Алкогольні напої різних країн є невід'ємною частиною життя більшості людей у будь-які періоди історії. Це пояснюється тим, що він виконує не тільки практичні функції, а й демонструє шляхетність, що було дуже популярно ще в середні віки. Але як саме створюються дистиляти? Справжнім відкриттям став винахід алгоритмів, які дозволяють створити складніші з простих речовин. Дистиляція є процесом очищення рідини шляхом створення умов для випаровування. Таким чином відбувається концентрація продукту. При цьому може використовуватися метод додаткової конденсації. Не існує єдиної та універсальної технології виготовлення дистилятів. Адже кожна країна та регіон має власні вишукані та унікальні компоненти та методики, які передаються з покоління в покоління. Саме через це варто спробувати дистиляти з різних куточків світу – так ви зможете принести справжню різноманітність власним смаковим рецепторам. Наразі кожному доступна справжня різноманітність дистилятів. Усі вони безпосередньо демонструють особливості країн та передають традиції. Давайте розглянемо найцікавіші питання щодо дистилятів.
Дистилят не можна назвати звичайним напоєм. Він стане справжнім відкриттям для шанувальників цікавого смаку. Історичний аспект напою вітає, що почали виготовляти продукт кілька століть тому. Тільки тоді його використовували з медичною метою, але сьогодні основним його завданням буде забезпечення задоволення. Популярним прикладом буде скотч-дистилят, що виготовляється у Шотландії. Основною особливістю та ексклюзивною характеристикою буде те, що продукт проходить етап дистиляції у дубових бочках – саме це спричиняє такий незвичайний смак. Ще одним прикладом стане Бурбон – напій, чиєю батьківщиною стала Америка. Традиційний рецепт полягає у використанні кукурудзяного зерна. Процес дозрівання відбувається у вугільних бочках. Цей основний компонент забезпечує характерний солодкий смак. Але важливо розуміти, що дистилят не тільки є приємним на смак напоєм, а й несе певну данину традиції тієї чи іншої країни. Він виступає справжнім символом свят із дотриманням традицій. Тут можна сказати, що в Ірландії алкоголь повинен виготовлятися виключно відповідно до традиційних методів, дотримуючись таїнства та сакральності процесу. Міцні алкогольні напої світу демонструють характер народів та їх традиції.
Якщо розглядати традиційні напої різних країн світу, варто звернути увагу на граппу. Граппа не дарма вважається вишуканим продуктом, що пройшов крізь сторіччя із самої Італії. Унікальність дистиляту полягає в тому, що він повинен створюватись виключно з винного шроту – те, що залишилося після приготування вина. Шрот проходить подвійну процедуру дистиляції. Саме це забезпечує розкриття цікавого аромату та смаку.
Граппа виготовляються лише у певних регіонах Італії - Венето, П'ємонт та Тоскана. Цікавим є те, що регіони не мають однакових стандартів. Адже кожен з них має власні унікальні традиції, що стають причиною справжньої унікальності смаків. Граппа часто застосовується під час готування вишуканих страв, що дає цікавий аромат та післясмак їжі. Граппа не є виключно напоєм з італійським походженням. Дистилят називають справжнім народним надбанням. Граппа повністю демонструє традиції, італійський бездоганний смак, здатний перенести нас у часі та показати романтику історії Італії. Після дегустації такого напою ви відчуєте нові відчуття після розкриття всіх ноток смаку граппи. Продукт подарує вам почуття елегантності та вишуканості!
Якщо розглядати національні напої різних країн світу, то ще один дистилят, що пройшов крізь століття. Гурмани називають Аквавіт відображення скандинавської культури у всій красі. Кілька століть тому акватіт використовувався як ліки з боротьбою з певними хворобами. Також зустрічалося його застосування як афродизіаку. Зараз продукт став справжнім надбанням культури північних народів.
