У Португалії в регіоні Доуро виноградники займають всього 12% всіх земель, так як це практично нескорені гірські схили, куди дістатися неможливо.
Тут виробляється одне з найвідоміших в світі кріплених вин - портвейни. Виноробний регіон Порту відсвяткував у 2006 році 250 річницю свого існування, що підтверджує, що це найстаріший апелласьон в світі.
Прем'єр-міністр Португалії маркіз Помбаль в 1756 р визначив кордони виноробної області Доуро, щоб захистити аутентичність вин. Це був один з перших в світі прикладів межування виноградників.
1937 рік - засновано Національне винне об'єднання, в 1986 - Інститут вина і винограду (Instituto da Vinha e do Vinho). Введена класифікація Vinho Regional - регіонального вина).
Збір врожаю відбувається вручну и проводиться тріаж (відбір ягід). Зібрані ягоди складають в маленькі корзини, щоб верхні плоди не тиснули нижні. Повільний процес пресування винограду забезпечує максимальний і найбільш інтенсивний контакт сусла з виноградної шкіркою. На перший день в суслі спливають кісточки, а на третій день - м'якоть і шкірка. При цьому, ферментація ще не починається, виноград зберігає максимальну кількість цукру. плоди не тиснули нижні.
Як тільки цукор досягне потрібної величини, ферментацію зупиняють спиртуванням, далі сусло поміщається в сталеві ємності, де воно настоюється 6 місяців, а потім розливається по бочках. Раніше вино відправляли по річці вниз до міста Віла-Нова-де-Гайя, а зараз воно транспортується ж / д транспортом на склади.
Факти – Засновниками компанії Dows були винороби з прізвищем Сімінгтон - вихідці з Шотландії, які вирішили спробувати щастя в сонячній Португалії в 1891. До того як заснувати винну компанію, вони довгий час займалися продажем зерна. Symington Family Estates робить більш третини світових продажів портвейну!!!
Зараз компанія Dows - один з найсильніших гравців алкогольного ринку і культовий виробник кріплених вин, про яких знають у всьому світі!!!
Перша пляшка портвейну марки "Dow's" побачила світ в 1798 році. У володіння Доу входить два виноградника: Кинта до Бомфім і Кинта да Сеньйора да Рібейра, які вважаються одними з кращих виноградників регіону.
У лінійці портвейнів Dow’s є чимало вінтажних вин, і про них можна написати, напевно, цілу книгу. Вінтажні портвейни Dow’s по праву вважаються одними з кращих вин світу. Але почесний статус «вінтаж» присвоюється напою не просто так, не тому що виноробу так захотілося, - вінтажним може називатися вино портвейн з найкращого винограду, зібраного в виняткові роки.
У 2014 році портвейн Dow's Vintage 2011 року був визнаний кращим вином світу за версією Wine Spectator!!!
Країна: Португалія. Регіон: Доуро. Сорт: мальвазія фіна, вюзінью, кодега. Алко: 19%. Витримка: 3 роки. Ціна: 377 грн
Це вино з білих сортів винограду, традиційних для долини Дору. Після того, як ягоди були повністю очищені від шкірки, виноград пройшов ферментацію при температурі 18-22 ° С. Потім одна частина вина витримувалися в дубових бочках, а інша - в нейтральних ємностях. Після трьох років витримки, вина були змішані в єдиний купаж. Такий метод старіння був застосований для того, щоб портвейн вийшов дуже свіжим і м'яким.
Аромат пряний з нотами абрикосового джему, тропічних фруктів, горіхів. Смак сблансований. Рекомендується поєднувати з легкими десертами.
Країна: Португалія. Регион: Доуро. Сорт: туріга насіональ, туріга франка, тінта баррока, тінта роріш, тінта као. Алко: 19%. Витримка: 3 роки. Ціна: 377 грн
Ruby – це наймолодші купажовані червоні портвейни, витримані мінімальний визначений термін в дубових бочках (3 роки) перед бутилюванням, названі так за свій яскравий глибокий рубіновий колір. За рахунок мінімального технологічного втручання портвейн зберігає первинний стиль, соковитий, потужний і фруктовий характер. Продовжує розвиватися в пляшці. Дуже сильне і енергійне, незважаючи на свою молодість, вино. Неймовірно приємний і якісний напій за доступною ціною.
Аромат червоних фруктів. Смак свіжий, з нотами малини і вишні. Рекомендується до сиру, до ягідно-фруктової випічки.
Країна: Португалія. Регіон: Доуро. Сорт: туріга насіональ, туріга франка, тінта баррока, тінта роріш, тінта као. Алко: 20%. Витримка: 4 роки. Ціна: 427 грн
Trademark є вином з двох сусідніх виноградників Quinta do Bomfim і Quinta da Senhora, виконаний в традиційному стилі. Витриманий в дубових бочках протягом 4-х років. Розливається в пляшки після легкого освітлення (без фільтрації) при повній готовності до споживання. Не вимагає декантації.
Аромат з нотками полуниці і спецій. Смак фруктовий, добре збалансований, з тривалим післясмаком. Має трохи сухий фініш, що завжди було відмінною особливістю стилю Доуз.
Країна: Португалія. Регіон: Доуро. Сорт: туріга насіональ, туріга франка, тінта баррока, тінта роріш, тінта као. Алко: 20%. Витримка: 10 років. Ціна: 797 грн
Портвейни «тони» (Tawny - рудувато-коричневий) виробляються з червоних сортів винограду; купажі різних років витримуються в дубових бочках. Якщо портвейн називається просто «тони» без вказівки віку, він являє собою суміш вин, витриманих в бочках не менше 2 років. Якіснішим є «тони» із зазначенням віку: це теж суміш, але витримана в бочках понад 4 років. Офіційними категоріями є 10 років, 20, 30, 40 і більше років.
Аромат повний, з нотками зацукрованих фруктів, мармеладу. Смак сухофрукто-горіховий, солодкуватий. Рекомендовано до кондитерських виробів, яблучного пирога з корицею.
Нагороди – WS-90
Dow's Late Bottled Vintage Port 2013
Країна: Португалія. Регіон: Доуро. Сорт: туріга насіональ, туріга франка, тінта баррока, тінта роріш, тінто као. Рік: 2013. Алко: 20%. Витримка: 3-6 років. Ціна: 492 грн.
LBV — це портвейн, вироблений з винограду одного року врожаю і витримується в дубовій бочці від 2 до 6 років перед бутилюванням. Практично не має потенціалу в пляшці.
Характер пряний, густий і складний. В ароматі з нотами чорної смородини, черемхи і гострих спецій. Смак довготривалий з мармеладними нотками. Рекомендовано до сиру Чеддер і шоколадних десертів.
Нагороди – 2009 -WE-91, Decanter World Wine Awards 2014 Bronze, International Wine Challenge 2014 Silver.
Резюме: Портвейн добре поєднується з усіма стравами, тому і є відмінним аперитивом. На десерт його можна пити з шоколадом, смаженими горіхами, солодкої випічкою, цукатами, фруктами. Також підходять до портвейну сири, м'ясна нарізка, морепродукти і навіть бабусині котлети) Але справжні цінителі п'ють портвейн невеликими ковтками без закуски, поєднуючи його лише з міцної ароматної сигарою.
Bom apetite!!!