26.05.2016
Поділитися

Що пити: ігристе для новорічної ночі 2015/2016

Якщо просекко, то Даль Белло - це для новорічної ночі 2015/2016 вирішено. А що робити тим, хто любить посолодше? Або «більш традиційно»?

Ми відібрали для дегустації кілька дуже різних ігристих: два спуманте за приємною ціною від кооперативу Schenk (брют і напівсолодкий мускат), загадковий мускат з Сардинії і два ігристих, зроблених траційним методом шампанізації - іспанська кава і бургундський «блан-де-блан».

Кооператив - він завжди кооператив. Чекати тут буйства фарб не доводилося, але ціна на ігристі Schenk нашіптувала - треба брати. 

Schenk Cavatina Spumante Brut

Якщо Вас лякає слово брют, у нас хороші новини: рівень цукру в брюті може бути і 12 г/л, як у цього вина. І це спуманте саме для тих, хто до брютів ставиться з «недовірою»: дуже легкий аромат з нотами яблук, випічки, м'якого свіжого бісквіту і особливо - шарлотки, смак легкий, з солодкістю, особливо вираженою в післясмаку. Гра бульбашок не надто тривала, вони швидко розвіюються, але в цьому випадку - це не претензія, а констатація факту :)

Schenk Cavatina Moscato

Приємний напівсолодкий мускат - на цьому можна було б закінчити опис. Аромат не надто інтенсивний (нетипово для мускату), смак м'який, легкий. Але свіжості, все ж не вистачає. Якщо потрібен мускат обов'язково зі стріляючою пробкою - то хороший варіант, а якщо мускат потрібен лише, щоб пити, то все ж рекомендуємо повернутися до «старого-доброго» Зебо.

Piero Mancini Moscato di Sardegna

Темна конячка дегустації: добре знайомі з мускатами і з Сардинією, а ось виноробня молода і мало відома. Сам виробник заявляє про 3-річну витримку вина. Отже, гра бульбашок дуже тривала (приємно), аромат середньої інтенсивності (у асті, наприклад, аромат сильніший), смак солодкий, збалансований, приємний, але все ж дуже солодкий. Резюме: тільки на десерт.

Vallformosa Recoda Cava Brut

Masia Vallformosa - один з найвідоміших виробників кави в світі. 90% їх вина йде на експорт (а виробляють вони 15млн пляшок на рік). І при цьому - вони все ще сімейний бізнес. Нам було цікаво спробувати саме базовий брют, щоб зрозуміти: що ж все-таки ми отримаємо, купивши недороге вино, зроблене по дорогому традиційному методу шампанізації?

Гра бульбашок досить інтенсивна, піна стійка. Аромат стриманий, простий, але дуже характерний: з хлібними і горіховими тонами. Смак більш насичений і густий. Підсумок: якість вище очікуваного від ціни. Вибираючи між брютом Recoda та DuQue Egmond за однією ціною, рекомендуємо зупинитися все ж на першому 

Simonnet-Febvre Blanc de Blancs Methode Traditionnelle

Maison Simonnet-Febvre за часів свого заснування спеціалізувався на виробництві саме ігристих вин за традиційним методом шампанізації. Їх вантажні кремани - чарівні, тому цікаво було дізнатися, що ховається під етикеткою більш простого за походженням Blanc de Blancs Methode Traditionnelle.

Очікувано витончене вино, м'яке, але й строге. Аромат досить стриманий: молодості стиглих яблук вже не відчувається, але і хлібні ноти ще не розвинулися в повну міць, проявляються ноти соломи і заварного крему. Явно відчувається шардоне зі своїми тонами персику та ананасу. Смак збалансований, м'який, з приємним тривалим післясмаком.

Так само очікувано - це найкраще ігристе з дегустаційного листа: тонко, приємно, аристократично. І за невиликі гроші - практично за ціною просекко.

Про WINETIME Гастромаркети WINETIME це 31 гастромаркет у 14 регіонах і понад 8000 найменувань товарів власного імпорту з Італії, Іспанії, Франції, Чилі, Португалії, Німеччини, Шотландії, Австралії та інших країн.
Вино та листи Підпишіться на наші новини і акції
Даю згоду на обробку персональних даних