26.02.2024
Поділитися

Мартіні - улюблений коктейль мільйонів шанувальників

Шляхи кави та алкоголю перетнулися задовго до нашого часу, і це не завжди була приємна зустріч: у середині 17 століття кава поступово почала потрапляти до Європи зі Сходу. Тоді про неї ще мало що знали і використовували переважно як ліки, а до 1700 року кава вже стала модним напоєм серед знаті. Ця східна трава вважалася корисною та цілющою. Як у медичній літературі, так і серед широкого загалу кава сприймалася переважно як напій, що робить людину мудрішою, на відміну від алкоголю.

Німецький дослідник Вольфганг Шифельбуш у своїй книзі «Смак раю», присвяченій соціальній історії спецій, мікробів, називає каву «великим інтоксикантом». Містяни пуританської Англії протиставляли гострий розум і підприємницький дух кавоманів лінощів та пасивності любителів алкоголю.

В той же час кава стала найпопулярнішим напоєм, значно скоротивши споживання алкоголю, особливо пива. Також вважалося, що кава має здатність протверезити людей, які вже були напідпитку. Ця помилка поширена і сьогодні, незважаючи на наукові докази протилежної.

Хто ж справді винайшов коханий усіма коктейль

Хто ж справді винайшов коханий усіма коктейль?

Коктейль еспресо-мартіні було винайдено відносно недавно, але ми всі знаємо, хто був його творцем. Вперше коктейль змішав британський бармен Дік Бредселл, який вигадав кілька популярних коктейлів і кардинально змінив європейську коктейльну сцену. Бредселл, разом із Дейлом ДеГроффом, вважається найвпливовішою фігурою в тому, що називають коктейльним ренесансом. Вони відроджували культуру крафтових коктейлів у двох найбільших світових фінансових центрах. Нью-Йорку та Лондоні – приблизно в один і той самий час.

Коктейлі не були популярними у Великій Британії в середині 1980-х років. Більшість людей пили пиво чи віскі, а в барах поза Лондоном іноді важко було знайти лід. Майже єдиним доступним коктейлем був джин із тоніком, який часто робили із теплим тоніком, без льоду та лимона. Класична міксологія хороших коктейлів дотримувалася лише у готельних барах, які були дорогими, старомодними та не дуже популярними серед місцевих мешканців. У цих барах працювали переважно італійські емігранти.

Деякі з них були справжніми легендами індустрії, наприклад, Сальваторе Калабрезе, який працював у готелі Dukes і був відомий своїми мартіні та іншими вінтажними напоями, і Пітер Дореллі, який очолював легендарний American Bar у готелі Savoy і займав місце Гері Креда недолюблював барменів. Вони мали суворий дрес-код та організовували старомодні конкурси коктейлів із виконанням усіх правил. Молодий англієць Дік Бредселл не хотів бути частиною таких речей і вирішив розвивати коктейльну культуру по-своєму.

Працюючи помічником бармена в клубі «Занзібар», Дік Бредесел натрапив на книгу, що змінила його уявлення про барну справу. Це було керівництво американця Девіда Амбера "Тонке мистецтво змішування напоїв", видане 1948 року. Техніка приготування та класичні рецепти зачарували молодого бармена та вказали йому шлях уперед. Книга супроводжувала Бредселла протягом усієї його кар'єри. У кожному барі, де він працював, був екземпляр книги. Дік казав, що ніколи не напише книжку про свій бар.

Існує відома історія про молоду модель, яка одного разу в середині 1980-х замовила у Бредесена напій, який «розбудить її, а потім займеться коханням». Іншими словами, він її розбудить і напоїть. Бредсел змішав горілку, кавовий лікер, цукровий сироп і свіжоварене еспресо і назвав його "Горілка Еспресо". Однак у той час більшість коктейлів, що подавалися у V-подібних келихах, мали приставку "мартіні". Наприклад, у США були поширені яблучний мартіні, французький мартіні та кавуновий мартіні, але міксологічно вони не мали нічого спільного з класичним коктейлем мартіні (суміш джину та сухого вермуту). Таким чином, горілчаний еспресо став відомий як еспресо-мартіні.

Як справжній джентльмен, Бредселл не розкрив, хто була жінка, яка вперше замовила цей коктейль. За різними джерелами, це могли бути Наомі Кемпбелл чи Кейт Мосс. У тому, що обидві на той час були молодими (першою було 13, а другою лише 9 років у 1983 році) і навряд чи це була одна з них. І невідомо де це сталося. Сам Дік називав це місце або клубом Фреда, або брассер Сохо. Багато дослідників ставлять під сумнів правдивість цієї історії і вважають її цікавою вигадкою і не більше. Єдиний факт – це те, що еспресо-мартіні з'явився на світ.

Як же цей коктейль сподобався мільйонам людей

Як же цей коктейль сподобався мільйонам людей?

Для початку давайте подивимося на історію цього коктейлю. Цей коктейль є аперитивом та його найкраще пити перед їжею. Причиною цього є те, що вермут, що входить до його складу, робить апетит ще сильніше, ніж раніше. Коктейль "Мартіні" є одним з офіційних коктейлів Міжнародної асоціації барменів (IBA) у категорії Unfogetable.

