12.09.2024
Поділитися

Що таке портвейн – історія походження

Що таке Портвейн

Портвейн – це вино високої міцності, яке виробляють у певному регіоні на півночі Португалії – у Дору. Портвейн досить міцний, має насичений смак та великий вміст цукру. Напій має багату історію. Його бездоганні смакові характеристики приваблюють справжніх шанувальників алкоголю в усьому світі.

Портвейн буває різних видів:

  • червоний портвейн;
  • білий портвейн;
  • сухий портвейн
  • з високим вмістом цукру.

Історія Портвейну

Портвейн: португальська історія напою

Ще у 17 столітті, коли між Англією та Францією постійно йшли воїни, англійські торговці почали шукати альтернативний напій, яким можна було б замінити французьке вино. Насамперед вони звернули увагу на вина, які на той час виготовляли в регіоні Дору. Такі напої швидко псувалися і рідко витримували тривалі морські плавання. Щоб продовжити термін служби напою, у вино почали додавати бренді, яке підвищувало не лише міцність, а й солодкість вина. Минуло певний час і такий спосіб приготування було покладено в основу технології виробництва портвейну.

Напій назвали на честь міста Порту, через яке організували експортні постачання напою до інших країн.

Як виробляють хороший портвейн

Як виробляють хороший портвейн?

Як і при виробництві будь-якого іншого вина, процес починається зі збирання винограду. Найчастіше виробники використовують такі сорти, як Тінта Барока, Тінта Роріз, Турага Насьйонал. Після збирання, виноград давлять. Отриманий сік зі шкірками відправляють на зберігання ферментації. Як тільки рівень цукру в напої піднімається до потрібних показників, процес припиняють. До отриманого складу додають бренді. В результаті портвейн отримує більш високі градуси за міцністю. від 19 до 22, при цьому зберігає природну солодкість. Після закінчення приготування цей портвейн розливають у дубові бочки для зберігання. У цей час стає ще глибшим, набуває максимально насиченого смаку.

Стилі портвейну

Стилі портвейну

Якщо ви любите міцне вино з яскраво-вираженим смаком, портвейн, міцність якого досить висока, порадує своїм насиченим ароматом та бездоганними смаковими характеристиками. Ви можете вивчити асортимент та вибрати відповідний варіант.

Основні класи портвейну:

  • Портвейн рубі. Наймолодший варіант напою з насиченим фруктовим ароматом, зі смаком вишні, малини та нотками сливи. Такий портвейн має свіжий смак, яскраво-червоний колір, смак шоколаду, горіхів і сухофруктів. Зберігають напій у дубових бочках або сталевих чанах.
  • Тоні (Tawny). Час витримки напою – від 10 до 40 років. Зберігається переважно у невеликих за розміром бочках, де відбуваються окислення. При цьому сам напій може змінювати свій колір у процесі зберігання. При виробництві Тоні можна використовувати виноград одного врожаю або кількох вінтажів. Напій має золотистий відтінок. Його аромат залежить від витримки. Найчастіше присутні нотки інжиру, сухофруктів, ванілі. Тоні ідеально поєднується із сирами, горіховими десертами, м'ясом. Сам напій має виражений смак карамелі, горіхів та спецій.
  • Вінтаж Порт. Напій зберігається переважно у пляшках. Виробляється із винограду одного врожаю. Вінтаж Порт – це найвишуканіший вид портвейну з глибоким, максимально насиченим смаком. Справжні поціновувачі відчують у ньому нотки шоколаду, чорної смородини, спецій та навіть тютюну.
  • Late Bottled Vintage (LBV) Пізній Врожаї Порт. Вишуканий напій з терміном витримки щонайменше 4-6 років. За смаком та ароматом нагадує Вінтаж Порт, але більш м'який та доступний за ціною. У портвейні яскраво виражені нотки фруктів, стиглих ягід та прянощів. Напій чудово поєднується з м'ясними стравами, приготованими на грилі делікатесами, твердими сортами сиру, кавовими та шоколадними десертами.
  • Порт Гаррафаїра. Портвейн, який витримують як у бочках, так і у пляшках. Відносно рідкісний вид портвейну з нотами сушених фруктів та карамелі.

