Різні країни та культури зустрічають Новий рік з однаковими надіями на удачу та процвітання, і кожна має чудові святкові страви, що потребують ідеального вина. Сьогодні розповімо про топові поєднання ігристих та тихих вин, щоб ви підібрали найкраще вино саме під ваш новорічний стіл.
Алкоголь та їжа – це давня комбінація, яка може перетворити сприйняття смаку. Правильне поєднання алкоголю та закусок може посилити смакові відчуття та створити неповторний еногастрономічний досвід.
Новорічні свята неможливі без іскристого блиску ігристих у келихах — і не важливо, чи це буде шампанське, франкачорта, кава, просекко або щось ще.
І хоча багато хто думає, що ігристе – вино виключно для аперитиву, це не так. Ці вина дуже гастрономічні, головне — підібрати до них правильний супровід.
Головною причиною, чому такі вина настільки добре поєднуються з різноманітними fingers food та закусками — якраз їхні бульбашки, перляж. У поєднанні із збалансованою кислотністю вони роблять шампанське, каву або креман практично гастрономічними універсалами за святковим столом. Єдине, що до ґрунтовних м'ясних страв — наприклад, до качки або біф велінгтона, краще все-таки подати червоне (але про це ми детальніше розповімо далі).
Втім, варто відзначити, що рожеве ігристе, виготовлене класичним методом — універсальний гравець, який, можливо, не буде найкращою парою до всіх страв, але точно не стане провалом. Слід уникати поєднання сухих вин із солодкими стравами та навпаки — солодких вин із несолодкими стравами.
Майже до всіх інших страв – від finger food-у та салатів до тістечок та десертів – можна вдало підібрати гідне вино.
Как ни странно, самый удачный тандем с селедкой под шубой образует самое новогоднее вино — шампанське. Наша рекомендація – беріть сухе, а не напівсухе.
Сьогодні переважна частина шампанських належить до категорії "брют" та новомодної "брют зеро", вина якої взагалі не підсолоджують. Дуже сухий брют, особливо blanc de blancs(ми рекомендуємоїм білий брютChampagne Charles Heidsieck Blanc de Blancs), виготовлений із Шардоні – стане ідеальною парою такому салату: шампанське підходить до оселедця під шубою загалом і до кожної окремої його складової, а приємна ігриста кислотність легко впорається з майонезом.
Заправлені пікантним або кисло-солодким соусом, легким дресингом або лимонним соком, ці салати вже встигли стати такою ж класикою жанру, як і оселедець під шубою.
Очевидно, шампанське чудово не тільки з креветками, але і з будь-якою рибою та морепродуктами — чи то лосось, тунець, мідії чи устриці — воно завжди буде доречним. Франчакорт (особливо Bellavista Rose Franciacorta Brut) и кава (Pere Ventura Primer Reserva Cava Brut) теж будуть гарні. Правило поширюється і на крабові салати та мімозу.
А для ще більш вдалого фудпейрингу – використовуйте правило "поєднання за кольором". Таким чином, до креветок, крабів і лобстерів будуть ідеально підходити рожеві ігристі (зверніть увагу на Ferrari Rose), а до устриць, білої риби, гребінців — білі (Cruset Blanc de Blanc).
Популярним гарячим частуванням новорічного столу в Україні запечений птах. Як ми вже казали, ігристі не найкраще підійдуть до качки, а ось до курки чи індички вони підійдуть!
Найкраще, якщо ви подасте птаха з вершковим або ягідним соусом – тоді навіть інтуїтивно зрозуміло, що до неї потрібне ігристе троянду (топовим вибором буде португальське Casal Garcia Espumante Rose Vinho Verde).
Чудово підкреслять смак м'яса кремани – вино, якого виготовляють класичним методом у Франції, але не в Шампані (наприклад, у Лімі чи долині Луари - Ackerman Cremant de Loire Blanc Cuvee Ambrosa Brut ).
Беріть будь-які ігристі - це топовий та універсальний варіант для вечірки: вони підходять до всіх видів закусок та апетайзерів. Кава прекрасна з горіхами, оливками та в'яленим м'ясом (хамоном, жамбоном або прошутто), також підійде до риби та морепродуктів у фритюрі. Ламбруско (кращий вибір – ігристе Cavicchioli Spumante Rose Fantasy Line, виготовлене в столиці ламбруско Емілії-Романьї) чудово до брускетів з восьминогом та креветками, витриманим сирам, італійськими спеціалістами та пасте песто.
Фондю відмінно підходить для невеликих новорічних вечірок, оскільки ця страва з сиром, що тане, призначена для спільного використання. Ця традиція добре відома в Європі та приходить до нас.
Спробуйте Совіньйон Блан із Чилі - G7 Sauvignon Blanc!Фруктовий смак та кислотність ідеально підкреслять солоний смак сиру. Аромати агрусу, маракуї та білого персика Совіньйон Блана ідеально доповнюють фондю, а кислинка врівноважує жир.
