Сухі вина з натуральним спиртом вище 15 - це не тільки італійське Амароне. На півдні Іспанії таке теж можливо.
Запитайте будь-якого винороба з південного регіону Іспанії Хумілья, чи є вони органічними, і ви напевно отримаєте криву посмішку. Вони скажуть, що Хумілья за визначенням органіка. Фактично, багато виробників в цьому виноробному регіоні навіть не турбуються про сертифікацію, тому що це само собою зрозуміле, що вони вирощують свої лози органічно. Сухий, сонячний, високий терруар плато в значній мірі позбавляє виноград від можливих хвороб. Навіть филлоксера щосили намагалася закріпитися в цих місцях і ніколи не проникала в більш високі кам'янисті терруари.
Виноград тут має низьку природну врожайність з гектара, через виключно посушливих умов (середньорічна кількість опадів всього 300 мм) і необхідності садити при дуже низької щільності, щоб лози не задихнулись. Сорт Монастрель, що ідеально підходить для клімату і умов вирощування на високогірному плато Іспанії, який набув статусу суперзірки в регіоні, поважається виноробами Хумілья.
Величезна частина виноградників Хумілья складається зі старих лоз (деяким більше 50 років), в основному з низькорослих лоз, які забезпечують тінь і відносну прохолоду для ягід. В результаті виходять червоні вина з високим вмістом поліфенолів, свіжістю фруктового смаку і хорошою кислотністю, концентровані та насичені.
Основним напрямком діяльності виноробні Asensio Carcelén завжди було виробництво вина в Jumilla D.O. Була заснована в кінці 19 століття паном D. Asensio Carcelén Herrero. Далі його син, Хуан Карселен Ерреро, забезпечив суттєвий економічний і промисловий розвиток сімейного бізнесу. Просте нововведення - почав бутилювати вироблені вина - дозволило істотно збільшити узнаваемість бренду. Після виходу на пенсію його син пан Асенсіо Карселен Кутільяс взяв під контроль виноробню і зосередив свою роботу на експорті, перетворивши виноробню Асенсіо Карселен в одну з кращих компаній в галузі. Його річне виробництво оцінюється приблизно в 500 000 кг винограду на 300 га власних виноградників на посушливих землях, інтегрованих в органічне сільське господарство. Основним використовуваним сортом є Монастрель з продуктивністю 90%, за ним слідують Сіра і Гарнача Тінта з продуктивністю по 5% кожен.
Маєток, оточений пагорбами і красивими краєвидами, влаштувався в найбільш туристичній частині Хумільї. З 2011 року виноробня Asensio Carcelén поставляє екологічно чисті вина на всі національні і міжнародні ринки.
Asensio Carcelen 100Х100 Syrah
Країна:Іспанія. Регіон:Хумілья. Сорт:Сіра. Рік:2020. Алко:16,5%. Витримка:4 місяця в дубі. Ціна:347грн
Збір врожаю проводиться вручну, ферментація в резервуарах з нержавіючої сталі. Яблучно-молочне бродіння в дерев'яних бочках протягом 4 місяців.
Аромат стиглих червоних і чорних фруктів. Смак приємний, насичений, без зайвих алкогольних відчуттів, збалансований.
Asensio Carcelen 100Х100 Monastrell
Країна:Іспанія. Регіон:Хумілья. Сорт:Монастрель. Рік:2019. Алко:16,5%. Витримка:4 місяця в дубі. Ціна:347грн
Ручний збір винограду. Виноград мацерують в сталевих ємностях протягом 10 днів при контрольованій температурі. Потім вино витримується 4 місяці у французькій бочці. Освітлення вина проходить з використанням бентоніту і рослинних білків, витягнутих з картоплі, що дозволяє віднести його до категорії веганських вин. Перед фільтрацією проводиться мікрофільтрація.
У вина чудові аромати шовковиці і стиглих чорних ягід і фруктів. Смак м'ясистий і потужний, з нотками таніну і кислоти, які освіжають. Сільський і дикий.
Подавати до м'ясних страв і витриманим сирів.
Країна:Іспанія. Регіон:Хумілья. Сорт:Монастрель. Рік:2014. Алко:17%. Витримка:4 роки в дубі. Ціна:747грн
Яблучно-молочне бродіння у французькому дубі. 4 роки витримки в дубі. Доросле витримане вино, яке представляє благородство довгої еволюції в великих бочках з хорошого дуба, деякі з яких не першого наливу, щоб дозволяє уникнути окислення вина.
Pura Sangre майже як сухий портвейн. Pura Sangre в перекладі означає «чистокровний». Виноград Монастрель зазвичай має відтінки спецій, таких як мускатний горіх, кориця, перець ... плюс, вирощування на узбережжі Середземного моря для щедрого дозрівання означає багато фруктового аромату, джему і сухофруктів, таких як інжир, родзинки і чорнослив.
Пізній збір врожаю після повного дозрівання. Чотири роки в дубі (великі дубові чани) для тривалого розвитку і дозрівання без надлишку деревних нот.
Має багатий аромат, з яскраво вираженими відтінками чорносливу. Теплий смак, досить мужній, міцний.
Підходить до полнотілої іспанської кухні, смажених страв, дичини і витриманим сирів, а також поєднується з тапасами і закусками. Рекомендується відкрити пляшку за дві години до споживання.
Країна:Іспанія. Регіон:Хумілья. Сорт:Монастрель.Рік:2001. Алко:15%. Цукор:81г/л. Цена:897грн
Дуже пізній збір врожаю. Монастрель з старих лоз. Чудове натурально солодке десертне вино.
Вишнево-червоний колір з мідними відблисками. Інтенсивний букет розкривається нотами перестиглих фруктів, джему, сливи і сушених фініків. Тривала витримка вина створює складність в смаку. Sol y Luna демонструє пряні нотки чорного перцю і мускатного горіха, бальзамика, ірису. Тривалий післясмак.
Поєднується з десертами, випічкою.
Резюме: іспанці не перестають приємно дивувати різноманітністю стилів вин, унікальними сортами винограду і доступними цінами. Виробник Asensio Carcelen з південного регіону Хумілья спеціалізується на виробництві повнотілих червоних вин з природним високим вмістом спирту. Це можливо в силу особливих кліматичний умов, які дозволяють накопичити винограду високий вміст цукру. Вина стануть знахідкою для любителів насичених, повнотілих червоних вин.