Особливі категорії

За кольором портвейн поділяється на два основні види:

  • Білий (White). Основна сировина для його виробництва – виноград білих сортів. Напій може бути солодким або сухим. Сухий білий портвейн має ідеально збалансований склад. У ньому переважають нотки цитрусових, абрикос та меду. У напої тривалої витримки з'являється смак спецій, карамелі та апельсинових цукатів. Білий портвейн ідеально поєднується з пармезаном, оливками та солоними горіхами, креветками на грилі або копченим лососем.
  • Рожевий (Rosé). Ідеальний варіант для приготування коктейлів. Відносно новий стиль напою із освіжаючим ароматом. Рожевий портвейн відмінно доповнить смак м'яких сирів, чудово поєднуватиметься з червоними ягодами. Коктейлі з портвейном виходять досить міцними, з насиченим смаком та ароматом.

Від вмісту цукру портвейн буває

Залежно від вмісту цукру портвейн буває:

  • Extra Seco (Extra Dry, Екстра Сухий) – вміст цукру менше 40.
  • Seco(Dry, Сухий) – вміст цукру від 40 до 65.
  • Meio Seco (Semi Dry, Напівсухий) – вміст цукру від 65 до 90.
  • Doce (Sweet, Солодкий) – вміст цукру від 90 до 130.
  • Muito Doce(Very Sweet, Дуже солодкий) – вміст цукру більше 130.

Цікаві факти про портвейн

Який портвейн найпопулярніший? Справжні цінителі напою найчастіше обирають червоний портвейн. Саме цей вид портвейну, фото якого можна часто побачити в інтернеті, має найбільший попит.

Процес виробництва та маркування напою в Португалії знаходиться під суворим контролем. Напій має власне свято «День портвейну», яке любителі відзначають щороку 10 вересня.

Як подавати та зберігати портвейн

Як подавати та зберігати портвейн: всі тонкощі

Білий портвейн – напій, який рекомендується подавати до столу охолодженим до температури 12 градусів як аперитив. Напій ідеально поєднується зі шматочками лимона. Червоний портвейн вживають переважно як десерт.
Напій із солідною витримкою (Vintage, Garrafeira, Crusted) краще вживати відразу після відкриття або в перші 24 години. В іншому випадку він втратить свій насичений смак та аромат.

Такі сорти портвейну, як Tawny, LBV, Colheita, які визрівали в бочках, не бояться прямого контакту з повітрям і не втрачають свій смак та аромат навіть при тривалому зберіганні після відкриття. Відкривши пляшку, ви зможете повернутися до неї трохи пізніше.

Не менш важливо правильно підбирати келихи. Ідеальний варіант – невеликі за розміром келихи, що добре утримують аромат напою. Якщо плануєте тривале зберігання, краще розмістити пляшки в прохолодному темному місці і в горизонтальному вигляді. Чому портвейн краще використовувати протягом кількох годин після відкриття? У такому разі напій не втратить свій аромат і збереже всі смакові властивості.

Комбінувати портвейн з різними стравами, десертами та делікатесами найкраще з урахуванням вмісту цукру у напої. Підбираючи портвейн до різних блюд, важливо враховувати баланс смаків. Солодкі сорти напою чудово поєднуються з десертами, особливо з темним шоколадом, ягідними пирігами та горіховими тортами. Їх насичений смак і карамельні нотки підкреслюють насолоду десертів, створюють гармонійний і багатий смак. Ці сорти також чудово доповнюють сири з пліснявою.

Сухі та напівсухі види портвейну ідеально підходять до більш легких закусок. Їх свіжий смак та приємна кислотність гармонують з морепродуктами, такими як креветки, устриці чи гребінці. Такі портвейни також можна подавати з легкими сирами та горіхами, які підкреслять тонкі аромати напою та додадуть глибину смаковим відчуттям.

Про WINETIME Гастромаркети WINETIME це 31 гастромаркет у 14 регіонах і понад 8000 найменувань товарів власного імпорту з Італії, Іспанії, Франції, Чилі, Португалії, Німеччини, Шотландії, Австралії та інших країн.
Вино та листи Підпишіться на наші новини і акції
Даю згоду на обробку персональних даних