На початку березня в Україну приїжджав Марко Ореджіа (Marco Oreggia) - редактор щорічного гіду по оливковій олії Flos Olei, ресторатор, сомельє и журналіст сектору food and wine. Марко проводив дегустації оливкової олії, яку можна кипити в Києві, та поділився порадами, как їх правильно вибирати.
1. Завжди вибирайте олію в темному склі або в непрозорій коробці: сонячне світло стрімко скорочує термін життя корисних речовин в оливковій олії (і його терміни зберігання в цілому).
2. Ідеальна температура зберігання для оливкової олії - 12-16°С. Не купуйте олії в там, де воно зберігається в холодильнику або на сонці. І вдома в холодильнику також не зберігайте.
3. Купуйте олію маленькими пляшками (0,25мл, наприклад): після відкриття оливкова олія починає окислюватися, тому «живе» лише 20-30 днів. Немає сенсу купувати 6-літрову металеву тару оливкової олії, якщо Ви не шеф ресторану. Використати її за місяць в домашніх умовах практично неможливо.
4. Термін придатності оливкової олії не повинен перевищувати 12 місяців. Намагайтеся купувати олію свіжого врожаю (звертайте увагу і на рік врожаю, і на дату бутиляціі - вони можуть відрізнятися).
5. Колір оливкової олії значення не має: він може варіюватися від світло золотистого до насичено зеленого, але це ніяким чином не стосується якості олії. При дегустації оливкової олії навіть використовують спеціальні келихи з синього скла, щоб її колір не збивав з пантелику дегустатора.
6. Індекс кислотності. Ви напевно читали про те, що чим нижчий цей індекс, тим краще. Насправді, не можна орієнтуватися виключно на цей показник. В хорошій оливковій олії класу Extra Virgin індекс кислотності завжди буде нижче 0.8%, але такого індексу можна домогтися і, наприклад, при рафінуванні.
Як за смаком зрозуміти, що олія зіпсувалася? Вона може віддавати старістю, цвіллю, мати залозистий присмак або гірчити (але не плутайте гіркоту з готротою!).
Купити оливкову олію Ви можете в нашому інтернет-магазині в розділі «Оливкова олія»