16.09.2024
Поділитися

Що таке вино Кава (Cava)

Що таке вино Кава (Cava)?

Історія всесвітньо відомого іспанського ігристого вина Кава (Cava) почалася 1872 року. Напій утворив Жузеп Рабантос, який був власником великих виноградників. Після того, як філоксера знищила всі рослини, замість червоного винограду посадили білі сорти. Рабантос довго працював над створенням вишуканого білого ігристого вина, яке у наш час стало гідною альтернативою класичному шампанському. Вино Кава Іспанія має багату історію та унікальне виробничі технології. Нині воно створюється у Каталонії, в районах Ал-Панадес та Баш-Панадес. Сама назва напою також пішла від каталонського слова, у перекладі “погріб”. Кава ігристе вино дуже швидко набуло популярності не тільки на території Іспанії, а й у всіх країнах світу, оскільки втілює в собі першокласну якість, адекватну вартість та різноманітні стилі.

Процес виготовлення ігристого вина Кава (Cava)

Процес виготовлення ігристого вина Кава (Cava)

Іспанське ігристе вино з Кави має особливу технологію виготовлення, яка і робить його унікальним алкоголем із неповторними характеристиками. Багато процесів відрізняються залежно від регіону, як і секретні методи кожного виробника, але основний принцип залишається незмінним.

Відомо, що під час виробництва Cava використовується традиційний шампанський метод, тобто перед другим бродінням напій вже розливається по пляшках, після чого дозріває до тієї кондиції, в якій вирушає до покупців.

Умовно процес виробництва можна розділити на п'ять етапів. 

  1. Первинна ферментація. Грона винограду збирають вручну, щоб не пошкодити ягоди, і відправляють їх на пресування. Далі сік підлягає першій ферментації, під час якої цукор стає алкоголем. Саме цей етап є основою у створенні базового сухого вина.
  2. Вторинна ферментація. Коли перша ферментація закінчена, вино переливається у пляшки без вилучення дріжджів та цукру, які запускають повторну ферментацію вже у пляшці. Під час цього процесу формуються природні бульбашки з вуглекислим газом, завдяки яким Кава стає ігристим вином.
  3. Зберігання пляшок з вином у підвалах. На цей етап йде як мінімум 9 місяців. Важливо, щоб тара зберігалася виключно горизонтально. За цей час відбувається розщеплення дріжджів, завдяки чому вино забарвлюється характерним смаком та ароматом. Іноді вино Кава Іспанія брют витримується аж до кількох років, щоб смакові якості стали ще яскравішими.
  4. Видалення дріжджів. Витримані пляшки плавно повертають, щоб вся суміш дріжджів опинилася в районі шийки пляшки, далі її заморожують. Вже замороженому вигляді осад видаляють, а на пляшку повертають пробку.
  5. Додатковий дозаж. Деякі стилі вина виготовляються із додаванням мінімального дозування цукрового сиропу для балансування кислотності. Саме від цього процесу залежатиме, чи вийде в результаті напівсухе вино Кава або солодке.

Далі готовий алкоголь готується до продажу та поставляється покупцям. 

Класифікація ігристих вин Кава (Cava) за кольором 

Кава - яке кольорове вино? Цей алкогольний напій доступний у різних відтінках. Кінцевий результат залежить від сорту винограду, який використовувався в процесі виробництва, а також виробничих технологій.

Серед основних кольорів Кава можна виділити такі. 

  1. Біле ігристе. Для виготовлення цього вина використовують три основні сорти винограду. Кінцевий колір може змінюватися від блідо-золотого до світло-солом'яного. У такому вині відчувається свіжість, ненав'язливі цитрусові нотки та легкі аромати квітів. При збільшенні терміну витримки додається присмак мигдалю, меду та свіжих тостів. 
  2. Рожеве ігристе. У результаті виробництва додається червоний виноград стерте Гарнача чи Монестраль. Завдяки цьому компоненту виходить вино ніжно-рожевого відтінку з яскравим фруктовим ароматом, а смак відчувається полуниця, малина і вишня.

Напівсолодке вино Кава зазвичай доступне саме в рожевому кольорі. 

Класифікація ігристих вин Кава (Cava)

Класифікація ігристих вин Кава (Cava) за вмістом цукру

Концентрація цукру у вині Cava - це дуже важлива деталь, яка впливає на кінцевий стиль та смак напою.

Розглянемо класифікацію залежно від цього критерію.

