Мистецтво вживання вина як вишуканий напій перегукується з далекою давниною. Ще в античні часи люди знали, що таке вина, і користувалися цими цінними відомостями з розумом для загального блага. Важко знайти в наш час людину, якій не був би знайомий зовнішній вигляд древніх амфор, які використовували греки та римляни для зберігання вин, вироблених не одну тисячу років тому.
Рожеве вино приваблює своєю аристократичністю та вишуканістю. Тонкі відтінки смаку натякають на те, що під зовнішністю може бути прихована ціла магічна історія перетворення звичайного винограду на чудовий ароматний напій.
У наш час відомі різні способи виробництва рожевого вина – і результат у них теж різний. Одним із найбільш затребуваних способів є так звана мацерація – тобто витримка розчавлених виноградин перед фільтруванням. Кольорові пігменти зі шкірки ягоди переходять (екстрагуються) у сік - і він, відповідно, забарвлюється у чудовий, глибокий рожевий колір. Тривалість вистоювання ягоди безпосередньо впливає на те, наскільки насиченим вийде колір у результаті. А ще наявність цих речовин надає прямий вплив і на смак - фахівці стверджують, що чим довше настоювати ягоду в роздавленому вигляді, тим більше терпких ноток придбає вино. Другий метод набагато простіший. Він полягає у змішуванні вин білого та червоного кольорів. Такі напої теж мають дуже непоганий смак, але все ж таки дещо поступаються за багатством палітри винам, виробленим за технологією мацерації. Перший спосіб довше і вимагає великих витрат сил і засобів, зате другим способом можна скористатися тоді, коли немає часу і напій потрібно отримати швидко. Не дивно, що найграндіозніші результати смаку та аромату традиційно відзначаються у тих вин, які виготовлені за допомогою мацерації – причому з вистоюванням не день-два, як у простих випадках, а на три-чотири дні, а то й довше, із збереженням спеціальних умов у вигляді певної температури та вологості у приміщенні.
Прийнято вважати, що напівсухі та напівсолодкі вина складають ту саму “золоту середину” смакового ядра. Вона може бути наповнена ароматами та присмаками фруктів, ягід, освіжаючими нотками цитрусових плодів або навіть, в окремих випадках, деяких трав. Сухі рожеві вина мають освіжаючий присмак, у той час, як смак солодких рожевих вин вважається дуже багатим і може бути доповнений ароматами меду, ванілі та інших добавок.
Не дивно, що сорти винограду та регіони виробництва рожевих вин мають неабиякий вплив на те, яким буде смак готового продукту. Так, наприклад, вирощені у Франції, провінції Прованс, сорти винограду Гренаш та Сіра, надають готовим винам легкий квітковий аромат і чудово ніжний, ненав'язливий смак. Французька ж провінція Лагендок - Руссільйон і вирощені там сорти Каберне Совіньйон та Гренаш, надають вину виразного фруктового присмаку та аромату. Горда італійська Тоскана може похвалитися сортами Санжовезе та Гаме – вони насичують структуру вина нотками фруктів. Цитрусові аромати та легкий присмак просочених сонцем екзотичних фруктів повідомляють вину вирощену в італійському П'ємонті сорти Небіолло та Нерелло Маскалезе. Вони напевно припадуть до смаку всім любителям легких вин.
Іспанська Ріоха дарує своїм сортам винограду Темпранілло і Гарнача легку терпкість, і ця їхня особливість переходить у вироблені там вина. Крім терпкості, обумовленої наявністю у винограді таніну, такі напої можуть похвалитися присмаком стиглої вишні.
Виготовляється рожеве вино в Аргентині. Місцеві сорти Мальбек і Каберне Совіньйон надають вину присмаку фруктів та прянощів, а ще - неповторний соковитий колір та аромат.
Хто не чув про Мальборо у Новій Зеландії? Вирощений руками місцевих виноробів сорт Совіньйон Блан надає вину цитрусового аромату і яскраво вираженого присмаку.
Зазначимо також, що всі смакові відтінки під силу розібрати хіба що професійним сомельє – проте це зовсім не означає, що ніхто інший не зможе отримати задоволення від розпивання вина. Просто пробуйте різні смаки та експериментуйте з ними. Ви обов'язково знайдете те, що вам підійде!
Давайте звернемо увагу на те, які особливості має рожеве вино, і за що його так цінують у всьому світі.
Культура виновживання приділяє багато часу та уваги винам червоним та білим, і на їх тлі рожеві часто незаслужено забуті. Тому питання “рожеве вино – що це таке і з чим пити“, виникає досить часто.
Людство знайоме з вживанням цього продукту виноробства вже досить давно - і тому рожеве вино встигло обрости найрізноманітнішими вигадками, або, простіше кажучи, справжніми міфами про себе. Більшість із них просто не відповідають дійсності. Що ж може почути про провину обиватель?
Сучасна культура накопичила за століття свого розвитку значний перелік можливостей збагатити свої гастрономічні уподобання різноманітними винами. Рожеве вино може впевнено зайняти свою, на що не схожу, і ні з ким не ділити нішу. Зрештою, вживання саме цього різновиду вина – це ще й спосіб життя, спосіб дивитися на проблеми та своє власне бачення можливостей їх вирішення. Не дарма пробу вина називають дегустацією. Люди придумали спеціальне слово, яке означатиме занурення у світ нового смаку та відкриття його для себе, бо знали: вино – це весь світ. Воно багатогранне, багатолике і хвилююче. Таким чином, кожен новий ковток вишуканого вина подарує вам насолоду, яка стане поштовхом до чогось нового, незвіданого та прекрасного. Хіба може бути в житті щось більш грандіозне та примітне, ніж дорога до самого себе?