Унікальність продукту полягає в цікавому виробництві та неповторному смаку. Для його створення використовується спеціальний високоякісний зерновий спирт, що попередньо проходить два етапи дистиляції. Далі ця основа поєднується з різноманітними спеціями та іншими натуральними добавками, адже саме вони стають причиною незвичайного смаку та аромату. Після цього продукт повинен витримуватися протягом деякого часу в бочці з дуба, щоб створити м'якість і глибокий аромат. Напій відомий свіжістю і часто подається перед головною стравою або як компонент в коктейлях. Цікавим фактом є те, що «аквавіт» з латині означає "вода життя". Так, у культурі Скандинавії цей продукт міцно закріпився, адже він демонструє весь характер народів та їхню силу.
Які є національні напої різних країн світу? Перуанський Піско виступає ще одним відомим традиційним дистилятом. Його батьківщиною є Південна Америка. Для створення продукту застосовують ексклюзивний сорт винограду із гір Анд. Цей інгредієнт забезпечує гладкий, але насичений смак. За фактом, писко дуже нагадує текстуру коньяку, але має низку смакових особливостей, які стануть помітними вже за першої дегустації. Головною особливістю є саме виготовлення. Сік винограду піддається дистиляції без подальшого витримування бочок. Вважається, що подібна методика створення допомагає зберегти первісний смак та максимально точно передати нотки соковитого винограду. Також у процесі дегустації можна побачити легкі нотки тропічних фруктів та спецій, що поєднуються у незвичайному тандемі. Разом з цим, ніжність смаку робить продукт найбільш підходящим варіантом для вечірок чи особливих подій. Важливо знати, що писко несе дух традицій. Він часто фігурує при національних або релігійних святах. Цей продукт лише додатково демонструє неповторність народів Південної Америки. Самі мешканці регіону вважають напій справжнім символом їхньої яскравої культури.
Ми вже згадали кілька найбільш популярних дистилятів - спиртні напої народів світу мають справді широку різноманітність. Але варто розуміти, що існує ще ширший асортимент напоїв. Тут можна згадати класичну текілу. Вона виробляється традиційним чином із соку блакитної агави. Цей продукт став відомим завдяки неймовірно багатому смаку, аромату. Крім того, текіла виступає як повноцінним продуктом, так і компонентом для багатьох інших коктейлів. Це просто ідеальний вибір для гурманів!
Також досить популярним дистилятом можна назвати марроканський арганський. Його створюють з використанням виноградного спирту в оригінальному поєднанні з оливковою деревною. Це забезпечує дистиляту абсолютно витончений смак із незвичайними нотками в ароматі. Загалом при дегустації можна помітити фрукти, спеції та квіти. Саме це зробило його таким оригінальним напоєм. Його подають як єдиний продукт, і у поєднані із іншими компонентами у складі одного коктейлю. Як відомо, дистиляти чудово демонструють традиції будь-якого народу та його характер. Якщо ви хочете отримати нові відчуття і урізноманітнити свої смакові рецептори, можна спробувати кілька найвідоміших і найпопулярніших варіантів дистилятів з різних регіонів світу.
Кожному буде корисно ознайомитись із простими рецептами коктейлів, які можна створити самостійно. Насамперед, варто розглянути композицію «Скандинавська мрія».
Інгредієнти:
Як приготувати?
Для процесу варто використовувати шейкер. У цій ємності необхідно змішати всі рідкі елементи та активно струсити. Передайте мікстуру в келих і додайте добавляйте лід. Декорувати коктейль можна за допомогою м'яти та лимона.
Ще одним цікавим варіантом стане «Марокканський Марракеш». Для приготування потрібно:
Використовуючи шейкер, змішайте всі інгредієнти разом з м'ятою. Після кількох хвилин інтенсивного перемішування слід перелити рідину в келих і додати лід із листям м'яти.
Як можна зрозуміти, світ дистилятів залишається різноманітним і цікавим навіть скільки століть. Для вибору улюбленого коктейлю варто спробувати відразу кілька варіантів і зрозуміти, який ближче вам. У будь-якому випадку, напої зможуть прикрасити вечір або внести цікаву рису навіть у звичайнісінький відпочинок вдома.