Збулася давня мрія нашого онлайн-сомельє Павла Мнухіна: тепер на сайті можна шукати (і знаходити) вина по їх стилям. Спеціальна полиця (поки невелика, але яскрава) є в київському магазині на Бажана 1е. На сайті є фільтри в розділі Вино.
Що таке стилі вин? Ідеєю «Стилів вин» надихнувся наш сомельє Павло Мнухін, читаючи книгу Оза Кларка (Oz Clarke's Introducing Wine: A Complete Guide for the Modern Wine Drinker). Принцип в тому, щоб класифікувати вина не стільки по країнам та сортам, скільки за їх характеристиками:
~≈~
Покупець завжди розуміє, яке вино йому подобається: соковите фруктове чи бадьоре зелене; по-новосвітськи яскраве до пікніка або по-бургундськи елегантне до інтелігентної розмови. Проблема тільки в тому, яку саме пляшку вибрати з величезного асортименту.
Чотири роки роботи в WINETIME я збирав інформацію про всі вина, які пробував, і класифікував їх за стилями. Ті, які я рекомендую спробувати, увійшли до підбірки «Стилі вин».
Тепер, навіть не дуже глибоко розбираючись в сортах винограду і виноробних регіонах, Ви можете вибрати категорію вина на свій смак. І просто взяти «зелене бадьоре біле» для пікніка або «пряне тепле червоне» для вечора перед каміном. Простий навігатор по винам :)
~≈~
Як знайти вино по стилю? На сайті в розділі «вино» є фільтр «Стилі вин». В нього внесені 6 стилів (по 3 червоного та білого).
СТИЛІ ВИН:
біле НЕЙТРАЛЬНЕ СУХОЕ:
Строга простота. Легке вино, яке не запаморочить голову, але правильно охолоджене і подане до морепродуктів хвилює своїм скромним шармом. Не кожен же день пити бочкові :)
біле БАДЬОРЕ ЗЕЛЕНЕ:
Молоді та енергійні вина з зеленими нотами агрусу, яблук і листя чорної смородини. Аромат яскравий, смак свіжий, пронизливий, бадьорий.
біле НАСИЧЕНЕ ГОРІХОВЕ:
Щільні, насичені вина, з нотами горіха та ванілі від витримки. Стиль цієї категорії задають білі бургундські.
червоне СОКОВИТЕ ФРУКТОВЕ:
Яскраві, інтенсивні вина, з соковитими нотами стиглих фруктів і ягід. Молоді і зрозумілі. Доступні по ціні. Найчастіше - новосвітські: чилійське мерло цілком розкриває переваги цієї категорії.
червоне ЧОРНОСМОРОДИНОВЕ:
Добротні та надійні вина на основі каберне совіньйону.
Танінні, з характерними нотами чорної смородини.
червоне ПРЯНЕ ТЕПЛЕ:
Щільні та густі вина, з рясними нотами спецій, чорного перцю і шоколаду.
Головний сорт - шираз / сіра.