Портвейн – це вино високої міцності, яке виробляють у певному регіоні на півночі Португалії – у Дору. Портвейн досить міцний, має насичений смак та великий вміст цукру. Напій має багату історію. Його бездоганні смакові характеристики приваблюють справжніх шанувальників алкоголю в усьому світі.
Ще у 17 столітті, коли між Англією та Францією постійно йшли воїни, англійські торговці почали шукати альтернативний напій, яким можна було б замінити французьке вино. Насамперед вони звернули увагу на вина, які на той час виготовляли в регіоні Дору. Такі напої швидко псувалися і рідко витримували тривалі морські плавання. Щоб продовжити термін служби напою, у вино почали додавати бренді, яке підвищувало не лише міцність, а й солодкість вина. Минуло певний час і такий спосіб приготування було покладено в основу технології виробництва портвейну.
Напій назвали на честь міста Порту, через яке організували експортні постачання напою до інших країн.
Як і при виробництві будь-якого іншого вина, процес починається зі збирання винограду. Найчастіше виробники використовують такі сорти, як Тінта Барока, Тінта Роріз, Турага Насьйонал. Після збирання, виноград давлять. Отриманий сік зі шкірками відправляють на зберігання ферментації. Як тільки рівень цукру в напої піднімається до потрібних показників, процес припиняють. До отриманого складу додають бренді. В результаті портвейн отримує більш високі градуси за міцністю. від 19 до 22, при цьому зберігає природну солодкість. Після закінчення приготування цей портвейн розливають у дубові бочки для зберігання. У цей час стає ще глибшим, набуває максимально насиченого смаку.
Якщо ви любите міцне вино з яскраво-вираженим смаком, портвейн, міцність якого досить висока, порадує своїм насиченим ароматом та бездоганними смаковими характеристиками. Ви можете вивчити асортимент та вибрати відповідний варіант.
Який портвейн найпопулярніший? Справжні цінителі напою найчастіше обирають червоний портвейн. Саме цей вид портвейну, фото якого можна часто побачити в інтернеті, має найбільший попит.
Процес виробництва та маркування напою в Португалії знаходиться під суворим контролем. Напій має власне свято «День портвейну», яке любителі відзначають щороку 10 вересня.
Білий портвейн – напій, який рекомендується подавати до столу охолодженим до температури 12 градусів як аперитив. Напій ідеально поєднується зі шматочками лимона. Червоний портвейн вживають переважно як десерт.
Напій із солідною витримкою (Vintage, Garrafeira, Crusted) краще вживати відразу після відкриття або в перші 24 години. В іншому випадку він втратить свій насичений смак та аромат.
Такі сорти портвейну, як Tawny, LBV, Colheita, які визрівали в бочках, не бояться прямого контакту з повітрям і не втрачають свій смак та аромат навіть при тривалому зберіганні після відкриття. Відкривши пляшку, ви зможете повернутися до неї трохи пізніше.
Не менш важливо правильно підбирати келихи. Ідеальний варіант – невеликі за розміром келихи, що добре утримують аромат напою. Якщо плануєте тривале зберігання, краще розмістити пляшки в прохолодному темному місці і в горизонтальному вигляді. Чому портвейн краще використовувати протягом кількох годин після відкриття? У такому разі напій не втратить свій аромат і збереже всі смакові властивості.
Комбінувати портвейн з різними стравами, десертами та делікатесами найкраще з урахуванням вмісту цукру у напої. Підбираючи портвейн до різних блюд, важливо враховувати баланс смаків. Солодкі сорти напою чудово поєднуються з десертами, особливо з темним шоколадом, ягідними пирігами та горіховими тортами. Їх насичений смак і карамельні нотки підкреслюють насолоду десертів, створюють гармонійний і багатий смак. Ці сорти також чудово доповнюють сири з пліснявою.
Сухі та напівсухі види портвейну ідеально підходять до більш легких закусок. Їх свіжий смак та приємна кислотність гармонують з морепродуктами, такими як креветки, устриці чи гребінці. Такі портвейни також можна подавати з легкими сирами та горіхами, які підкреслять тонкі аромати напою та додадуть глибину смаковим відчуттям.