06.06.2024
Поділитися

Сангрія, що це таке

Ну ось і настало тепле, лагідне літо. Мало хто обходиться без того, щоб випити в спеку чогось прохолодного, що допоможе впоратися зі спрагою і принесе задоволення. 

У кожної людини свої переваги щодо того, чим вгамовувати спрагу в спеку, проте існують напої, які вживаються для цієї мети вже традиційно, з року в рік і навіть із віку в століття. Йдеться, перш за все, про таку літню пишність, як сангрія. 

Що являє собою Санґрія

Що являє собою Сангрія?

Багато людей, навіть досить досвідчених у виборі зі значної різноманітності напоїв, здивовано скидають брови, почувши питання сангрія, що це таке. Цей напій у наших північних широтах – гість, оскільки прийшов із спекотних іспанських берегів. Однак він прижився тут і почувається просто чудово - адже секрет популярності сангрії в її особливому складі, вона не схожа на жоден інший напій! 

Отже, сангрія - це слабоалкогольний напій на основі вина. До його складу, крім самого вина – червоного чи, рідше, білого, входять й інші популярні інгредієнти – фрукти, мінеральна вода, спеції, ягоди, цукор, мед чи фруктозний сироп, бренді, вермут та навіть коньяк. Таким чином, сангрія не просто вино - це ціла епоха, ціла історія, явлена нам в одному-єдиному напої, який має тисячі різних осіб.

Історія появи Санґрії

Історія появи Сангрії

Як уже згадувалося, родом цей напій з Іспанії – точніше. із самої темпераментної та колоритної її частини: з півдня. Саме там, на безкрайніх просторах виноградників, з'явився перший рецепт сангрії і саме з цієї частини країни він поширився світом. Цікаво, що винайшли сангрію аж ніяк не аристократи. і напій це не перекочував “у народ” із прохолодних приймальних. Швидше навпаки - честь винаходу напою належить простим селянам, які працювали на землі в саму спеку, а щоб вгамувати спрагу, використовували цей простий і доступний засіб. У бурдюк наливалося вино, трохи розбавлялося водою, а ще для смаку туди клали різномасні інгредієнти, які потрапляли під руку: цитрусові, виноград, цукор, спеції. Відбулося чудове відкриття наприкінці позаминулого століття – і досі люди в усьому світі мають можливість насолоджуватися чудовими смаками різних видів сангрії. Невеликий градус алкоголю разом зі свіжим смаком - ось ідеальне поєднання, яке допомагало селянам не просто триматися на ногах під палючим сонцем, а й зберігати працездатність.

Легенда появи Санґрії

Досі немає і не може бути єдиної думки щодо того, як саме відбулася назва цього чудового прохолодного напою. Достеменно відомо лише те, що “сангре” у перекладі з іспанської означає “кров”. Можливо, іспанці у такий спосіб апелювали до того, що традиційний варіант сангрії готувався виключно з червоного вина - і був таким чином схожий на кров. А може, тут зіграла свою роль випадковість із тих, що відбуваються іноді і залишають свій слід у віках. Так, наприклад, є також теорія, що назву напою дала трагедія в районі Ріоха. Сталося це, згідно з легендою, у середині сімнадцятого століття - коли через сильну посуху селяни не змогли здати латифундистам належний обсяг урожаю. Тоді останні, недовго думаючи, відправили “до народу” війська - щоб навчити приховати врожай селян розуму-розуму. Протистоять озброєним людям селяни не могли – і тоді пролилося чимало крові. Але винахідливі хлібороби не розгубилися і піднесли сатрапам винно-фруктовий напій, який так сподобався їм, що розправу було негайно завершено. Друга легенда про походження назви напою свідчить, що “родоначальником” санґрії став італієць на ім'я Хеліо Габала. Він був буквально одержимий приготувати вино з цитрусових, які удосталь росли на його батьківщині та в Іспанії. Однак у нього нічого не виходило. Тоді він просто змішав вино та фруктовий сік, а ще кинув у гарфін кілька скибочок апельсина зі словами про те, що все одно питиме саме те, що захоче. Захоче цитрусове вино – отримає цитрусове вино. Місцеві назвали цю незвичну суміш кров'ю диявола” - і саме таким чином слово “Сангрія” стало загальновживаним для назви напою, що вийшов. Правда, в більшості випадків оповідачі цієї прекрасної легенди замовчують про те, що винахідливого італійця, судячи з деяких джерел, спалили на вогнищі за те, що порахували єретиком - але це, як кажуть, вже несуттєві деталі для тих, хто просто хоче знати все про походження назви напою. 