На жаль, немає точної інформації про походження назви коктейлю: одні кажуть, що він з'явився у Сан-Франциско, інші – у Новому Орлеані. Ймовірно, коктейль був винайдений у різних містах одночасно, тому точне місце його походження невідоме, але американське. Дехто припускає, що на назву вплинув вермут Мартіні, але це лише припущення.

Еволюція смаку модного напою

Еволюція смаку модного напою

Протягом історії коктейлю його смак змінювався: спочатку солодкий 1887 року, 1891 року бармен Бутб не рекомендував додавати цукровий сироп, оскільки вермут і так був досить солодким.

У 20-му столітті основа вермуту дещо змінилася: почали використовувати більш сухий французький вермут.

Під час Другої світової війни пропорція коктейлю була зменшена до 16:1, і тоді напій просто збризкували вермутом або обполіскували келих перед приготуванням. Дехто навіть жартував, що бармен може створити ідеальний коктейль, просто глянувши на пляшку вермуту.

Такі пропорції мали на меті приховати бажання пити досить чистий джин, що у вищому суспільстві вважалося непристойним, а якщо було 16:1, то ви вже були членом вищого світу, що насолоджувався мартіні.

Відмінна риса Мартіні – це те, що як прикраса в ньому найчастіше використовують оливку, яка ідеально доповнює смак коктейлю.

На сьогоднішній день, враховуючи, що цей коктейль виходить до переліку IBA, він має запатентований рецепт, якого дотримується кожен бар, що поважає себе. А оскільки інгредієнти та методи виробництва у кожному барі ідентичні, то кожен із нас може скуштувати цей напій у відповідному закладі. А подається він зараз у конічних келихах.

Як приготувати цей коктейль в домашніх умовах

Як приготувати цей коктейль в домашніх умовах?

Цей напій, в принципі, кожен може приготувати самостійно, і відчути його чудовий смак, що передається століттями.

Оригінальний рецепт має такий вигляд:

Як завжди було зрозуміло, все оригінальне – просте. Приготування оригінального напою не потребує особливих навичок і може бути легко зроблено в будинку з підручних інгредієнтів.

Джин і вермут наливають у склянку для змішування, додають лід та перемішують барною ложкою. Нарешті, коктейль переливають у келих і п'ють, забираючи крижану крихту і прикрашаючи оливкою на шпажці.

Коктейль також отримав кілька цікавих твістів, тобто рецепт було змінено. У більшості випадків твіст полягає у зміні основи класичного коктейлю шляхом додавання нових інгредієнтів для отримання нового напою.

Версія Мартіні 007

Варіант Мартіні 50 на 50

Ця версія навіть простіша за оригінал, оскільки вимагає змішування тільки вермуту та джину в однакових пропорціях.

Є також варіація «007», яку любив Джейс Бонд. А саме, в якій джин замінюється горілкою.

Але найоригінальніша композиція – це так званий Брудний мартіні, який повторює версію «007», але з додаванням оливкового розсолу. Саме цей інгредієнт надає мартіні неперевершені гастрономічні якості та неймовірний аромат.

Версія Мартіні «007»

Джеймс дуже любив коктейль під назвою мартіні, але змішаний із горілкою. Багато хто пам'ятає фразу «Shake but not stir», яку агент 007 сказав бармену, коли замовив горілку з вермутом.

Где еще мартини стал известен?

Де ще мартіні став відомим?

Відомий американський художник Едвард Хоппер часто зображував на своїх картинах фігуру з келихом, мабуть, коктейлем мартіні.

У даному випадку, отже, келих став настільки цікавим, що можна сказати, що він міститься, глянувши на нього. Більше того, художник, мабуть, зробив це навмисно. Таким чином, коли ми бачимо картину, то автоматично розуміємо, що зображена на ній людина має гарний смак і розуміється на подібних напоях, тобто освічена людина.

Також поєднання коктейлів мартіні з картинами Сімоне Мартіні, відомого італійського художника готичного ренесансу та сієнської школи, дуже цікаве та повчальне.

Скільки часу існує мистецтво та алкоголь, вони майже завжди йшли пліч-о-пліч. Багато письменників і художників писали свої твори, випиваючи гарне вино чи коктейль. Адже кожному з нас іноді потрібно розслабитись.

Щоб зробити коктейль мартіні, краще купуйте джин із тонким, збалансованим смаком. Цей напій, який захоплює з першого ковтка, можна доповнити вермутом.

Напій чудово поєднується з картинами відомих художників або увічненими фільмами, такими як «Сніданок у Тіффані», «Драматург», «Їсти, молитися, любити» і т.д. Спробуйте і ви.

Новий
Fauconnier Hunting Lodge фото
Fauconnier
Cognac Ferrand
Новий
Келих Schott Zwiesel Bar Special фото
Schott Zwiesel
-28%
Ferrand Magellan Gin фото
Cognac Ferrand
Gruppo Campari
Новий
Brookie’s Byron Dry Gin фото
Futura Finances
Новий
Келих Schott Zwiesel Bar Special фото
Schott Zwiesel
Про WINETIME Гастромаркети WINETIME це 31 гастромаркет у 14 регіонах і понад 8000 найменувань товарів власного імпорту з Італії, Іспанії, Франції, Чилі, Португалії, Німеччини, Шотландії, Австралії та інших країн.
Вино та листи Підпишіться на наші новини і акції
Даю згоду на обробку персональних даних