У нас був білий портвейн, червоний портвейн, портвейн для шоколаду, херес солодкий і херес сухий - ми зігрівалися, як могли :)
По агресивному температурному режиму найдоречніші вина цього січня - кріплені. Ми взяли на дегустацію декілька доступних зігріваючих вин двох найіменитіших виробників з нашого портфеля: португальський Dow's (Symington) - WineSpectator в 2014-му назвав їх вінтажний портвейн 2011 найкращим вином року, і іспанського виробника хересу Lustau - найкраща виноробня Іспанії 2011 по версії IWSC.
Emilio Lustau Manzanilla Papirusa Sherry
Сухий херес. Алкоголь: 15%
Сухий херес біологічної витримки, коли вино захищене від кисню плівкою фльору. Манзанілья в перекладі, до речі, означає ромашка, і в ароматі тони ромашки і сушених трав теж присутні. Отже, аромат не дуже інтенсивний, але красивий: ніжний, з нотами мочених яблук, трав і цвілі. Смак легкий, освіжаючий, в тривалому післясмаку залишаються ноти горіхів, тютюну, цвілі. Інтригуюче вино. Іспанці багато п'ють його в спеку в 30º, що нам, звісно ж, не звично. Але вино цікаве і легке, незважаючи на те, що кріплене.
Солодкий білий портвейн. Алкоголь: 15%. Витримка 3 роки у дубових бочках в льохах в Вілла Нова де Гайя.
Аромат трохи парфумний, з нотами меду, родзинок, фініків, сот - все досить рясно і солодко. Смаку не вистачає збалансованості: для солодких вин дуже важливо зрівноваженість цукру і кислотності. Але цьому портвейну не пощастило: кислотності не вистачає, спіртуозность відчувається, післясмак слабкий, швидко пропадає. Вийшло дуже солодко, але багато людей шукають саме таких вин - щоб з вираженою солодкістю, кріпленністю та парфумністю.
Dow's Late Bottled Vintage Port
Солодкий червоний портвейн. Алкоголь: 20%.
Портвейни LVB вважаються «розумною покупкою». Ціна на них значно нижча, ніж на вінтажні портвейни, а якість вища, ніж у рубі: це урожай одного року і витримка вина триваліша.
Що вийшло з LVB в 2009 у Dow's? Аромат густий, рясний, фруктовий, зі спеціями. Смак приємний, так само фруктовий, але алкоголь трохи обпалюючий. Пляшку тримати в руках одне задоволення - масивна, зі зручним т-подібним корком. Це ще не порівняєш з вінтажними порто, але вже дійсно цікавіше, ніж рубі від Dow's.
Emilio Lustau DeLuxe Cream Capataz Andres Sherry
Солодкий херес. Алкоголь: 20%. Витримка оксидативна, в системі солера-кріадера.
Для дегустації хересу використовують спеціальні келихи, які іспанці називають «копіта» - схожі на дижестивні келихи, які ми і спробували використовувати замість копіти (довга ніжка і маленька чаша зі звуженими витягнутими краями). Основна мета таких келихів в порівнянні з винними - прибрати спіртуозність.
Відчувається оксидативна витримка: контакт з киснем дав вину потужну концентрацію аромату, смаку і кольору. Аромат солодкий, з нотами родзинок, горіхів і яскравими тонами кави, але при цьому відчуваються асоціації зі старим, спекотним горищем з сухими трухлявими дошками. Смак густий, лікерний, збалансований і не приторний, з властивим тільки херес післясмаком. Якісне солодке вино.
Червоний солодкий портвейн. Алкоголь: 20%.
Виробник заявляє, що вино зроблене спеціально для подачі з шоколадом (з вмістом какао від 60 до 75% з Еквадору, Перу, Уганди і Коста-Ріки): «професор Lammertyn разом з The Flanders Taste Foundation в Бельгії провели серію дегустацій і наукових аналізів, щоб визначити ключові компоненти для майбутнього портвейну і зробили витриманий порто Dow's Nirvana ».
Нірвана показав себе як дуже м'який напій: при 20% алкоголю спиртуозності не відчувається взагалі. Аромат соковитий, фруктовий. Смак густий, з вираженим шоколадним тоном (що не дивно, враховуючи його призначення) і нотами чорних ягід. Головний акцент - на виражених ванільних тонах від витримки в бочці і яскравому фруктовому смаку, які разом з темним шоколадом дають шовковий смак, який огортає і обволікає, залишаючи теплий шоколадний шлейф в послясмаку.
[71240:left] [58354:left] [58356:left] [71235:left] [94982:left]