Сьогодні ми пробували гарячі червоні вина Іспанії, щоб зробити огляд-шпаркалку до акційних вин .
Темпранільйо як специалитет Іспанії ми приберегли для окремої дегустації, а тут ми покажемо Вам дещо нове, дещо добре старе і дещо раритетне.
На диво, практично всі вина виявилися дуже стриманими в ароматі. Ми очікували більше інтенсивності, більше спецій, шкіри, червоних і чорних ягід. Зате смак нас порадував густотою, силою, відтінками шоколаду, такі вина і потрібно пити восени: вони ідеально підходять до осінніх вечорів під пледом і барбекю на свіжому повітрі.
А тепер про кожне зокрема.
Вальформоса - сімейна виноробня, заснована в 1865 році в Пенедесі. Ми спробували 2 вина від цього виробника від виноробні Domenech Vidal: Masia La Sala (базова лінійка, 4 місяці витримки) і Freye Syrah-Tempranillo (вища лініка, 6 місцяів витримки в бочці).
LA.SALA (Vallformosa)
Регіон: Пенедес. Сорти: темпранільйо, каберне совіньйон та гарнача. Алкоголь: 14%
На думку сеньйора Guía Peñín (найавторитетніший іспанський винний критик), Ла Сала має найкращу ціну в 2014 році.
Аромат, фруктовий з перцем, злегка зеленуватий. Смак насичений, таніни м'які, спіртуозність середня. Відмінно підійде для застілля або як вино до вечері.
Freye (Vallformosa)
Регіон: Пенедес . Сорти: сіра та темпранільйо. Алкоголь: 13,5%
Вино соковите, м'яке, в ароматі стримане, аромат чорних ягід, тютюн, кава. Дуже легко п'ється. Приємне, здається, підійде до багатьох страв, але можна пити в чистому вигляді. Відмінно підійде для свят.
Vinedos y Bodegas Pablo - заснована в 1760 році. Використовує тільки місцеві сорти винограду. Біодинамічні методи: ні гербецидами, ні хімією тут не використовується (але сертифікації біодінаміста не має). Від Bodegas Pablo спробували 2 вина лінійки Menguante: з гарначі і відадільйо, які підкупили своєю зрілістю (2011 і 2010 року, 10-місячна витримка в нових бочках).
Menguante Garnacha Selection (Vinedos y Bodegas Pablo)
Регіон: Арагон . Сорт: гарнача. Алкоголь: 14%
Аромат тонкий, але досить одноманітний, з тонами шовковиці і чорних ягід. Смак м'який, свіжий, достатньо кислотний, скоріше не типовий для Іспанії. Дуже тривалий і яскравий післясмак. Очікували більше від цього вина, але любителям гарначі варто спробувати.
Menguante Vidadillo Selection (Vinedos y Bodegas Pablo)
Регіон: Арагон . Сорт: відадильйо. Алкоголь: 14%
Це унікальний сорт: тільки 2 виробника роблять вино з відадільйо. Треба поспішати спробувати :)
Аромат не інтенсивний, з солодкістю вершків і нотами шовковиці і какао. Смак м'який, приємно солодкуватий. На дегустації всім сподобався.
Wine Advocate Паркера оцінив це вино на 90 балів.
Кооператив «Домініо Де Тарес» робить вина тільки з автохтонних сортів. Вино походить з найпівнічнышого регіону Іспанії — Галісії, який розташований прямо над Португалією.
Baltos (Dominio de Tares)
Регіон: Галісія . Сорт: менсія. Алкоголь: 14,5%
Вино зроблено з сорту менсія, який вважається сортом-хамелеоном: він дуже залежить від терруару і може проявляти дуже різні характеристики, тому його порівнюють з каберне фран та піно нуар.
Одне з найбільш успішних проявів цього винограду походить з Б'єрсо, зростаючого на крутих схилах на ґрунтах з кварцом і шифером. Менсія проявляє тут яскраво виражену мінеральність, потенціал для витримки, елегантність і витонченість.
Аромат з червоними і чорними ягодами, трохи лакриці, гвоздики, підліску. Тобто були все-таки помічені легкі нотки, характерні для піно нуару. Але аромат швидко втікає, розчиняється. Смак дуже цікавий, щільний і джемовий. Його приємно пити, і в ньому впізнається гарячий іспанський стиль. Окремо варто відзначити, що у цього вина високий бал від Паркера і Wine Enthusiast.
El Circo Director (Grandes Vinos y Vinedos)
Регіон: Арагон . Сорт: гарнача і каріньєна. Алкоголь: 13,5%
Вино в повному розквіті: колір яскравий рубіновий, аромат пряний, зі зрілими ягодами і шоколадом, смак трохи поступається аромату і злегка грубуватий, але це легко згладжується їжею. Післясмак тривалий з приємною гіркуватістю чорного шоколаду.
Sherry Medium Golden (Osborne)
Регіон: Андалусія . Сорт: паломіно фіно. Алкоголь: 15%
Один з фаворитів дегустації. Осінньо-бурштиновий колір з характерним ароматом горіхів і сухофруктів. Смак м'який, солодкий, але не приторний, з живою кислотністю, що, безумовно, плюс для солодкого хересу.
До речі, херес категорії Медіум роблять шляхом змішування базового сухого вина з сорту паломіно і концентрованого солодкого сиропу з сусла винограду. Кріпиться херес виноградним дистилятом (алк. 96%). Потім витримується в американських дубових бочках по системі «солера».
[63257:left][57700:left][57508:left][57695:left][61240:left][61239:left][94950:left]