  1. Brut Nature. Найбільш сухе вино, в якому міститься менше 3 г цукру на 1 літр, а в деяких випадках він не додається взагалі. Такі напої цінують любителі освіжаючого смаку з яскраво відчутною кислинкою.
  2. Extra Brut. У такому вині міститься трохи більше цукру, ніж у попередньому варіанті – від 0 до 6 грамів на літр. На смак воно все ще сухе, але м'якше, якщо порівнювати з Brut Nature.
  3. Brut. Найбільш популярний стиль Cava, в якому міститься до 12 г цукру на 1 літр. Це комбінація свіжості та легкої насолоди, яка відмінно доповнює різні гастрономічні поєднання.
  4. Extra Seco. У складі від 12 до 17 г цукру на літр. Такому стилю властива помірна насолода і чудово збалансований смак. 
  5. Seco. Солодкий Кава з вмістом цукру від 17 до 32 г на літр. Seco підходить для тих, хто любить відчутну насолоду в поєднанні з грайливою текстурою.
  6. Semi Seco. У складі від 32 до 50 г цукру на 1 літр. Солодкий напій, який відмінно підійде як десертне вино.
  7. Dulce. Найбільш солодкий варіант. У цьому Cava міститься більше 50 г цукру на 1 літр. Такий алкоголь надасть шарму особливому випадку або стане чудовим завершенням вечері.

Кава вино відгуки в більшості випадків залишають про Semi Seco, так як цей напій смакує більшості споживачів. 

Класифікація ігристих вин Кава (Cava) за терміном витримки

Класифікація ігристих вин Кава (Cava) за терміном витримки

Тривалість витримки - це також дуже важливий фактор, який впливає на смак та аромат вина.

Фахівці виділяють три основні категорії.

  1. Cava. Базовий варіант із витримкою від 9 місяців. З характерних відмінностей легкий та свіжий смак, який чудово доповнить вишуканий вечір із закусками.
  2. Cava Reserva. Вино з витримкою від 15 до 30 місяців. Має більш складний смаковий профіль - у кожному ковтку можна відчути нотки стиглих фруктів, горіхів і тостів.
  3. Cava Gran Reserva. Вино з витримкою понад 30 місяців. Має насичений і багатогранний смак. Довгий післясмак підкреслює витонченість напою.

Справжні цінителі напою можуть дозволити собі дорожчий варіант - Cava de Paraje Calificado. Для його виготовлення використовують лозу із витримкою понад 10 років. Витримка безпосередньо у пляшці 36 місяців і більше.

Географія ігристого вина Кава (Cava)

Географія ігристого вина Кава (Cava)

Біле ігристе вино Кава випускається на умовах захищеного позначення походження (Denominación de Origen Cava), тобто може вироблятися тільки в конкретних іспанських регіонах відповідно до певних стандартів - тільки в такому випадку отримали напій може називатися Кава.

Такий відповідальний підхід може гарантувати високі стандарти якості кожної пляшки, підтверджуючи її справжність.

  1. Лідером з виробництва ігристих вин Кава є Каталонія, а саме район Пенедеса, місто Сант-Садурні-д'Анойя. Завдяки відмінностям клімату в різних частинах регіону (від середземноморського до континентального) місцевим ремісникам вдається вирощувати безліч різноманітних сортів винограду. А багатство вапнякових ґрунтів сприяє чудовому дренажу для винограду, зберігаючи тепло і дозволяючи ягодам дозрівати швидше.
  2. Іспанське вино Кава з Валенсії створюється в умовах більш теплого клімату, завдяки чому виноград виявляється великою концентрацією цукру. В результаті виходить фруктове вино з меншою кислинкою.
  3. Вино Кава рожеве брют та класичне червоне виготовляються в регіоні Ріоха. Місцеві виробники вже багато років спеціалізуються на створенні саме цих напоїв, але також відомі високоякісним білим вином. Вино від ріохських майстрів можна дізнатися за характерними мінеральними відтінками та складним ароматом, які забезпечує суворий клімат та унікальний склад ґрунту.
  4. Естремадура. У цьому регіоні виробництво вина розвинене не так добре, як у попередніх. Але саме вино Кава ігристе біле напівсухе від місцевих майстрів має яскраво виражений приємний фруктовий смак, тому що для дозрівання у теплому кліматі місцевому винограду потрібно більше часу.

Ми рекомендуємо спробувати різні варіації цього напою, щоб зрозуміти, що означає вино Кава і вибрати для себе найкращий варіант.

Про WINETIME Гастромаркети WINETIME це 31 гастромаркет у 14 регіонах і понад 8000 найменувань товарів власного імпорту з Італії, Іспанії, Франції, Чилі, Португалії, Німеччини, Шотландії, Австралії та інших країн.
Вино та листи Підпишіться на наші новини і акції
Даю згоду на обробку персональних даних