Ніщо не підійде до барбекю краще ніж об'ємний каліфорнійський Зінфандель (наша рекомендація - LGC Confident Lodi California Zinfandel), повний джему та димних відтінків, що доповнюють дим барбекю, та нотками спецій, що посилюють приправи м'яса.
Також підійде ще один сонячний купаж – Гренаш-Шіраз (наприклад Origin Wine Camden Park Shiraz Grenache). Соковите ягідне вино відмінно підкреслить смак стейку.
Смаки умами, характерні для японської, корейської, китайської тощо. кухні вимагає вина з високою кислотністю, як Гарганега. Суха Гарганега Monopolio Gambellara Classico з мінеральними нотками, відчутними завдяки вулканічному ґрунту, на якому вирощується виноград.
У цьому поєднанні кислотність врівноважує солоний/пікантний аспект, цитрусові смаки посилять водорості та цибулю, а мінеральність та солоність доповнять аспект умами страви.
Якщо десерти не надто солодкі, сухе шампанське Champagne Lanson Le Black Label Brut – Топ. Brut або extra dry відмінно підходить до чізкейків та сирів. Розі (наприклад, святковий варіант E.Guigal Cotes-du-Rhone Rose) просто створений для супроводу ягідних десертів, особливо з малиною. До полуниці з вершками рожеве ігристе (ми вибираємо Champagne Piper-Heidsieck Rose Sauvage) підійде також. Якщо на столі буде ягідний пиріг або торт, ваш вибір – ельзаський Мускат Cave du Roi Dagobert Muscat Selection. Він має збалансовану насолоду, а його смаки мармеладу та апельсинової цедри доповнять торт, володіючи свіжим і чистим смаком без надто нудотної солодощі.
«Біле до білого, червоне до червоного» - основне правило, яке працює майже у 100% випадків. Ми поділимося ще деякими лайфхаками:
До ваших страв варто вибирати вина близькі за смаком та ароматом. До білої риби, запеченої з лимоном підійдуть кислотні білі вина з яскраво вираженими цитрусовими тонами. новозеландський Совіньйон Блан Konrad Sauvignon Blanc «Hole in the Water» і португальське Альбаріньйо Aveleda Loureiro & Alvarinho. До м'ясних страв та страв з грибів візьміть французьку Піно Нуар Domaines Paul Mas Arrogant Frog Pinot Noir або чилійську Ширазу G7 Reserva Shiraz з яскравими відтінками осіннього лісу, шкіри та трюфеля.
Одне з найвдаліших (і святкових!) пейрингів – устриці та Мюскадіc долини Луари Bougrier Muscadet. Мінеральність та легка текстура – вони ідеально доповнюють один одного.
Якщо на вашому столі будуть копченості, візьміть вина, які витримують у дубових бариках – завдяки цьому в них переважають димні тони, які гармонійно поєднуються з копченими стравами.
Таке поєднання багатьом припадає до смаку. Вина з високою кислотністю – Совіньйон Блан, Ріслінг (обов'язково візьміть Peter Nicolay Riesling Trocken – він підійде ідеально), Гевюрцтрамінер створять правильний баланс і відмінно освіжать ваші рецептори. Ці вина відмінно підходять до страв із насиченими соусами та жирами. Наша рекомендація – Рислінг та олійна риба або пангасіус, філе Міньйон або стейк Нью-Йорк до Мальбека Andeluna Malbec з Аргентини.
Давай розберемо, що добре поєднується з різними видами міцного алкоголю:
Закуски: Горіхи (особливо мигдаль), темний шоколад, сухофрукти (інжир, родзинки), слабосолоні горіхи.
Страви: Страви з копченим м'ясом та рибою (лосось, хамон, жамбон, прошутто), стейки, сири з насиченим смаком (горгонзолла, витриманий чеддер).
Закуски: Фрукти (ананас, манго), карамель, солодкі горіхи (фундук, кешью), кокосові чіпси.
Блюда: Морепродукти (креветки, кальмари), карибські страви з фруктами, страви з прянощами.
Закуски: Гуакамоле, сири (моцарела, фета), перчики халапеньо, цитрусові фрукти.
Страви: Мексиканська кухня (тако, фахітас), гострі страви з маринованими овочами.
Закуски: Солоні огірки, мариновані овочі, риба (оселедець, лосось), копченість
Страви: Оселедець під шубою, новорічні салати, страви з картоплі, юшка.
Закуски: Тонік, лимон, огірки, ягоди (малина, чорниця), базилік.
Страви: Страви з травами та прянощами (базилик, чебрець), морепродукти, страви з цитрусовими.
Закуски: Шоколад, сухофрукти, горіхи (волоські, мигдаль).
Страви: Десерти з шоколадом, смажені або запечені фрукти, страви з грибами.
Вибір закусок та страв залежить від індивідуальних уподобань, але враховуючи особливості смаку та аромату міцних напоїв, можна створити ідеальне поєднання для новорічного столу. Насолоджуйтесь святом зі смаком!
Кожен з цих алкогольних напоїв та закусок ви можете знайти у нашому інтернет-магазині WINETIME. Якщо ви не можете визначитися, що саме підходить саме вам – наші сомельє та консультанти обов'язково допоможуть.