Види Сангрії 

Багато поціновувачів екзотики і просто ті, хто хотів би спробувати свої сили у приготуванні цього напою, запитують - яка сангрія краща. Справа в тому, що варіантів приготування сангрии можна нарахувати безліч - і цей перелік все одно точно буде неповним. За аналогією з такими знаменитими на весь світ стравами, як борщ, піца або окрошка - сангрія є своєрідним гастрономічним конструктором Лего, інгредієнти якого ви можете підбирати і міксувати за своїм власним смаком. Новачки, які тільки вчаться майстерності приготування цього напою, зазвичай користуються запитом сангрія вино фото, намагаючись визначити склад за зображенням. У певному значенні це має сенс - адже шматочки фруктів ясно помітні у графині. До речі, сангрію рекомендовано подавати саме в прозорому посуді-так вона виглядає найбільш апетитно і виграшно. Тому однозначного рішення про те, який правильний рецепт рецепт, не існує. Ви можете використовувати мінеральну воду (як газовану, так і ні), біле та червоне вино, будь-які фрукти та ягоди, найрізноманітніші спеції та добавки, а також всі види підсолоджувачів. 

Популярність набули такі відомі варіанти приготування цього напою, як:

Тиха сангрія

  • тиха сангрія - класичний варіант на основі розведеного червоного вина та фруктів. Історія сангрії в Іспанії починалася саме з тихої версії напою;

Фруктова сангрія

  • фруктова сангрія. Як випливає з назви, для приготування такого напою активно використовуються фрукти, як традиційні варіанти на кшталт апельсина, так і екзотичні пітахайя і помело;

Ігриста сангрія

  • ігриста сангрія - приготована на основі ігристих вин, найрозкрученішим з яких є шампанське. Про такий напій можна з упевненістю стверджувати, що вино Сангрі – смак сієсти;

Біла сангрія

  • біла сангрія - виконана на основі білого вина. Цілком прийнятний самостійний варіант для всіх, хто віддає перевагу саме вину зі світлих сортів винограду. 

Таким чином, ми бачимо, що види фруктового вина сангрія надзвичайно різноманітні, як кажуть, на будь-який смак, колір та гаманець. 

Готуємо Сангрію самостійно

Оскільки нічого складного в приготуванні цього напою немає, приготувати його під силу абсолютно кожному - навіть кулінару-початківцю. Оскільки опис сангрії та основні характеристики напою присутні як в Інтернеті, так і в багатьох кулінарних книгах, вибрати можна будь-який рецепт – на власний розсуд. Зазначимо тільки, що слід вибирати ті інгредієнти, які особисто вам до душі. Приготування сангрії - це саме той випадок, коли можна сміливо дозволити собі експериментувати.

Для приготування цього напою експерти не радять вибирати дороге вино - адже його смак все одно розчиниться” і змішається зі смаком та ароматом інших інгредієнтів на кшталт цукру, меду, сиропу, ягід та фруктів, міцного алкоголю та спецій. Так що зупиніться на тому, що вам просто подобається, але не б'є по кишені. Незайвим буде також дати всім інгредієнтам можливість наполягати у вигляді суміші – це покращить смак готового напою. Тривалість такого процесу наполягання можна змінювати самостійно, на власний розсуд - в залежності від того, наскільки вираженим ви хотіли б отримати підсумковий смак. Зазначимо ще, що ті рецепти сангрії, в яких використовуються спеції – кардамон, мускатний горіх, ваніль, гвоздика, кориця – вимагають більш тривалого наполягання, ніж рецепти з фруктами та ягодами. Також непогано було б перед самою подачею на стіл додати в глечик з напоєм або колотий лід, або кубики льоду - на власний вибір. Це не тільки урізноманітнює подачу, але й допоможе охолодити напій до прийнятної температури. 

Немало хорошого також можна сказати і про те, які ж бувають корисні властивості сангрії. Оскільки вино в її складі здатне позитивно впливати на судини, а фрукти відомі своїми вітамінами і мікроелементами, їхня суміш, без сумніву, матиме тонізуючий і загальнозміцнюючий вплив на організм.

Готові варіанти напою з Іспанії

Червона сангрія

А що робити у тому випадку, якщо у вас немає ні часу, ні бажання проводити експерименти, а ось необхідність отримати порцію напою є? Тоді рекомендуємо звернути увагу на вже готові суміші, виконані за заповітом найкращих іноземних майстрів, які на приготування сангрії, як то кажуть, собаку з'їли. Так, наприклад, чудовою альтернативою для самостійного приготування цього напою стане лінійка від Casal Garcia. Любителів класичного варіанта цілком може зацікавити червона сангрія з ароматом лісових ягід 

Біла фруктова сангрія

А ось тим вимогливим гурманам, які тяжіють до білої сангрії, Незайвим буде спробувати варіант єднання білого вина з фруктами та цитрусом. Подавати такі вина потрібно з легкими закусками на кшталт канапе, різними сортами сиру, іноді-нарізкою з баликів та інших подібних делікатесів. Але любителі бувають, вживають сангрію просто як доповнення до ситного обіду чи вечері, особливо у спеку.

Тепер, коли ви знаєте, як правильно пити сангрію та з чим подавати, можна приступати до дегустації. Цей напій не залишить байдужим нікого! 

Cantine Sgarzi
Mugam
Mugam
Про WINETIME Гастромаркети WINETIME це 31 гастромаркет у 14 регіонах і понад 8000 найменувань товарів власного імпорту з Італії, Іспанії, Франції, Чилі, Португалії, Німеччини, Шотландії, Австралії та інших країн.
Вино та листи Підпишіться на наші новини і акції
Даю згоду на обробку персональних даних