27.12.2019
Поділитися

Не шампанським єдиним!!!

Franciacorta - перше італійське вино, вироблене виключно шляхом пляшкового бродіння, яке отримало в 1995 році вищу категорію якості (DOCG).

Franciacorta, можна сказати, це «італійське шампанське». Тут ті ж сорти винограду, такі як Шардоне і Піно Неро (Піно Нуар), грають основну роль. Однак Franciacorta, як правило, має більш фруктовий і більш м'який стиль. Також використовують виноград Піно бьянко і до 10% Ербамат

Район, відомий як Франчакорта, знаходиться в самому серці Ломбардії, в годині їзди від Мілана, на березі озера Ізео.

Витримка:

- Franciacorta - мінімум 18 місяців на осаді, в продаж надходить через мінімум 25 місяців після збору врожаю;

- Franciacorta Rosé, Satèn - мінімум 24 місяців на осаді, в продаж - мінімум через 25 місяців після збору

- Franciacorta Millesimato, Rosé Millesimato, Satèn Millesimato - мінімум 30 місяців на осаді, в продаж - мінімум через 37 місяців після збору врожаю

- Franciacorta Riserva, Rosé Riserva, Satèn Riserva - мінімум 60 місяців на осаді, в продаж - мінімум через 67 місяців після збору врожаю.

Компанія Marcello Compagnoni Monzio існує з 1987 року і продовжує швидко завойовувати репутацію виробника високоякісних ігристих вин.

Виноробня розташована серед чудових пагорбів Франчакорти, у фермерському будинку 1400-х років, сьогодні вважається одним з найдинамічніших виноробів у виноробному секторі Франчакорта і Бергамаска.

Сьогодні у компанії 20 га виноградників у Франчакорта і 14 га в Валькалепіо. Енолог-учений Донато Ланаті отримав безліч нагород за свій стиль роботи. Він використовує дослідний центр Enosis, який він сам створив. Там проводяться наукові експерименти і дослідження, що дозволяють досягати виробництво високоякісних вин.

У Franciacorta Марчелло (нинішній господар) виробляє знамениту Franciacorta Spumante DOCG (Metodo Classico) в декількох варіантах: Brut, Extra Brut, Satèn, Rosé і міллезімние версії.

Його вина вже мають ряд нагород. Наприклад, Franciacorta Satèn 2012 у 2017-го році отримала 2 келихи від Gambero Rosso. 

 

Compagnoni Franciacorta Brut Cuvee Alla Moda

 

Країна: Італія. Регіон: Ломбардія. Сорт: 80% Chardonnay і 20 % Pinot Nero. Алко: 12,5%. Витримка: 25 місяців. Ціна: 597грн

 

2-5% вина перед вторинної ферментацією проводить близько 6 місяців в дубі. Класична технологія шампанізації. Надходить у продаж після 25 місяців після збору врожаю. Аромат з нотами квітів, персика і яблука. Смак свіжий, з нотами ванілі і яблука, тривалий хлібний післясмак. Ідеально підходить як аперитив, в супроводі страв з риби і запеченого білого м'яса.

Compagnoni Franciacorta Brut Millesimato

Країна: Італія. Регіон: Ломбардія. Сорт: 80% Chardonnay і 20 % Pinot Nero. Рік: 2014. Алко: 12,5%. Витримка: мін 37місяців. Ціна: 757грн

Як же готують Франчакорту?

Виноград збирають вручну і розміщують в ящики. Після прибуття на виноробню всі виноградні грона піддаються м'якому пресуванню, і відбувається первинна ферментація. Щоб створити кюве, купажируют вина з різних ділянок. 5 -10% вина перед вторинної ферментацією проводить шість місяців в барріках. Щоб почати вторинну ферментацію додається тиражний лікер (суміш цукру і дріжджів). І починається процес вторинного бродіння (мінімум 30 місяців). Далі проводять ремюаж (поворот пляшок на 360 ° і підйом на 45 ° для зміщення осаду на пробку) один раз в день. Після закінчення цього періоду шийку пляшок заморожують і тимчасова пробка з осадом видаляється. Перед тим, як постійна пробка і мюзле закупорюють пляшку (все під тиском), додається дозувальний лікер, а у випадку з Monzio Compagnoni Franciacorta Brut - це 10 грам на літр. Ще 6 місяців ігристе відпочиває в погребі перед тим, як потрапити на наші полички.

Спокусливий аромат квітів і білих соковитих фруктів. Смак дуже м'який, але стійкий. Ідеально підходить як аперитив, дуже добре поєднується з вишуканими стравами на основі риби і білого м'яса.

Compagnoni Franciacorta Saten Brut Millesimato

Країна: Італія. Регіон: Ломбардія. Сорт: 100% Шардоне. Рік: 2014. Алко: 12,5%. Витримка: 32 місяця. Ціна: 897грн

Saten - прототип французького blan de blanc, тобто тільки з білих сортів винограду. 10% вина витримано в барріках близько 6 місяців перед вторинної ферментацією. Класичний метод шампанізації в пляшці, 32 місяці на осаді. Аромат ванілі, хлібної скоринки і печива в поєднанні з фруктовими нотами.

Смак досить насичений, при цьому освіжаючий. Можна подавати до риби, устриць та інших солонуватих страв, до м'яса (ідеально з террінами).

 

Резюме: Хоч історія ігристих вин Франчакорта налічує років 50, а шампанського - понад 350, повірте, навіть гурмани подумають перед тим, як зробити вибір!!!)

Наша порада: «Не вірте чуткам, спробуйте і зробіть висновок самі!»

Веселих Вам ігристих свят!!!

 

Про WINETIME Гастромаркети WINETIME це 31 гастромаркет у 14 регіонах і понад 8000 найменувань товарів власного імпорту з Італії, Іспанії, Франції, Чилі, Португалії, Німеччини, Шотландії, Австралії та інших країн.
Вино та листи Підпишіться на наші новини і акції
Даю згоду на обробку персональних даних