне. З тонами лайма та цитрусової цедри, мускатної дині, яблук та персиків. З тонкими мигдальними та трав'янистими нюансами. З відтінками підсмаженого фундука та бріоші на довгому фініші.
Усі тонкощі смаку відкриються зі стравами середземноморської кухні, raw морепродуктами, пастою з білими соусами та морською рибою на грилі.
Masottina – виноробня із перлини Венето, важливого виноробного регіону Італії. На 280 гектарах виноградників, вже три покоління поспіль, сім'я Даль Б'янко виробляє виняткові ігристі, що підкорюють світ.
Вони з педантичною уважністю ставляться до збереження автентичності кожного сорту, водночас поєднують давні традиції середземноморського виноробства та інноваційні техніки. Всі операції виконуються з терпінням, ентузіазмом та великою пристрастю, щоб надати кожній пляшці балансу, елегантності та гармонії.
R.D.O. Levante Millesimato – сухе біле ігристе вино, 100% Глера, зібрана вручну з 50-річних лоз та вініфікована методом Шарма, завдяки чому отримує морську свіжість та цитрусову яскравість. Солом'яного кольору із золотими відблисками, з дрібними та інтенсивними бульбашками.
Алкоголь – 11,5%.
У келиху: соковиті абрикоси, диня, айва та яблука. З ніжними квітковими нотами жасмину, гліцинії та акації.
Прекрасний аперитив, до морепродуктів, страв з лосося, легких салатів та м'яких сирів Ігристе, що підкорило серця сомельє та поціновувачів з усього світу, увійшло до топ-100 вин 2021 року та отримало Платинову медаль та 96/100 на Decanter 2022.
Cantina Paltrinieri — виноробня, розташована в самому серці Сорбари, історичному регіоні Крісто ді Сорбара, де родина Палтрінієрі живе протягом чотирьох поколінь, виробляючи найкраще, самобутнє та незабутнє Ламбруско ді Сорбара DOC.
Як на виноградниках, так і на виноробні панують біодинамічні підходи. Жодної хімії, мінімальне втручання та більш ніж 100-річні лози. Сім'я Палтрінієрі використовує ідеальний синтез любові, уяви та сучасних технік, дозволяючи творчому потенціалу виноробів, що пишаються та люблять ці унікальні виноградники, проявити себе.
Одна з їх візитівок – червоне сухе ігристе вино Leclisse – ламбруско у кращому його прояві, на 100% виготовлене з локального сорту Ламбруско ді Сорбара. Ніжного, блідо-рожевого, пудрового кольору з дуже тонким і стійким перляжем.
Алкоголь – 11%.
Насичений аромат білих квітів, ванілі та лісових ягід. З відтінками малини, суниці та смородини. З довгим, соковитим фінішом.
Чудовий аперитив, до тартару з тунця, устриць, салямі та інших пряних ковбас, сиру з блакитною пліснявою і тортелліні.
Секрет найкращих вин – вміння викликати гострі відчуття. У будь-якому місці, в будь-який час і в будь-якому стилі! Така філософія виноробні Cantine Maschio, що знаходиться в самому серці Італії. регіоні Венето. Вина серії Maschio dei Cavalieri (з якою ми рекомендуємо познайомитися в першу чергу) виробляють методом холодного віджиму, щоб нюанси аромату та смаку винограду. Після цього вина розливають в ексклюзивні пляшки. Досконалість форми та змісту. Highly recommended!
Відкриваємо ігристе сухе рожеве вино Rose Extra Dry. Колір – чайної троянди, в ароматі – фіалка, білий персик і червоні ягоди. У смаку – свіжість, глибина, тони малини та полуниці. Помірний перляж (кількість бульбашок), алкоголь – 11,5%.
Ідеальний аперитив, до лосося Гравлакс, суші та м'яких, овечих сирів.
Практично всі ці бренди ви можете придбати у нашому онлайн-магазині за дуже привабливою ціною. Гарне, недороге ігристе вино Італії, унікальні пляшки та колекційні рідкості. У нас ви знайдете все, що може знадобитися початківцю і про - винолюбу.